Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

22-åring från Sävedalen döms till villkorlig dom för bland annat penningtvätt och för vapenbrott när han olagligen haft en elpistol på sig vid Centralstationen i Göteborg.
22-åring från Sävedalen döms till villkorlig dom för bland annat penningtvätt och för vapenbrott när han olagligen haft en elpistol på sig vid Centralstationen i Göteborg.

22-åring döms till villkorlig dom för penningtvätt

En 22-årig man från Sävedalen stoppas vid centralstationen i Göteborg. Vid en kroppsvisitation hittar polisen en 17 centimeter lång elpistol som tillverkats i Kina. Mannen menar att han har elpistolen som ett skydd efter att ha blivit rånad tidigare. Nu döms mannen för bland annat olaga vapeninnehav och penningtvätt.

22-åringen från Sävedalen har i dagarna dömts vid Göteborgs tingsrätt för ett flertal brott till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Det handlar dels om narkotikabrott, ringa vapenbrott och penningtvättsförseelse. Domen kunde blivit fängelse i två månader. Men tingsrätten landar istället i samhällstjänst eftersom mannen anses ”ha styrt upp sitt liv” och att risken för återfall är låg. Mannen ska också betala skadestånd om 14 921 kronor till en kvinna i Sveg som utsattes för bedrägeri och lurades att föra över pengar via telefon till en tredje person.

LÄS MER: Bilist vägrade stanna vid poliskontroll – prejades av vägen

Tog emot 15 000 kronor via Swish

Det var i juli månad för två år sedan som 22-åringen tog emot 15 000 kronor via swish från en person som han inte kände på krogen. Pengar som han sedan tog ut och gav till gärningsmannen som lurat kvinnan i Sveg att tro att hon pratade med sin bank och därför förde över pengar till honom via telefon. För den ”tjänsten” fick 22-åringen 500 kronor att stoppa i plånboken. Men han döms nu för brott som likställs med penningtvätt. Mannen försvarar sig med att han använde narkotika under perioden och inte insåg att det var en brottslig handling.

Men tingsrätten bedömer att han borde varit medveten om att det förelåg brott bakom och skriver: ”Tingsrätten bedömer sammantaget att xx hade skälig anledning att anta att pengarna kom från brott och att hans åtgärder syftade till penningtvätt. Han ska därför dömas för penningtvättsförseelse.”

LÄS MER: Fjärde vaccindos rekommenderas till de som är över 80 år

Köpte elpistol för att skydda sig mot rån

Mannen döms också för ett par andra brott som alla ägde rum under 2020. Då polisen skulle visitera 22-åringen en kväll i februari månad vid Göteborgs centralstation har han haft en elpistol på sig. Enligt lag krävs tillstånd att ha elpistol, eftersom vapnet likställs med ett skjutvapen. Det hade den 22-årige mannen inte. Han försvarade sig med att han bar elpistolen som ett slags skydd, eftersom han hade blivit rånad tidigare under hösten.

LÄS MER: Drograttfylleri i Sävedalen – kvinna körde utan körkort

Samma person stoppades vid en kontroll i senare samma år på en gata i Landala, återigen i Göteborg. Då hittade polisen droger i både kalsonger och i mannens jeansficka. Flera gram av både kokain och cannabis hittades på 22-åringen som misstänktes för olaga narkotikabrott, ett av brotten han döms för nu.

Tingsrätten gör bedömningen att det totalt sett finns särskilda skäl att inte utdöma fängelsestraff om två månader till mannen eftersom han idag anses ha styrt upp sin tillvaro och det ”finns ingen särskild anledning att befara att han kommer att begå brott på nytt.” Han döms därför till villkorlig dom och samhällstjänst om 75 timmar. Dessutom ska han betala skadestånd till kvinnan som utsattes för bedrägeri och betala 15 000 kronor till henne.

LÄS MER: Man mordhotade ex-sambon och videoövervakade hennes lägenhet

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.