10-årsjubileum för satsningen Ung sommarföretagare

I år firar satsningen Ung sommarföretagare 10 år. Med stöd från olika aktörer i näringslivet är programmet till för att stötta och inspirera unga till att bli egenföretagare och våga prova sina idéer. Nu har ansökan till årets program öppnat.
– Hela konceptet är fantastiskt, säger Thomas Nilson, vice ordförande på Företagarna Partille.

ANNONS
|

Det är många ungdomar som vill ha ett jobb under sommaren, men det är kanske inte lika många som inser att de faktiskt kan skapa sina egna jobb. Genom programmet Ung sommarföretagare vill Partille kommun uppmuntra unga människor mellan 15 och 20 år att driva eget företag.

Under programmet får ungdomar hjälp att både spåna idéer, starta upp och driva sina verksamheter. Utbildningen hålls av stiftelsen Drivhuset i Göteborg på uppdrag av Partille kommun.

Jubileumsfest i augusti

I år firar satsningen 10 år och därför arrangeras en jubileumsfest i slutet av augusti. Tanken är att tidigare deltagare ska bjudas in för att följa upp vad som hänt sedan de deltog i Ung sommarföretagare.

ANNONS

Ung sommarföretagares utveckling

Sedan projektet drog igång har fler och fler ungdomar visat intresse.

– Det brukar vara mellan tio och femton deltagare, men jag kan inte svara på hur många som brukar intresseanmäla sig. Vissa år fler och visa färre, säger Thomas Nilson, vice ordförande på Företagarna Partille och tillägger:

– I början var det trevande åtta till tio själar och sedan dess har det ökat.

Mycket av det tror han beror på att satsningen har satt sig.

– Folk visste inte om det i början men nu har det spritt sig i skolan.

Han tillägger:

– Jag tror att många ser möjligheterna och tar chansen. Hela konceptet är fantastiskt, så jag hoppas att det får fortsätta.

Språngbräda för framgångsrika företag

Även Mariah ben Salem Dynehäll, vd på Drivhuset i Göteborg och ledare för ungdomarna som deltar i satsningen gläds över de framgångar som projektet haft. Nu när de är inne på sitt tionde år hoppas också hon att det kan bli många fler framöver.

– Ja det hoppas jag verkligen. Behovet av att människor kan utveckla lösningar på samhällsutmaningar kommer inte att avta. Så jag hoppas verkligen att kommunen fortsätter satsa på inriktningen, säger hon.

Under sommaren bidrar även Företagarna Partille med stöttande mentorer och lokalytor som kan användas när ungdomarna vill stå och sälja produkter. Att få följa ungdomarna tycker Thomas Nilson är en förmån.

– Vi är imponerade över hur pålästa dem är och hur duktiga dem är på att göra presentationer, säger Thomas Nilsson.

Värdefulla kunskaper för hela livet

Tyvärr saknar projektet i dag en rutin för att följa upp hur det gått för de ungdomar som deltagit. Det är därför svårt att svara på hur många som fortsätter driva företag eller väljer att göra något annat.

– De följs inte upp i efterhand bland annat på grund av regler kring GDPR, men jag har ju själv fortfarande kontakt med några av dem. Smyckestillverkaren Una Mundzic är ett fantastiskt exempel på någon som tagit sitt företag vidare, men jag vet att det finns ännu fler, säger Mariah ben Salem Dynehäll.

Samtidigt betonar hon att oavsett om ungdomarna väljer att fortsätta driva sina företag så tar de med sig lärdomar som kan användas även på andra platser ute i arbetslivet.

– Programmet är värdefullt för ungdomarna oavsett om de startar eget företag eller inte. Nyttan av att lära sig att skapa värde för andra, utveckla lösningar på utmaningar och problem är kunskaper och färdigheter som de har nytta av hela livet oavsett vart de hamnar.

Just nu är anmälan fortfarande öppen till årets upplaga av unga sommarföretagare. Deadline är 15 maj 2023 och hittills är det sju anmälningar som kommit in till Mariah ben Salem Dynehäll.

– Här är det inte kvantitet som räknas utan det är ju de som verkligen brinner och vill detta som vi vill ska anmäla sig. Så passa på!

LÄS MER:Una Mundzic, 16, designar smycken för kändiseliten

LÄS MER:Innebandyklubben bakom Kåsjökiosken

ANNONS