Allt fler säljer sina coronahundar

Under pandemins hemmasittande valde många att skaffa husdjur. Men i takt med att livet återgår till det vanliga har också suget efter en hund minskat. Hunduppfödaren Sarah Erichsen Torre från Partille är upprörd.
– Det är ansvarslöst att köpa en valp och sen inte kunna ta hand om den.

ANNONS

På grund av restriktioner och tristessen av att tvingas jobba hemma ökade suget efter husdjur under pandemin. Enligt Jordbruksverket registrerades runt 78 000 hundar år 2021. En ökning med nästan 25 procent jämfört med 2019. Under 2021 när smittan var som värst och alla råddes att stanna hemma, så hade många mycket mer tid att lägga på sin hund. Därför väljer många att lämna ifrån sig hundarna till hunduppfödare eller jourhem för hundar.

Frida Larsson är stallchef på hundstallet i Alingsås. Hundstallet är en ideell föreningen som tar hand om hundar som saknar hem och de finns på tre ställen i landet. I Alingsås hamnar majoriteten av hundarna från Partille och Frida Larsson menar att allt fler hundar lämnas in.

– Det är nästan dubbelt så många hundar som lämnats till oss mellan januari och juni i år, jämfört med året innan.

En anledning är att de som skaffade hund då, har mindre tid att ta hand om den idag.

– Många som kanske i vanliga fall inte skulle haft tid med en hund, människor som reser och jobbar mycket, valde att skaffa en hund under pandemin. Många hade nog inte heller tagit reda på vilka behov rasen de skaffade hade. Aktiva hundar kräver mer motion, säger Frida Larsson.

Kan tvingas avlivas

Sarah Erichsen Torre driver hunduppfödning i Partille sedan 2015. Hon menar att hon aldrig har fått tillbaka så många hundar från ägare som inte kan ta hand om dem som nu. Just nu ligger Greta, en av hundarna som hon fått tillbaka, uppe till försäljning på blocket.

– Man märker att det inte alls är lika många som söker hundar längre. Branschen känns mättad liksom. Och därför är det också mycket svårare att få sålt Greta, säger hon.

Sarah Erichsen Torre berättar att Greta lämnades tillbaka av ägaren i våras eftersom denne inte längre orkade ta hand om henne. Trots att det gått flera månader sedan dess har Sarah Erichsen Torre inte lyckats få sålt Greta.

– Jag tror bara det har varit två stycken som hört av sig, säger hon.

Sarah Erichsen Torre berättar att inom hunduppfödarvärlden märks tydligt att branschen börjar bli mättad.

– Jag vet många som får tillbaka sina hundar och som inte lyckas sälja dem måste fundera på om de ska ta bort hunden, säger hon.

Sarah Erichsen Torre bedyrar dock att hon aldrig kommer avliva Greta.

– Får jag inte sålt Greta, så får hon bo kvar hos mig. Det är mitt ansvar som hunduppfödare. Men om ännu fler personer skulle lämna tillbaka hundar som de köpt av mig, då skulle det blir svårare, säger hon.

Dålig koll

Liksom Frida Larsson från Stallhuset menar även Sarah Erichsen Torre att många som köpte hund under pandemin inte hade läst på ordentligt om rasen, vilket bidrar till att man sedan inte orkar ta hand om den.

– Det var många som aldrig hade haft hund som valde att skaffa en hund under pandemin. Många gånger hade de inte heller koll på vilken typ av hund de valde. Aktiva hundar kräver mycket motion, och sånt måste man veta innan, säger Sarah Erichsen Torre.

Hon menar att ovana hundägare mest söker en söt sällskapshund. Vad det är för hund och hur den fungerar spelar mindre roll. Sarah Erichsen Torre föder upp hundar av rasen American staffordshire terrier, ofta förkortat Amstaff. Enligt henne är de många som saknar kunskap om den hundrasen.

– Folk hör av sig till mig och vill ha en vakthund, och det visar på hur dålig koll de har. Man kan ju tycka att Amstaffhundar har ett respektingivande utseende, men de är verkligen inga vakthundar. Om man söker en vakthund som skyddar en från tjuvar så ska man inte ha en hund som Greta. Hon hade nog bara viftat på svansen och välkomnat tjuven, säger Sarah Erichsen Torre och skrattar.

LÄS MER:Smuggling och misskötsel av hundar

LÄS MER:Hundägarens uppmaning – efter råa fyndet

LÄS MER:Bisarrt sammanträffade: Partilles hundar – lika fast olika

ANNONS