Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I anslutning till äldreboendet Furulund finns också Trädgårdens äldreboende med 14 platser som kan försvinna till nyår. Bild: Shamiram Demir
I anslutning till äldreboendet Furulund finns också Trädgårdens äldreboende med 14 platser som kan försvinna till nyår. Bild: Shamiram Demir

Äldreboendet Trädgården kan försvinna helt lagom till nyår

Under onsdagen fattades beslut om att 14 platser på äldreboendet Trädgården ska tas bort och boendet läggas ner helt. Det har blivit ett minskat tryck för vård på ett äldreboende till följd av corona och därför försvinner platserna helt kanske redan till nyår.

Flera lägenheter har stått tomma på Trädgårdens äldreboende i Furulund under en lång tid. Men även i hela kommunen har cirka 20 platser för äldre stått tomma under hela året. Det kan vara ett resultat av covid-19.

– Det har delvis med pandemin att göra. Vi ser att antalet hemtjänsttimmar ökar och att fler väljer att vara hemma istället och få hemtjänst, säger Erika Hägg förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Erika Hägg, vård- och omsorgschef i Partille Bild: Sanna Tedeborg
Erika Hägg, vård- och omsorgschef i Partille Bild: Sanna Tedeborg

Erika Hägg: ” Det har aldrig varit väl fungerande. Vi har haft rätt mycket problem och klagomål genom åren på lokalens utformning”.

LÄS MER: Partille vill se över vaccinkrav inom vården

Under vård och omsorgsnämndens möte i onsdags framkom att den typen av platser inte efterfrågas längre och det är anledningen till att de 14 platserna tas bort helt. Lokalerna är heller inte ändamålsenliga och skulle kunna användas för annan verksamhet, som till exempel hemtjänsten. Trädgårdens äldreboende byggdes år 2009 när behovet av platser var stort. Men det har varit en del problem kring lokalerna sedan starten.

– Det har aldrig varit väl fungerande. Vi har haft rätt mycket problem och klagomål genom åren på lokalens utformning, bekräftar Erika Hägg.

Nedläggning diskuterats under lång tid

Nyligen gjordes också en ventilationsmätning som visade att den inte är anpassad för de personer som vistas i lokalerna. Dessutom har lägenheterna små rum och besökare har kommit nästan rakt in i det allmänna när de hälsat på sina anhöriga. En lägenhet på boendet har också stått tom nästan hela tiden. Beslutet som fattades igår har alltså varit på gång en tid.

– Vi har egentligen i flera år pratat om att avveckla Trädgården, men nu har vi möjligheten också på grund av att vi har en lägre beläggning på våra äldreboenden, förklarar Erika Hägg.

LÄS MER: Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

Minskat intresse för att bo på äldreboende

Med pandemin de senaste två åren har kommunen noterat ett minskat intresse för att söka sig till ett äldreboende.

– Vi ser att fler väljer att vara hemma, vi får färre ansökningar och hemtjänsttimmarna ökar istället, säger Erika Hägg.

Trenden går att se över hela landet och är inte utmärkande för Partille. Just nu finns alltså cirka 20 platser tomma för äldre på kommunens äldreboenden. Innan pandemin fanns alltid en kölista med personer som sökte en plats till ett äldreboenden. Så är inte fallet längre.

Vet du varför man inte söker sig till ett äldreboende?

– Man känner att man är tryggare hemma kanske, funderar Erika Hägg.

I dag bor det sju personer, alltså hälften av de platser som finns, på äldreboendet Trädgården. Boendet kan nu avvecklas helt redan kring årsskiftet, men något exakt datum är inte fastställt. Redan i dag finns behov av hemtjänstlokaler vilket lokalerna kan sluta som. Skulle behovet öka igen för att bo på äldreboende så finns det utrymme för att öppna fler platser på Forellen i centrala Partille.

– Här är platserna bättre anpassade efter behoven, säger Erika Hägg.

LÄS MER: Covidutbrott på äldreboenden i Partille är ”hanterbart”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.