Äldreboende får hjärtstartare – men inte från kommunen

De boende på Furulunds äldreboende i Partille har i flera år försökt förmå kommunen att köpa in en hjärtstartare till den lokal där de har sina kaffestunder.
Nu kommer de äntligen få en men det är den lokala Ica-handlaren Thomas Strindeborn som står för notan.
– Man blir tokig. Jag har själv gamla föräldrar och vad fasiken ska man behöva slåss för en grej som är så självklar, säger han.

ANNONS
|

Partille Tidning har tidigare rapporterat om den kaffestund som anordnas varje torsdag på Furulunds äldreboende i Partille.

Det är ett bra sätt för de äldre att umgås och ett sätt för de att komma ut från sina rum. Det hela är uppskattat och trevligt, men under flera års tid har de äldre själva känt att det finns ett behov av en hjärtstartare i den lokal där man har sina möten.

När Partille Tidning besökte kaffestunden träffade vi Rune Hultin och Siv Skog Åström, som menar att det inte har kommit någon hjärtstartare trots att man legat på personal och kommunanställda.

ANNONS

– Bara det att vi skulle ha en är en säkerhet. Skulle det hända något här, vi är gamla allihopa, och det inte finns någon hjärtstartare och personen dör så är det inte trevligt, berättade Rune då.

”Skiter i oss gamla”

När de frågat personalen menar de att de har fått som svar att det ska finnas en, men att man inte vet var den är.

– När man frågar chefer så vet de inte. De är tveksamma till om vi har någon och så ska de ta reda på det, men så hör man inget mer, förklarar Rune.

Siv Skog Åström, 84, menar att hon och de andra äldre inte känner sig sedda av personalen.

– Man får komma överens om vem som tar ansvaret för det och det kanske inte är så lätt. Forellen fick hjärtstartare nu i år och de är det första stället. Det känns som att de skiter i oss gamla, sa Siv då och fortsatte:

– Man talar för döva öron.

När Partille Tidning sökte svar från kommunen menade de att man inte kände till att de äldre ville ha en hjärtstartare.

– Jag känner inte till att de har pratat om det i flera år. Det har inte framkommit till mig. När du säger att det finns ett önskemål så, men när vi för några år sedan införde hjärtstartare införde vi dem på publika områden, sedan har vi satt upp några fler. Jag kan ta med frågan men jag kan inte säga något datum, men vi får göra en bedömning om vad det finns för fler ställen, sa Erika Hägg, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille då.

Ica-handlaren: ”Man blir tokig”

Men de boende på Furulunds äldreboende behöver inte vänta på att kommunen ska agera. När Thomas Strindeborn, Ica-handlare på Ica Maxi i Allum, nåddes av nyheten bestämde han sig för att hjälpa till.

– Jag ringde upp Siv och pratade om det här. Vi beställde en hjärtstartare åt dem förra veckan och vi väntar på att den ska levereras just nu, säger han.

Varför bestämde du dig för att köpa in en hjärtstartare till de boende?

– Man blir tokig. Jag har själv gamla föräldrar och vad fasiken ska man behöva slåss för en grej som är så självklar. Jag vill inte kasta skit på någon för att det inte hänt något än, men kan jag göra något för de gamla så gör jag det. Sen hoppas jag såklart att den aldrig kommer behöva användas, säger Strindeborn.

En hjärtstartare kostar mellan 15 000 och 30 000 kronor.

LÄS MER:Partierna i Partille om äldrevården – så vill de göra den bättre

LÄS MER:Margit, 95, skiner upp – när hundarna kommer på besök

LÄS MER:Risk för belastningsskador – äldreboende i Partille får kritik

ANNONS