Ökade råvarupriser slår hårt mot Partilles lunchställen

Lunchhak i Partille har drabbats hårt av ökade priser på råvaror. Flera av dem har tvingats höja sina priser och hos några påverkas även de anställda.
– Om vi inte har tillräckligt mycket att göra kan jag inte ha lika mycket personal som idag, säger Didar Khatab, ägare på Öjersjö Pizzeria.

ANNONS
|

De senaste årets skenade priser på råvaror har inte bara påverkat priset för privatpersoner. Partille Tidning har pratat med ägare till lunchrestauranger i kommunen, som är överens att om situationen är allt annat än enkel.

– Alla har blivit påverkade. För vår del har vi höjt priser med tio procent medan inköpspriser höjts med 25 procent, klart att det påverkar vår restaurang, säger Didar Khatab på Öjersjö Pizzeria och tillägger:

– Men vi har klarat oss än så länge och nu hoppas vi på att priserna går ner.

Så dyr kan pizzan bli

Hur det ser ut i framtiden för verksamheten är, enligt Didar Khatab själv, oklart.

ANNONS

– Jag hoppas att vi fortsätter att klara oss men om priserna höjs ytterligare så vet jag inte hur det kommer att bli. Då kan vi behöva höja en pizza från 115 till 130 kronor. Det blir konsekvenser för det är normalpris att betala 100 kronor.

Att andra pizzerior har tvingats att höja priserna till 140 kronor är inte något han själv vill ta efter.

– Men jag förstår dem som har gjort det. Det är ganska tufft just nu.

Beroende på var man etablerat sin restaurang menar han kan påverka ens ekonomi.

– Här i Öjersjö, eller i Partille, påverkas man kanske inte lika mycket men ställen med mindre inkomst kanske påverkas ännu mer.

– Om jag pratar för mig i Öjersjö är det inte många kunder som tänker på de 15 kronorna. Nu när vi har höjt med fem eller tio kronor har 90 procent av våra kunder inte sagt något men några arbetare som kommer dit och äter varje dag har sagt ”har ni höjt igen” trots att vi har bara höjt en gång.

På Öjersjö Pizzeria finns det inte på kartan att sänka kvalitén på sin mat och man har därför fått höja priset.

– Men då måste jag lägga till 15 procent i snitt.

Påverkar löneanspråk

Utöver detta berättar han att det inte bara är råvaruavgifter som påverkar, utan även personal som vill ha flera tusen kronors lönehöjning per person.

– Vi är i dagsläget sex personer som jobbar och då blir det ganska mycket pengar för en liten restaurang. Våra intäkter är begränsade och vi har inte jättemycket överskott, jag tror alla restauranger ligger på detsamma. Allt från 1 000-lappen uppåt påverkas oss ganska mycket.

Vad pizzerian har hört från sina leverantörer förväntas inte priserna att bli stabila förrän årsskiftet.

– Vi får hålla tummarna. Som innan tror jag inte att det blir men iallafall att det blir bättre.

Priserna skenar

Oljepriser och ostpriser har gått upp över 40 procent, men det är materialet runtom som skenar iväg i pris. Tidigare betalade pizzerian 189 kronor för en förpackning med 100 kartonger. Idag betalar de 299 kronor för en förpackning. Även priset på de plastpåsar man kan bära hem sina pizzakartonger i har blivit dyrare.

– Vi har slutat med pizzapåsar för att det är för dyrt. Innan kostade de 1,5 kronor styck men nu kostar de tre kronor styck så nu har vi bara små påsar som vi kan erbjuda till drickor.

Hos Falafelpalatset på Kyrkotorget har mycket höjts med tio kronor. Hossin Alsard, ägare på snabbmatshaket berättar att det grundades på andras initiativ.

– Vi har våra gäster som sa att vi skulle höja våra priser.

Så länge inte priserna fortsätter att skena är Hossin Alsard dock lugn.

– Om det fortsätter så här är det nog ingen fara. Våra kunder har varit snälla.

LÄS MER:Krigets påverkan på jordgubbspriserna

LÄS MER:Social matbutik öppnar vid Kyrktorget till hösten

LÄS MER:Stigande matpriser tvingar skolköken att tänka om

ANNONS