75 kossor lockade tusentals till kosläppet i Kåhög under dagen

Det var en efterlängtad dag för korna på Kåhögs gård. Under lördagen släpptes 75 kossor på grönbete efter en lång vinter – och tusentals åskådare vallfärdade till mjölkgården i solen. Många barn var förväntansfulla vid kohagen innan kossorna släpptes ut.

ANNONS
|

Efter ett par år med digitala kosläpp öppnade Kåhögs gård upp portarna för besökare. Den populära traditionen att släppa ut kossorna på vårbete lockade cirka 11 000 besökare under lördagen. Louise Andersén bor i Herrljunga och tog sig hit med sina barn och en kompis med familj.

– Det är rolig grej, man gör det mest för barnen egentligen.

Karavaner av cyklister och banfamiljer visade vägen till Kåhögs gård där kosläppet skulle avnjutas under förmiddagen. Många tusen bilar rullade också fram och dirigerades runt med hjälp av 75 frivilliga i gula västar. Det var vänner och familj som ställt upp för att se till att allt flöt bra under dagen. Det var ett hav av glada och avslappnade människor som bidrog till en folkfest i Lexby. En del besökare satt och njöt i solen och åt av sin picknick. Andra försökte få sina fullastade barnvagnar att rulla smidigt över gräset och ner mot staketet som omgärdade kohagen.

ANNONS

Barnens förväntan låg i luften

Många förväntansfulla barnansikten var vända mot ladan varifrån kossorna skulle släppas ut vid 11-tiden på förmiddagen. Och så kom de. Trevande först, men väl ute i det fria och ute i hagen så spratt det till i benen och en del hoppade runt och flera började stångas. Kossornas krusiduller och vårskutt möttes av applåder från publiken när kossor kom ut i omgångar.

Lille Zakarias Niklasson satt i mammas famn för att se en skymt av kossorna.

– Men vi kan inte gå in till kossorna, de är därinne själva, förklarade mamma Sandra Niklasson med ett skratt.

Hon är där för första gången med sina barn och uppskattar folkfesten.

Pernilla Råbe-Stenström: ”Det är alltid mysigt att se kossorna springa och komma ut, de är så glada”

Familjen Råbe-Stenström var nöjda med att se kossorna springa ut och dansa av sig ute i hagen till applåder från den stora publiken.

– Mycket trevligt, det var roligt att se våren springas in av lite kossor, säger Claes Råbe-Stenström.

– Det är alltid mysigt att se kossorna springa och komma ut, de är så glada, säger Pernilla Råbe-Stenström.

Agnesa Roshiti med barnen Ledri och Lian hade kommit med kusinen Leah Devoli.

– Det var roligt att se kossorna och att dom kom ut, säger Lian Roshiti.

Vad vill du göra mer här Leah?

– Klappa kossorna lite mer.

Efter en stund börjar många droppa av. Kvar hänger sig en del som vill njuta av dagen lite mer. Familjen sitter på en filt precis vid staketet.

– Att kossorna kom ut och vi fick klappa på dom, tycker Leon Pakishan var det bästa med dagen.

Han var där med mormor Shahnaz lillasyster Liana Pakishan.

Missade kosläpp men njöt av folkfesten ändå

Susanne Dadras och Martin Mojdehi kom försent för att se själva kosläppet, men de njöt av folkfesten i solen tillsammans med hunden Chico. De bor i Jonsered och har haft om tradition att se kosläppet under tio års tid.

– Vi såg inget, vi kommer lite senare, men det är kul i alla fall, säger Susanne Dadras.

– Det kändes som det var fler här i dag än tidigare år, säger Martin Mujdehi, som såg fram emot att äta av bullarna som de hade fått i handen.

10 000 bullar delades ut

Under kosläppet delade Arla ut 10 000 kanelbullar och lika många mjölkpaket för alla som ville. Sixten och mamma Mia Vakrööm med familj och vänner hade kört hit ända från Stenungsund.

– Det var en stor känsla faktiskt, säger Sixten, som hade hunnit trycka i sig tre kanelbullar innan kosläppet.

– Det var jättekul i år, de var så otroligt busiga kossorna, säger mamma Mia Vakrööm.

– Helt galna, de stångades mycket. Jag tycker de var dumma i huvet faktiskt, fortsätter Sixten och visar med kroppen hur kossorna släppte loss.

Bästa kosläppet finns i Kåhög – enligt proffsen

De kommer gärna även nästa år. Samtidigt passar de på att köpa mjölk från gården. Sällskapet avvaktar med att ta sig därifrån, eftersom de var bland de första att parkera så får de vänta tills de andra kört iväg så de kan köra ut. Tidigare har de också varit i Kungälv, men det blir inte lika roligt för kossorna går ute året om.

– Vi har varit på olika kosläpp, men det här är det bästa tycker vi. Det är bra med parkering och det är väldigt stort, man får liksom plats här.

Många av gårdens ungdjur betade redan ute på fälten, de hade släppts ut tidigare i veckan.

– Det gör vi för staketen måste kollas, det är en hel process att sätta upp ny taggtråd, byta stolpar, så det är mycket jobb, säger Linn Börjesson.

Osäkert om blir kosläpp nästa år

Hon och brorsan ska ta över gården efter sina föräldrar senare i sommar. Hon fick hjälp av cirka 75 frivilliga vänner och släkt som dirigerade bilarna som kom från många olika håll för att se kossorna springa ut och hälsa in våren.

– Vi är väldigt nöjda faktiskt. Korna verkar glada och vi lyckades dela upp dem i grupper så alla inte kom ut samtidigt, så vi är väldigt glada.

Bilister dirigerades ut på öppna fälten och allt verkade gå lugnt till. Frivilliga vänner och släktingar har kommit från både Stockholm och Trollhättan för att hjälpa till för dagen. Under kvällen ska alla sedan bjudas på festmåltid på en restaurang i Jonsered som tack för hjälpen. Om det blir fler kosläpp återstår att se, för det är mycket arbete bakom som tar energi från bondägaren Lars-Inge Börjesson, som ska lämna över stafettpinnen till sina barn i sommar.

– Det får vi ta nästa år, vi röstar om det på gården. det är bra reklam för oss, men i och med att jag är på väg ur företaget kan jag inte bestämma om jag inte är chefen, lägger han till.

Vid tretiden ska kossorna in för mjölkning igen, men annars få de vara ute och beta sig feta under många månader framöver.

Vad ska ni göra nu när kosläppet är över?

– Nu ska vi se till så alla kommer härifrån på ett säkert sätt och städa lite, plocka lite skräp tror jag, säger Linn Börjesson.

LÄS MER:Skördefesten i Lexby lockade storpublik

LÄS MER:Paret Börjesson på Kåhögs gård – nominerade till Årets Partillebo

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS