Allums överraskning för besökarna – balett mellan butikerna

Besökarna i Allum fick under lördagen smaka på något ovanligt i köpcentrumsammanhang. På plan 3 bjöd nämligen elever från Svenska Balettskolan på små men naggande goda utdrag av den klassiska baletten ”Nötknäpparen”.
– Nötknäpparen för mig är julstämning, familj och att man ska få vara tillsammans, säger dansaren Jakob Köpf Lindström.

ANNONS
|

Redan i rulltrappan påväg upp till plan 3 kunde man om man spetsade öronen höra ”Karamellfens dans” och känslan av julmys var påtaglig.

Mitt på golvet, utan uppbyggd scen dansade sedan Jakob Köpf Lindström, 14, Isabella Gonzalez Rendon, 13 och Nikki Johansson, 12 som om de aldrig hade gjort något annat i sina liv.

Alla tre är elever på Svenska Balettskolan och under helgen har man bestämt sig för att bjuda på utdrag ur Pjotr Tjajkovskijs klassiska balett ”Nötknäpparen”.

Publiken efterlängtad efter pandemin

Pandemin har resulterat i att de inte kunnat uppträda, men nu fick de äntligen dansa för folk igen.

– Det är kul att vi är tillbaka och viktigt att vi får igång kulturlivet i Göteborgsområdet igen, säger Jakob Köpf Lindström.

ANNONS

Han är den mest erfarne av dansarna som befinner sig i Allum under helgen, då han dansat balett i hälften av sitt fjortonåriga liv.

– Vad som är så fantastiskt med balett är en stor fråga. Det är roligt för man utvecklas hela tiden och det är häftigt hur minsta rörelse kan utvecklas från något litet till något stort.

LÄS MER:Gastkramande skräck – när spökena återvände till Jonsered

Nikki Johanson har sysslat med balett i fyra år och gestaltade under lördagen karamellfen. Att balett är svårt är inget som avskräcker henne från att fortsätta.

– Det är väldigt svårt och man får öva mycket, men jag tycker det är väldigt kul också.

Finns mer balett att hämta för de intresserade

Isabella Gonzalez Rendon har dansat balett sen hon var i tioårsåldern och det var länge sedan hon dansade för folk.

– Jag var nervös innan vi började idag, men det är kul. Nötknäpparen härlig att dansa och den ger en värmande känsla i hela kroppen. Det är en väldigt mysig balett.

LÄS MER:Äntligen Så mycket bättre för Casper Janebrink

För Jakob Köpf Lindström handlar Nötknäpparen mycket om gemenskap.

– Nötknäpparen för mig är julstämning, familj och att man ska få vara tillsammans.

De som inte kan få nog av Nötknäpparen, eller balett i stort behöver inte oroa sig.

Föreställningen i Allum är bara en försmak på vad som komma skall. 17–20 december sätter man nämligen upp föreställningen i sin helhet på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Sprider julstämning

I rollerna återkommer eleverna från Svenska Balettskolan, men på scen finns också professionella balettdansare och till och med pensionerade. Ett åldersspann på runt 30 år.

– I dag sätter vi en förstämning till vad som komma skall. Det blir ju ingen jul utan Nötknäpparen, säger Clara Bergendahl, akrobatik- och dramalärare på Svenska Balettskolan.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS