40 procent i Partille gör det – här kan du förtidsrösta

Från och med i dag kan du förtidsrösta. Partille Tidning hälsade på i vallokalen i Allum dan före dan där det jobbades för fullt.
– Vi har planerat detta sedan i vintras, säger kommunens valsamordnare Oskar Lindgren.

ANNONS
|

Vi kollar klockan som berättar att det är tisdag strax efter lunch och i en butikslokal ungefär mitt i Allums stora köpcentrum pågår febril aktivitet. Den helt tomma lokalen ska på ett dygn förvandlas till en av Partilles två lokaler för förtidsröstning som öppnar i dag onsdag. Saxliften används för att komma åt lamporna i taket, dammsugaren är framme för att hålla golvet rent och i ett hörn byggs en ny version av röstningsbåset som ska vara mer tättslutande än de tidigare.

– Ja, vi testar denna här i år. Den är tätare och du är mer anonym i den nya modellen, säger Oskar Lindberg och ser på när hans kollegor försöker få ramen till skynket på plats.

ANNONS

Skarpt läge efter lång planering

Kollegor ja, sådana har han en hel del i år. Som valsamordnare är Oskar Lindgren ansvarig för att valet 2022 ska gå så smidigt som möjligt i Partille kommun och till sin hjälp har han för första gången en bred kompetens från kommunens led.

– Vi har kopplat på allt från lokalansvarig till kommunikatör och vaktmästare och det är första gången vi gör det på detta sätt.

Det som länge bara varit ett projekt på pappret sätts nu i verket, vallokaler ska färdigställas och cirka 200 valarbetare ska utbildas. Och i dag är det för första gången skarpt läge när förtidsröstningen startar klockan 10.00. Oskar och gänget räknar med att det blir en hel del att göra direkt.

– De första dagarna brukar vara ganska lugna men ju närmre vi kommer valdagen så ökar förtidsröstningen och vi kan till och med ha kö in ibland.

Öppet när Allum är öppet

Att förtidsrösta är populärt i Partille, hela 40 procent av alla röster lämnas in i förtid och många av dessa läggs under veckan som leder fram till valdagen söndagen den 11 september.

– Ja, 40 procent är mycket och då har vi inte heller räknat med de röster som medborgare i andra kommuner kommer hit till Allum och lämnar in, säger Oskar Lindgren som berättar att en vallokal i ett köpcentrum utökar upptagningsområdet ordentligt.

– Det är jättebra för oss att ha möjlighet att vara här i Allum. Vi kommer att ha öppet när Allum är öppet, till 20 på vardagar och 18 på helger och den som inte vill ge sig in här och rösta kan komma till kommunhuset där vi har öppet måndagar till torsdagar mellan 8 och 17 och på fredagar till 16.

Pågår till 10 september

Förtidsröstningen i valet 2022 drar igång i hela landet den 24 augusti och pågår till den 10 september. Du kan rösta i riksdags-, region- och kommunalvalet. I vissa vallokaler går det också att förtidsrösta även på valdagen den 11 september. För att få förtidsrösta behöver du ha med dig ditt röstkort och en giltig legitimation. Röstkort skickas hem till dig, men du kan också få hjälp att skriva ut det i Partille kundcenter i kommunhuset. Det är fritt fram att förtidsrösta i vilken av Sveriges kommuner som helst om du är på resande fot så länge du har med dig ditt röstkort och legitimation.

LÄS MER:Kulturministern vill ge eloge till moderaterna

LÄS MER:Här är namnen du kan rösta på – i höstens kommunalval i Partille

ANNONS