Det råder akut blodbrist i Göteborgsområdet. Ge Blods enhetschef berättar att de behöver 3 500 blodgivare under december för att komma upp i ett bra lager. Men det är de långt i från just nu. Arkivbild.
Det råder akut blodbrist i Göteborgsområdet. Ge Blods enhetschef berättar att de behöver 3 500 blodgivare under december för att komma upp i ett bra lager. Men det är de långt i från just nu. Arkivbild. Bild: Per Wahlberg

Akut brist på blod – bristningsgränsen nådd

I hela Storgöteborg är det just nu akut och stor blodbrist. Enligt Ge Blod Göteborg finns det flera orsaker bakom bristen och en anledning kan vara pandemin.
– Vi klarar oss inte som det är i dag och vi får köpa in blod från andra regioner, säger enhetschefen Anna-Karin Norrman.

ANNONS
|

Enligt samarbetsorganet Ge Blod Göteborg råder det stor och akut blodbrist i Storgöteborg.

– Inför alla storhelger är det jättekritiskt att få blod. Det vi ser i år är att våra blodgivare inte kommer i samma utsträckning som de har gjort innan jul annars, säger Anna-Karin Norrman enhetschef på Ge Blod Göteborg.

För att klara sig måste man just nu köpa in blod från andra regioner.

– Vi klarar oss inte som det är i dag. Det ser lika illa ut i flera storstadsregioner. Alla är ute och vill köpa överskott. Vi vick hjälp från Skövde häromdagen.

LÄS MER:Vild biljakt slutade i Partille – fyra poliser skadade

Flera orsaker till blodbristen

Enligt Anna-Karin Norrman finns det flera orsaker till varför folk inte ger blod just nu. Hon tror att en av dem är den pågående pandemin.

ANNONS

– Vi tror att det är flera olyckliga omständigheter som sammanfaller. Nu i pandemin uppmanas vi att vara hemma, det har också varit väldigt mycket andra sjukdomar, många är hemma eller med sjukt barn. Det extrema snöovädret har också bidragit till att det har varit svårt att ta sig till oss, säger enhetschefen Anna-Karin Norrman.

LÄS MER:Smittan ökar i Partille – nästan 50 bekräftade coronafall

En blodpåse kan rädda tre liv

På grund av att flera levertransplantationer genomförts på Sahlgrenska under veckan har det också gått åt mer blod än vanligt.

– Vi har inte lyckats fylla på efter det. Det behövs cirka 3 500 blodgivare under december från Storgöteborg för att ha ett bra lager. Men det är vi långt ifrån, säger Anna-Karin Norrman och fortsätter:

– En påse blod från en blodgivare kan rädda upp till tre personer.

Så ger du blod i Partille

• För att bli blodgivare kan man anmäla sig på geblod.nu eller ringa deras telefonnummer 031-342 20 40.

• Man kan bland annat lämna blod via drop-in.

• På Ge Blods hemsida kan man se var blodbussen befinner sig i regionen. Det finns även vissa fasta platser som man kan ge blod på, exempelvis finns Ge Blod i Nordstan, Göteborg.

• Bussen kommer till Partille 3 och 4 januari. Den står parkerad mittemot kyrkan på Gamla Kronvägen 9.

LÄS MER:Partilles husägare bra på snörenhållning – får gratis flis av kommunen

”Inte lika läskigt som man kan tro”

Alla blodgrupper behövs. Störst andel blod går till folk som har drabbats av bland annat cancer, kroniska sjukdomar och blodsjukdomar.

– De är inte bara de stora olyckorna som folk tänker på i första hand, säger Anna-Karin Norrman.

För att ge blod krävs det att man är fullt frisk. Man får inte ha visat några infektionssymptom på två veckor.

– Vi jobbar med munskydd och vi erbjuder munskydd. Det är inte lika läskigt att skänka blod som man kan tro. Jag tror att många glömmer den känslan när man får sitt tack-sms. I det får man se hur ens blod har använts. Den goda känslan vinner nog över den man hade innan.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS