Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 30-årsåldern <a href=åtalades tidigare i oktober för flera brott efter att polis hittat en stor mängd narkotika undangömt i mannens källarförråd i Björndammen. Bild: Polisen">
En man i 30-årsåldern åtalades tidigare i oktober för flera brott efter att polis hittat en stor mängd narkotika undangömt i mannens källarförråd i Björndammen. Bild: Polisen

30-åring får fyra års fängelse för grovt narkotikabrott

En 30-årig Partillebo döms till fyra år och tre månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Mannen hade en stor mängd narkotika i sin källare i Björndammen. Narkotikans värde på gatan uppgår till närmare en halv miljon kronor.

LÄS MER: Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

En man i 30-årsåldern åtalades tidigare i oktober för flera brott efter att polis hittat en stor mängd narkotika undangömt i mannens källarförråd i Björndammen.

Mannen har haft på sig 2,08 gram mitragynin och polis har vid husrannsakan hittat 489,69 gram kokain. Narkotikan hittades i mannens källare efter att man stoppat honom i en bil och där hittat både narkotika och en kniv. En husrannsakan gjordes då och där hittade polisen ansenliga mängder narkotika i både hans lägenhet och i källarförrådet.

Enligt inledande uppgifter i förundersökningen rörde det sig om amfetamin, men det har senare justerats.

Fyra års fängelse för grovt narkotikabrott

Tingsrätten dömer nu mannen till fängelse i fyra år och tre månader. Rätten anser att det är bevisat att det med mannens ”egna uppgifter och övrig utredning” att han har haft den narkotika som hittats vid tillslaget. Mannen erkände brott i förhör, när han insåg att en nära släkting annars också kunde åtalas för brottet. Såhär sa han då.

– Min del i det här? Jag har faktiskt inte så mycket att säga om det, bara att jag erkänner att jag har varit medveten om att det ni hittade där, låg där. Jag erkände då att det ni hittade tillhör mig, på grund av att jag såg att min oskyldiga släkting drogs in i det här. Och det vill jag verkligen inte, säger mannen i förhör.

Skulle säljas vidare och med mannens fingeravtryck på påsarna

Tingsrätten skriver i domen att det däremot inte går att att reda ut hur 30-åringen fått tag på narkotikan. Det är heller inte klarlagt om han ensam har haft hand om den mängd narkotika som hittades. Delar av narkotikan var packad som att den skulle säljas vidare, dessutom fanns mannens fingeravtryck på flera påsar.

LÄS MER: Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

Dessutom har en personutredning gjorts på den 30-årige mannen. Där framgår att han har varit deprimerad sedan han startat upp ett företag som inte gått så bra under det sista året. Mannen har även erkänt att han själv har använt narkotika under en längre tid. Frivården har också gjort bedömningen att det finns en förhöjd risk för återfall i brott och att det finns andra riskfaktorer som tidigare brottshistorik. Mannen har därför suttit häktad sedan maj månad i år.

Narkotika värt närmare en halv miljon kronor på gatan

Med tanke på den stora mängden kokain, skriver tingsrätten, döms mannen till grovt narkotikabrott. Att mannen också haft banktransaktioner på större belopp, än vad hans lagliga inkomster varit, visar även det på brottets grova karaktär, menar tingsrätten.

LÄS MER: Kulturum utrymdes efter brandlarm

Närmare ett halvt kilo narkotika, med en renhetsgrad på cirka 87 procent ger minst 1000 kronor grammet, förklarar åklagaren. Vid en snabbräkning så skulle det motsvara närmare en halv miljon kronor vid försäljning.

– Det är en hyfsad mängd kokain som är värt en hel del på gatan, konstaterar åklagaren Mats Ihlmbom.

Han är nöjd med domen på fyra år och tre månader.

– Han dömdes för grovt narkotikabrott, det är bra, och en lämplig påföljd fick han också.

Har han varit ensam om detta eller kan det varit fler inblandade?

– Förmodligen finns det folk som har hjälpt till att införskaffa detta och eventuella försäljningar, men det är inget jag har kunnat bevisa, säger Mats Ihlmbom.

Åklagaren avskrev helt 30-åringens släkting för brott innan målet redan innan förhandlingarna tidigare i oktober månad.

LÄS MER: Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.