Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rossanna Müller är rädd att folk går utan att betala.  Bild: Samarth Katiyar
Rossanna Müller är rädd att folk går utan att betala. Bild: Samarth Katiyar

Allumbutik hakar på ny trend – kör obemannad kassa

Den senaste tiden har en ny trend vuxit fram bland butiker som bland annat kan rädda den fysiska handeln. Men det finns också en risk med den nya trenden.
– Vi är rädda att folk går utan att betala, säger Rossanna Müller, butikschef på The Christmas Store i Allum.

Handelns utredningsinstitut gjorde nyligen en undersökning där de kom fram till att svenska bolag leder utvecklingen när det gäller obemannade butiker.

De senaste åren har e-handel vuxit sig allt starkare och kraftigare. Det har lett till att flera affärer i mindre orter och i landsbygden blivit tvungna att stänga ner sin verksamhet. Oftast har det handlat om stora företag som flyttar sina branscher från mindre orter till större städer.

LÄS MER: Allums kreativa lösning – för att fylla tomma lokalerna

Lämpligt för mindre orter

Alternativet att inte behöva ha personal på plats är mer gynnsam för fler än bara en aktör, anser Handelns utredningsinstitut. En av affärerna som ligger i framkant är en popup-julbutik i Allum.

– I mindre orter är det definitivt en lösning på problemet men jag är skeptisk om det funkar i storstäder. I storstäder har vi mer befolkning, mer kriminalitet. Småstölder är vanliga här, säger Rossanna Müller, butikschef på The Christmas Store.

Hon berättar också att de som försäljare inte har någon möjlighet att kontrollera om en kund har betalat eller ej om man inte har personal på plats, i alla fall i storstäder.

– Vi är rädda för att man går utan att betala, säger hon.

LÄS MER: Kulturskolan tar över Allum med sång, dans och konst

Bra under pandemin

Institutet menar vidare att metoden med obemannade butiker kan vara lönsam för att driva butiker såväl på landsbygden som i stadskärnor och bostadsområden. Detta eftersom det sparar personalkostnader som för övrigt brukar stå för en stor del av företagets utgifter.

Under pandemin har obemannade butiker fått en extra skjuts i och med att restriktionerna har lytt att man ska hålla avstånd. Detta har i sin tur resulterat i att kunderna får betala själva, via självscanning.

– Under pandemin kan jag tycka att det är helt okej med att inte ha personal i butiker, vi minskar därmed risken för att sprida sjukdomen vidare, säger Rossanna Müller, butikschef på The Christmas Store.

LÄS MER: Fler besökare till kyrkan under Allhelgona än vid julen i Partille

”Vill ha kundbemötande”

Obemannade butiker kan jämföras med livsmedelsbutiker där man plockar varor och betalar själv. Men enda skillnaden här är att det inte finns några personal på plats som kan hjälpa till om man behöver hjälp. Det är en av nackdelarna, anser Rossanna Müller.

– Man vill ju ha kundbemötande. Som kund vill man se och träffa personal. De ska kunna få hjälp med det de behöver, det är därför vi är här, säger hon och tillägger.

– Obemannade butiker gör att man som företag anställer färre och avskedar andra, vi förlorar alltså våra jobb.

Metoden anpassningsbar

Camilla Kanckos menar att kostnaderna minskar för företagen om man har obemannade butiker. Bild: Samarth Katiyar
Camilla Kanckos menar att kostnaderna minskar för företagen om man har obemannade butiker. Bild: Samarth Katiyar

Även om god service och skickliga butikssäljare lockar fler kunder redogör rapporten för att kunder vill vara i fred. Tack vare internet har allt fler fått mer kunskap vilket har minskat behovet av butikspersonal. Camilla Kanckos, en av kunderna i butiken, berättar att den här trenden har en ljus framtid framför sig.

– Jag tror att vi kommer få se liknande grejer i framtiden med tanke på att allt blir digitaliserat. Visst, säljkänslan försvinner men vi människor är vana vid att handla på nätet, vi kommer nog anpassa oss till det även om vi hade velat ha mer personal, säger hon.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.