Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Öjersjöbor fångade norrskenet över Partille under natten

Under sena fredagskvällen och natten mot lördag fanns det stora möjligheter att se grön-blå-lila norrsken dansa på himlen från norr till söder i landet. Även Partillebor har sett det magiska ljusspelet på himlen under natten.

LÄS MER: Fullt på Partille hunddagis: ”Hårdare tryck än någonsin”

LÄS MER: Den illgröna fasaden i Öjersjö byts ut för 600 000 kronor

Sandra Perisic i Öjersjö beskriver sig själv som norrskensjägare. Hon var förberedd på norrskenet som visade sig under natten till i dag eftersom hon har en app som ger henne en signal en stund innan, Aurora-appen.

– Där får man prognoser på hur mycket moln det är. Det inte ofta vi kan se det, däremot har vi ofta norrsken här över Partille, men vi kan inte se det på grund av molnen, förklarar Sandra Perisic.

Sandra Perisic beskriver sig själv som en norrskensjägare och följer en app om när det går att se norrsken över Partille. Bild: privat
Sandra Perisic beskriver sig själv som en norrskensjägare och följer en app om när det går att se norrsken över Partille. Bild: privat

Sent igår kväll vid 23:50 plingade det till i appen och det fanns ingen tid att förlora.

– Mitt hus är riktat mot norr så jag sprang bara ut utanför huset och ställde mig framför huset, säger Sandra Perisic, som njöt av det som utspelade sig på himlen framför henne.

Norrsken, eller Polarsken, bildas oftast runt jordens två magnetiska poler. Det som hos oss på norra halvklotet kallas norrsken, heter sydsken på södra halvklotet. I Sverige håller sig norrskensovalen oftast ungefär över Kirunas latitud. Men vid vad man kallar för geomagnetiska stormar, kan man se norrsken även i södra Sverige.

Sandra Perisic: ”Det var det vackraste jag har sett”

Kombinationen av molnfria, den här tiden på året ihop med att solvindarna var rätt gjorde att Sandra Perisic för andra gången i sitt liv kunde se ett norrsken över Partille. Förra gången var vid en solstorm för flera år sedan då hon också fick veta om fenomenet via en särskild grupp på Facebook som heter Norrskensgruppen.

– Då var det lila och grönt på himlen, det var det vackraste jag har sett. Det här var lite mesigare, men vi är glada för allt vi får i det här området, säger en uppspelt Sandra Perisic.

Norrskensjägare som följer en särskild app för norrsken

Hon beskriver sig som norrskensjägare liksom tusentals andra över hela Sverige som följer solvindarna som är orsaken till att de elektriska partiklarna över himlen kan synas över oss.

– Det är inte mycket annat man kan göra i dessa corona-tider, säger hon skämtsamt.

Även Ulf Eklöf som bor i Öjersjö fick se norrskenet natten som gick.

– Jag hade ingen aning att det skulle bli norrsken. Jag tittade ut genom fönstret, tyckte det såg udda ut, gick ut, tog en bild och visade min fästmö. Vi båda var överens om att det måste nog vara norrsken.

Har du sett något liknande förut?

– Jag har aldrig sett norrsken i verkligheten innan, bara på bild och film så man kände ju ändå igen det gröna som dansade över himlen.

Hur kändes det att se norrskenet över Partille?

– Riktigt häftigt att ha sett det och så här långt söderut med. Man hör ju talas om norrsken, men då att det sker i norra delarna av Sverige.

Chans att se norrsken igen natten som kommer

Sandra Perisic är beredd på att se ett norrsken igen över Partille natten som kommer, hon har fått information en via appen hon har i telefonen.

– Men det är bara en prognos. Vi får hålla utkik om det blir nåt, för det vänder fort, förklarar hon.

Någon gång mellan klockan två och tre inatt kan fenomenet synas igen om fler vill vaka för att inte missa chansen. Men det kan komma att ändras, eftersom det är solvinden som styr.

– Appen säger till mig om jag behöver ta på mig och gå ut, säger en förväntansfull Sandra Perisic.

LÄS MER: Kall polarluft drar in över Partille – sju minusgrader i veckan

LÄS MER: Elev slog i huvudet på hal skolgård – mamman kritisk

Norrsken – så uppstår det

När solen får ett utbrott kastas solvind med laddade partiklar ut från solens yta. Ibland slungas dessa partiklar rakt mot jorden.

Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.

Magnetosfären skyddar jorden från stora mängder energirika partiklar.

Källa: Rymdstyrelsen.se

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.