Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Årets julklapp – och de vi glömt

Evenemangsbiljetten är årets julklapp.
– Underbart för vår bransch, säger Håkan Axlid på Partille Arena.
Men minns ni föregående års julklappar? Tamagotchin som bara gnällde och sen dog? Och pokersetet som ligger längst in på vinden?
Partille Tidning påminner er gärna.

LÄS MER: Vaccinbevis införs – risk för långa köer vid Partille Arena

HUI, Handelns utredningsinstitut, utser sedan 1988 årets julklapp och i år föll valet på evenemangsbiljetten med motiveringen att människor vill samlas och uppleva saker ihop när pandemin nu går mot sitt slut. För Håkan Axlid på Partille Arena är valet naturligtvis ett mycket gott sådant.

– Hela evenemangsbranschen har haft det kämpigt och nu när det finns chans att uppleva saker live igen så hoppas vi att folk vill köpa biljetter, säger han.

2022 blir fullspäckad i arenan

Beskedet om årets julklapp kom samma dag som FHM och Regeringen avslöjade planen att införa krav på vaccinationsbevis på den som vill gå på inomhusevenemang med fler än 100 personer. En tajming som, minst sagt, kan diskuteras men för Partille Arena innebär det en garanti att faktiskt få fortsätta göra evenemang.

– Jag tillhör ju dem som tycker att ett covidbevis är en bra idé och att det kunde införts tidigare, så för min del är tajmingen kanon, säger Håkan Axlid som redan till helgen har Sissels Jul på besök i arenan och sedan ser fram emot en höst och vinter och hela 2022 som är fullspäckad med evenemang.

– Vi hade kunnat göra en grej varje helg under 2022, trycket är stort.

LÄS MER: Så vill kommunen nå områden med låg vaccinationsgrad - ”Det gynnar alla”

Vissa minns vi, andra glöms

Det återstår att se vilket fäste evenemangsbiljetten som julklapp får i folks medvetande, HUI har vid ett flertal tillfällen startat trender som hållit i sig. Platt-teven, ljudboken och elcykeln har alla varit lyckade årets julklappar. Men vid ett tiotal tillfällen har tidens tand inte varit särskilt nådig, ett av de senaste exemplen är VR-glasögonen från 2016 som inte ens de närmast sörjande är särskilt positiva till så här fem år senare.

Minns ni fler som ni glömt? Vi har letat åt er.

Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

1988 Bakmaskin

”Döbakt!” var ett av min mormors favorituttryck. Främst handlade det om sockerkaka utan fluff men det kan också symboliseras av den kompakta klump som kom ur vår bakmaskin på morgonen. Apparaten laddades på kvällen, gormade som en mindre skördetröska på natten och ”brödet” som levererades gick inte att skära och än mindre att tugga. ”Döbakt!” var ordet.

1991 CD-spelare

Här hängdes det inte på låset direkt. Den första cd-spelaren kom 1983 och jag minns att jag köpte en Thompson Twins-cd typ 1985. Sex år senare blev cd-spelaren ändå årets julklapp och det var verkligen på tiden eftersom den ungefär en kvart senare var omsprungen av Spotify. CD-skivan vikarierar numera som ölglasunderlägg och modell för cirkelformade ting.

1997 Tamagotchi

Det hade ingen betydelse hur mycket du matade, bajsade en sövde den. Tamagotchin hade alltid något att lipa över när den låg där och pep i fickan. Det väckte såklart den lille sadisten i dig och medelst vanvård lät du den långsamt försvinna in i digitalhimlen. Som tur är dansade Tamagotchin bara en jul. Om ens det.
Bild: MSG
Bild: MSG

2003 Mössan

Mössan? MÖSSAN?!? ”Jo men visst mina damer och herrar, i år presenterar vi något riktigt exklusivt som årets julklapp: mössan.” Vi undrar ju hur tankarna gick på kontoret när detta bestämdes. Och varför det inte blev byxan, tröjan, strumpan eller kanske vanten?

2005 Pokerset

Vi kan ju bara ana hur många som fick hålla pokeransiktet då på julaftonen när pappret åkte av en portfölj med kortlekar och marker. ”Åh, precis vad jag alltid önskat mig” sa många och menade ingen och innan juldagen var över låg pokersetet längst upp längst in på vinden.
Bild: Fredrik Ahl
Bild: Fredrik Ahl

2009 Spikmattan

Möjligen saknar jag förmågan till namaste men jag tänker ändå att den är lättare att hitta om du inte samtidigt har en miljon sylvassa piggar som sticker in i ryggen när du ligger där och slappnar av. Det ska samtidigt sägas att vissa älskade den när den kom. Gör de det fortfarande eller har de gått över till giljotin?

2013 Råsaftcentrifugen

Råsaftcentrifugen är i teorin en fantastisk produkt. Den ger fräscha juicer och får dig att leva längre. I praktiken behöver den i runda slängar 400 äpplen och tre diskmaskiner för ett glas frukostjuice.

2016 VR-glasögonen

MIn son, som väl får räknas till målgruppen, köpte ett par VR-glasögon till sin spelkonsol och det lät kul att få spela dataspel fast som i verkligheten. Men hur kämpig verkligheten faktiskt än må vara så är den inte riktigt lika jävlig som i VR-världen där dina armar alltid är för långa/korta och benen helt saknar styrsel.
Bild: Linnéa Hjortstam
Bild: Linnéa Hjortstam

2018 Det återvunna plagget

Drömjulklappen för alla snåla barn som plötsligt kunde köpa julklappsskjortan till pappa på Myrornas för en tia.

2019 Mobillådan

Tanken att parkera mobilen i en låda och i stället fokusera på ”riktigt” umgänge sprack ju direkt då alla insåg hur urbota tråkiga alla är på ”riktigt”. Beviset: hur många gånger har du själv parkerat din telefon i en låda?

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.