Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Östhjälpen arrangerar Ukrainainsamling: ”Skulle tippa på att få in 70 000 kronor”

Det som började med ett stort kontaktnät slutar upp med insamlingsdag. Under lördagen samlar Östhjälpens Second hand in pengar till drabbade från Ukraina.
– Vi är tacksamma för alla generösa givare som lämnar in saker på Östhjälpen, säger Margaretha Zettergren, vice ordförande inom Östhjälpen.

Allt fler samlar in pengar och kläder till krigsdrabbade från och i Ukraina. Vanligtvis skänker Östhjälpens Second Hand till ett multihandikappat hem för unga i Rumänien. Bortsett från detta hjälper föreningen fattiga familjer i Rumänien med mat, kläder och stöd för att klara skolgången. Under lördag väljer föreningen att skänka all inkomster från dagens försäljning till de som drabbas av kriget i Ukraina.

– Vi har så många kontakter i södra Rumänien som ansvarar för flyktingmottagande. Vår ordförande, Bo Lundgren, åkte ner i tisdags. Nu är han på plats i Galati för att sätta upp ett växthus så det blir ännu mer självförsörjande. Det är oerhört bördig mark där, säger Margaretha Zettergren, vice ordförande i Östhjälpen.

Idén kom då föreningen tidigare arbetat inom med liknande projekt.

– Vi har varit med i Världens Barn så det är inte bara till Rumänien som vi brukar ge stöd. Vi är tacksamma för alla generösa givare som lämnar in saker på Östhjälpen.

Intäkter upp till 85 tusen

Under en vanlig lördag kan Östhjälpens intäkter komma upp i mellan 60 och 85 tusen. Detta beroende på vilken lördag och om det är lönehelg.

– Det är fantastiskt att vi klarar av det.

Östhjälpen jobbar sedan tidigare på andra sidan Donau från Ukraina. Människorna som arbetar på barnhemmen har därför märkt att det nu inte ropas efter kläder utan pengar till mat och diesel. Under lördagen hoppas därför Östhjälpen på en stor summa.

– Jag skulle tippa på sjuttio tusen, men om det står i tidningen så kanske fler köper mer.

Förutom deras egna insamling har de lovat Röda Korset att få sätta upp sina bössor för samma ändamål.

– Ordföranden skriver att det är så hjärtskärande för kvinnor och barn som ropar efter pappa. Vi får skicka ner sängkläder också senare för det behövs.

Problematik att öka laster

Att skicka ner flera laster blir dock ett problem för Östhjälpen som menar att bara transporterna ligger på fyrtio till femtio tusen.

– Vi är helt byggt på volontärer och två arbetsledare som vi har. Vi kan säkert få kuddar och madrasser men vem ska betala för ytterligare transporter.

Föreningen har under tidigare år skickat ner transporter till södra Rumänien flertal gånger. Att pengarna slussas via deras kontakter är inget de oroar sig över då allt som skickas redovisas av de som är på plats.

–Rumänien själv har visat väldigt solidaritet gentemot sina grannar. Det är tufft att vara långt ifrån och inte hjälpa till där men vi hjälper till på detta viset.

LÄS MER: Partilleorienterare vittnar om läget efter Chersons fall

LÄS MER: Första flyktingarna i Partille – Iryna Hnativ vill tillbaka till Lviv

LÄS MER: Hesa Fredrik ljuder som vanligt: ”MSB betonar att det är ett test”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.