Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Allt fler tjejer hoppar av idrotter – nu tänker Furan IK i nya banor

Nyligen höll nystartade Furan IK sin första fotbollsträning. Tjejer mellan 13 och 15 år samlades på fotbollsplanerna vid Björndammens IP för att träna men främst för att skapa gemenskap och ha kul.
– Ungdomar i den här åldern ska inte ha prestationskrav som idrotten ibland kan skapa, säger fotbollstränaren Cecilia Lidö.

Tävlandets betydelse för unga i deras idrottsutövande har sedan fem år tillbaka minskat visar en studie som Riksidrottsförbundet tagit fram tillsammans med Ungdomsbarometern. Antalet som tycker att tävlande är betydelselöst är fler än antalet som tycker att det är viktigt. En som instämmer i detta är fotbollstränaren för det nystartade Partillelaget Furan IK. Sedan fotbollstränaren Cecilia Lidös dotter nyligen lämnade Öjersjö IF bestämde hon sig för att starta upp det nya fotbollslaget Furan IK. Hon som även är fotbollstränare i Öjersjö har märkt att unga tjejer väljer att lämna idrotten runt tolvårsåldern.

– De tyckte inte att de hängde med i den nivån som laget låg på, men sedan finns det såklart andra anledningar, säger hon och fortsätter:

– I detta lag spelar vi en gång i veckan.

Att unga oavsett ålder slutar idrotter är i sig vanligt enligt Ungdomsbarometern.

– Det brukar se ut så då det sker en rörelse i vilka intressen unga har. De kan sluta en idrottsaktivitet och påbörja en annan, säger Sara Fröhling Lind, projektledare på Ungdomsbarometern.

Nytt sätt att se på idrott

Idag handlar träningen snarare att må bra än att bli en bra utövare.

– Vi ser att individuella utvecklingar där man mäter resultat och utvecklingar ökar. Tävlingsfokuset och de kraven som kommer med det passar inte alla. Unga idag är stressade och vill prestera på andra plan och då kan idrotten hos vissa användas som en plats där man kan koppla bort prestationen. Synen på tävling är under förändring.

Furan IK kommer att fokusera på träningar och aktiviteter. Istället vill Cecilia Lidö fånga upp de unga tjejer som slutat att spela fotboll eller aldrig spelat organiserad fotboll.

– Är det många spelare i lagen så det är svårt att hitta en nivå som passar alla spelarna. Jag har därför hört av mig till andra klubbar för att se om de har tjejer som vill testa på detta lag först. På det sättet kan vi samla upp de som slutat.

Frångår andra föreningar

Detta tjejlag blir en mötespunkt där man satsar på att bygga gemenskap och att ha kul utan att konkurrera med andra klubbar.

– Det finns redan ett antal klubbar i kommunen men bara tre av dem har verksamhet för tjejer. Jag var i kontakt med några klubbar som ville att jag skulle starta denna verksamhet hos dem men det blev här i Björndammen tills vi fått en bra plantid i Furulund, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det många lag som finns i utkanten av Partille. Detta laget kommer att hålla till centralt i Partille och kan därför locka de som inte kan ta sig ut till andra klubbars lag. Jag vill få till integration så att tjejerna inte bara spelar med sina klasskompisar.

Varför tror du att så många slutar sin idrottsförening i denna åldern?

– Många är i den situationen att man väljer två sporter. Sedan vet jag att när min dotter slutade att spela slutade hennes vänner, likaså började de spela när hon började igen.

Cecilia Lidö hoppas även på att tonårstjejer från andra idrotter ska visa intresse.

– Det kanske finns de som spelar handboll och som vill testa på fotboll en gång i veckan.

Lockar till spel

Utöver träningstillfällena så kommer laget en gång i månaden att tillsammans hitta på en aktivitet.

– Dessa träffar bidrar till ännu mer gemenskap vilket kan locka till att vilja spela fotboll. Sedan får de själv vara med och tycka till om aktiviteterna vilket är positivt.

Furan IK ska även locka med ett större event under sommaren. Det kan vara allt från kanotpaddling till övernattning.

– Det viktiga i detta lag är gemenskap och att tjejerna själv får forma och påverka laget. Sedan blir det såklart fokus på fotbollen också.

Cecilia Lidö har inga planer på att anmäla sig för seriespel, så länge inte tjejerna själva är på idén.

– Ålderspannet i denna grupp är på tre år så det blir klurigare att spela seriespel då, säger hon och berättar sedan:

– Om man är trygg så utvecklas man på individnivå. Sedan om de vill spela cup får de göra det men seriespel är tufft om man inte spelat länge. Barn i den här åldern ska inte ha prestationskrav som idrotten ibland kan skapa.

Varför är gemenskapen så viktig för tjejer i samhället?

– I samhället är de många unga som flyttar fokus till att hänga ute. De träffar fel människor men här har de en plats att ta vägen och då kan denna kväll i veckan bli en bra kväll. Sedan är det ju känt att man presterar bättre och blir på bra humör efter träning.

Några som är på plats är tonårstjejerna Moa Bauman, Ella Sandersson och Lia Östgård. Tjejerna känner sig tveksamma inför att spela cuper. De menar att den främsta anledningen de vill träna är för att ha kul.

– Jag vill träna här mest för att spela och att komma i form efter corona, säger Moa Bauman.

– Jag tycker det är kul att träna, tillägger Ella Sandersson.

Det håller Lia Östgård med om. Hon har tidigare spelat i Öjersjö IF men slutade i vintras. Hon kom till träningen för att testa på ett nytt lag.

Gemenskap ska stärka engagemanget

Förutom att Cecilia Lidö varit i kontakt med andra fotbollsklubbar har hon även varit i kontakt med SISU. Hon är tydlig med att poängtera att träningarna ska vara en trygg plats.

– De stödjer oss och kan hålla i föreläsningar om exempelvis hälsa som tjejerna behöver ha med sig.

Att prata om detta tillsammans kan i sin tur stärka gemenskapen.

– Jag tycker det är viktigt och roligt att stötta tjejerna. De kommer till mig och pratar när de ibland inte vågar prata med sina föräldrar.

LÄS MER: "Gud” är tillbaka – men i en helt annan roll än tidigare

LÄS MER: Efter byggstrulet – Partille Tennis slår upp portarna för padel

LÄS MER: Ny lag hot mot ungdomscuper

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.