Ökad risk för farliga istappar när vädret vänder

Vintern kom – och det med besked. Kraftiga snöfall och kyla präglade kommunen förra veckan. Men snart blir det plusgrader. En vändning som kan innebära fara i form av fallande istappar.
– Skulle det bli kallt kort därefter så kan det finnas en risk, säger Kenny Thuresson, regional insatsledare vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Efter en vit och kall vecka, som både ställt till problem i trafiken och skänkt glädje till pulkaåkare, ser temperaturen ut att vända.

Under onsdagen och framåt kommer plusgraderna tillbaka.

Det räcker dock inte i sig för att istappar ska växa sig stora – och stundtals riktigt spektakulära – på husfasader utmed gatorna.

– Det har varit kallt länge och snön ligger kvar. Istappar bildas egentligen när temperaturen skiftar, om snön smälter och det sedan blir kalla nätter till exempel, säger Kenny Thuresson.

LÄS MER:Då försvinner snön: ”Passa på att njuta”

Plusgrader dagtid – minus på natten

Och de kommande plusgraderna på dagtid ser faktiskt ut att följas av nattliga minusgrader, enligt SMHI:s prognos.

ANNONS

– Plusgraderna kan tära på snön, men det ser också ut att lite snöfall kan förekomma från torsdag eftermiddag och vidare in på fredag, säger meteorologen Sofia Söderberg.

Räddningstjänsten: Inga incidenter hittills

Hittills denna vinter har räddningstjänsten inte larmats om fallande istappar eller liknande incidenter. Däremot har varningsskyltar börjat dyka upp intill fastigheter, både gällande istappar och andra potentiella risker.

– Skyltar har jag själv sett. Jag har inte sett några större istappsbildningar, men däremot finns det en hel del snö på olika tak. Det är något man behöver kontrollera som fastighetsägare, säger Kenny Thuresson.

LÄS MER:Bilister attackeras av snöbollskastare – fick isklump rakt i framrutan

Vad ska man göra om man ser stora istappar på byggnader?

– Om det finns skyltar som varnar för istappar så ska man respektera dem, och inte gå nära istapparna. Upptäcker man själv en risk, att det hänger ordentliga istappar någonstans, så ska man framför allt kontakta fastighetsägaren om det går, säger Kenny Thuresson och tillägger:

– Annars får man höra av sig till oss, eller till kommunen.

ANNONS