Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Allumbutikernas utmaning i julruschen: ”Får kalla in extra personal”

Att det snart är jul är det få som missat, särskilt butikerna i Allum. Under sista veckan innan julafton är det många som märker av ett ökat köptryck.
– Det är extremt mycket mer jämfört med förra året, säger Tanja Petersdottir, butikschef på Søstrene Grene i Allum.

Förra årets jul skilde sig från många andra på grund av pandemin men i år signalerar Allums butiker om att julhandeln tycks ha återhämtat sig.

– En hel del julvaror har sålt slut tidigare, de finaste julkulorna tog slut redan i november. Jag tror att folk är mer hungriga på jul i år eftersom många inte kunde fira som vanligt förra året, säger Tanja Petersdottir, butikschef på Søstrene Grene i Allum.

Hon menar att de tidigt kunde se hur det tapp som blev på grund av pandemin började hämtas in.

– Det är extremt mycket mer jämfört med förra året, en drastisk ökning. Många handlade på nätet förra året men nu börjar det komma tillbaka igen till det normala, säger hon.

LÄS MER: Allumbutik hakar på ny trend – kör obemannad kassa

”Blir en hel del paketinslagningar”

Även andra butiker i köpcentret instämmer, på köksinredningsbutiken Kitchi´n har de behövt kalla in extrapersonal veckan innan jul då trycket på butiken är högt.

– Den här helgen har det verkligen varit fullt upp och det blir också en hel del paketinslagningar, säger Jennifer Broberg, butiksbiträde.

Och den allra mest populära varan som säljs nu innan jul är det ingen tvekan om enligt henne.

– Muminmuggarna, helt klart. De har gått allra bäst, säger hon.

Även fyrbenta vänner får presenter

I butiken finns en hel vägg fylld med muggar som har olika muminmotiv, men de flesta raderna är mycket riktigt urplockade.

– Särskilt vintermotivet gick åt snabbast och tyvärr hinner vi inte få någon påfyllning heller, säger hon och visar upp en mugg med karaktären ”Lilla My”.

Förutom muggarna är det också serviser som säljer bra, som Mon Ami eller Rörstrand. Nu inför slutspurten innan jul har de också fått rusta inför den väntade julruschen.

– En hel del är nog ute i sista minuten, vi har fått kalla in extrapersonal, säger hon.

LÄS MER: De levererar flest paket i Partille: ”Vi har byggt ut och byggt ut”

Även på Arken Zoo väntar de sig en extra rusch dagarna innan jul. Hittills har deras varor med julteman gått som allra bäst, bland annat en julkalender med julkakor till kaniner och tuggleksaker i form av en julklapp med hemligt innehåll och jul-emojis som gör roliga ljud.

– Det är nog inte bara härligt för djuren utan för människorna också som får ett gott skratt, säger Patricia Borén, butiksbiträde.

Sociala varor råkar illa ut

De trender som HUI, Handelns utredningsinstitut kunnat förutse hittills i år i julhandeln är till stor del också beroende av de effekter som nya coronarestriktioner får, både för konsumentbeteenden och fraktmöjligheterna.

I november förutspåddes ett uppsving av sällanköpen, såsom kläder och elektronik medan dagligvaruhandeln som mat och liknande skulle hålla sig på samma nivå som föregående år.

LÄS MER: Trots löftet: Därför sprack planen för Kyrktorget

Hur utfallet blir återstår att se efter att de nya coronarestriktionerna infördes 8 december.

Enligt Joakim Wiren, detaljhandelsanalytiker på HUI kan de få en mildare effekt på julhandeln just eftersom de kom så pass sent på året.

– De varor som riskerar att påverkas av restriktionerna är de som bygger på att umgås socialt, som finare julkläder och smycken. De branscherna såg vi tappade mycket under pandemiåret 2020, men om inköpen är för till exempelvis jul- eller nyårsfirande har de i stor utsträckning redan köpts, säger han.

LÄS MER: Köpgatan i Sävedalen har förlorat sin unika karaktär

Fraktkaoset påverkar julhandeln

Något annat som får betydelse för hur det går i handeln kring jul och nyår är också mellandagsrean, och även där kan flera faktorer påverka hur utfallet blir.

– Den kan komma att påverkas av fraktkaoset som råder. Sen beror det också på vad handlarna väljer att ha på kampanj och hur stor del som de väljer att sälja fysiskt i butik eller digitalt, säger Joakim Wiren.

I spåren av pandemin har flera leveranser försenats på grund av fraktproblem och när fraktkaoset kan återgå i balans är fortfarande oklart.

– Just nu är det ingen balans och det lär sitta i ett tag, priserna har börjat vända neråt igen men de är inte alls tillbaka på samma nivå som innan. Problemen är inte på väg bort utan det är något man får anpassa sig till.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.