Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Allt du behöver veta inför Partille cup 2022

Partille cup är tillbaka igen och det blir en riktigt handbollsfest för de drygt 1 000 ungdomslag som deltar.
Men trots att Partille finns med i namnet kommer man som Partillebo inte märka av turneringen i hemkommunen, hela evenemanget äger nämligen rum i Göteborg.
– Vi växte helt enkelt ur Partille, säger generalsekreteraren Fredrik Andersson.

Två tuffa pandemiår slog hårt mot många evenemang och så även mot Partille Cup, som tvingades att ställa in två turneringar.

Det innebar inte bara att ungdomar gick miste om att tävla över nationsgränserna utan också ett miljontapp för grundaren IK Sävehof.

Nu har man dock lagt det där bakom sig och när Partille Tidning några veckor innan invigningen besöker arrangörens snyggt designade huvudkontor som numera ligger på Hisingen är det full rulle. Tempot är högt och en och annan svordom hörs, men det är tydligt att man brinner för att 2022 års upplaga ska bli så lyckad som möjligt.

Satsar på att slå världsrekord

Generalsekreteraren Fredrik Andersson förklarar att man är inne i den fas som i folkmun brukar kallas för ”sista rycket”.

– Över 1 000 lag kommer hit, 13 000 ungdomar ska bo på hotell eller på skolor. Alla ska äta frukost, lunch och middag och sen ska all logistik fungera. Vad händer om två lag har samma färg på ställen när de ska mötas? Det är bra exempel på sånt vi måste ta höjd för, säger han.

I år spelar man på färre platser, vilket man hoppas ska göra att fler personer samlas på matcherna, men man satsar också stenhårt på dem som vill följa turneringen på distans.

– Den digitala upplevelsen blir mycket bättre. Vi ska försöka slå världsrekord i antalet livstreamade matcher, tänkte vi. Vi kommer att streama rekordmånga matcher och har dessutom investerat i ai-kameror som följer spelet på ett helt annat sätt och sköter uppdateringen av mål och så vidare på vår hemsida och i vår app.

Partille cup blev för stort för Partille

Turneringen har allt sedan den grundats hetat Partille cup, men det var några år sedan man såg röken av evenemanget i hemkommunen. Invigningen hålls i Göteborg och samtliga matcher spelas också där.

– Från början spelades turneringen helt i Partille. Sedan körde vi halva i Partille och halva i Göteborg. Vi växte helt enkelt ur Partille till slut. Det var mycket enklare att vara på en plats och i Göteborg hade vi möjligheter att växa. Valet blev därför naturligt, men sen kanske vi kan växa tillbaka till Partille igen, säger Fredrik Andersson.

Har ni funderat på att byta namn på turneringen?

– Det har diskuterats, men det har hetat Partille cup sedan 70-talet och är väldigt väletablerat. Det är bara vi svenskar och knappt det, som känner till att Partille är en egen kommun. För många är Partille bara ett namn.

Att ha Partille i namnet och spela i en annan kommun skapar dock vissa problem, förklarar Andersson.

– Gothia Cup har till exempel något som de kallar för ”Gothia-bussen”, men så kan vi ju inte vi ha. Det blir lätt missförstånd om man ber någon som inte är härifrån att hoppa på Partillebussen när de egentligen ska till Kviberg och spela.

Här är allt du behöver veta inför Partille Cup

Datum: 4–9 juli.

Deltagande lag: 1 071.

Deltagare: 18 300.

Antal nationer: 30.

Deltagande landslag i European Open Championship W16: 17 (Tjeckien, Estland, Färöarna, Finland, Frankrike, Island, Lettland, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige och Schweiz).

Åldersgrupper: 8–21 år.

Medelålder: 15 år
.

Största klassen: Flickor 15 (106 lag).

Pojklag: 498 (46,5%).

Flicklag: 573 (53,5%)
.

Svenska lag: 499 (46,5%).

Utländska lag: 572 (53,5%).

Matcher: 3 750.

Livestreamade matcher: 2 830.

Domare: 250.

Funktionärer totalt: 1 300.

Antal skolor: 34.

Antal hotell: 13.

Här spelas matcherna under Partille cup

Spelplaner totalt: 56.

Heden: 26.

Kviberg: 15.

Prioritet Serneke Arena: 6.

Valhalla: 6.

Valhalla Sporthall (European Open): 2.

Scandinavium (European Open): 1.

Här hålls invigningen

Invigningen av Partille cup äger rum den 5 juli klockan 20 i Scandinavium.

Det finns plats för 15 000 personer och arrangören utlovar musik från hela världen och allsång till årets stora hits. Dessutom kommer publiken att delta i de sång och dansnummer som man bjuder på denna afton.

Så fungerar det med kollektivtrafiken

Alla deltagare och ledare som betalar deltagaravgift i kategori A, B och C får ett Partille Cup Pass vid ankomst, med Partille Cup Pass reser ni med kollektivtrafiken mellan planerna och boendet.

Partille Cup Pass kan även köpas av medresenärer som inte bor tillsammans med laget, kortet kostar 400 SEK oavsett ålder. Partille Cup Pass till medresenärer kan beställas av lagledaren via Partille Cup Account. Det går även köpa Partille Cup Pass på plats under turneringen i informationen på Heden.

Så långa är matcherna i Partille cup

Samtliga matcher spelas 2x15 minuter.

I slutspelet spelar klasserna B21, G21, B18 och G18 2x20 minuter.

Resultat och matschema hittar du på Partille cups hemsida.

LÄS OCKSÅ: Trots smittorekord: Partille Cup satsar på 2022

LÄS OCKSÅ: Ny lag hot mot ungdomscuper

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.