Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

60 000 extra för trivsel - ungdomarna bestämmer själva vad de vill ha

Varje elevråd på högstadierna i Partille får 60 000 extra av kommunen. Pengarna ska användas för att öka trivseln och det är ungdomarna själva som väljer vad de ska läggas på.
– De säger ofta ”vi har inget att göra på rasterna”, nu har de chansen att påverka det, säger Dahn Lindqvist, skolvärd på Vallhamraskolan.

LÄS MER: Första hjälpen vid psykisk ohälsa – fritidsledare rustas för att hjälpa ungdomar som mår dåligt

Dahn Lindqvist tar emot på skolgården mitt bland Vallhamras skolas alla byggnader och visar i sina gyllene träskor vägen till det som kallas ”hubben”. En social yta i skolan där eleverna hänger mellan lektionerna och där det erbjuds såväl soffor och bord som biljard och möjlighet att fylla på magen med nudlar och dricka.

Det är i anslutning till hubben som Dahn Lindqvist har sitt krypin till kontor och han sätter sig och plockar fram papper ur en gul mapp. På papperna finns de önskemål som Dahn samlat in i alla klasser på högstadiet om vad de 60 000 kronor extra som kommunen skjuter till för att öka trivseln och främja aktiviteter på kommunens högstadieskolor.

– Det är mycket pengar och jag gick runt och sa ”passa på nu”. Jag är glad att pengarna kommer, det är elevernas arbetsmiljö vi pratar om och de måste trivas för att kunna göra ett bra jobb i skolan, säger han.

LÄS MER: Kommunens trotjänare bjöds på fest - ”En ynnest att få vara med”

Byter ut gammalt och slitet

Redan idag finns det biljardbord och möjlighet att lyssna på musik och spela brädspel i hubben och varje torsdag eftermiddag samlas en massa elever och sjunger karaoke. Men en del grejer är slitna och behöver bytas ut och annat behöver köpas nytt.

– Biljardbordet är väldigt poppis men vi behöver ett nytt. Detsamma gäller pingisborden som mer eller mindre är i delar. Nu kan vi skaffa nytt. Vi har också en volleybollplan utomhus som ingen knappt känner till, dit kommer vi att kunna köpa nät och få ut ungdomarna.

Digitala klockor önskas

Mer och fler brädspel önskas också och för Dahn, som varit skolvärd i 34 år, är det skönt att ungdomarna använder huvudet till ”annat än att bara ha hår på”. Air hockey, armbrytarbänk, stressbollar, frukt, fotbollar och laddstation för datorer och mobiler finns också med på listan. Och en sak som egentligen är ganska självklar för de unga men som de lite äldre inte tänker på.

– Digitala klockor på väggarna. För vissa funkar det mycket bättre än de gamla analoga klockorna, säger Dahn Lindqvist.

LÄS MER: Förskola fyller femtio år – firades med disco och god mat

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.