Åttaåriga Mathilda kan vara loppisens yngsta säljare

Helgen har bjudit på underbart väder och en del glada köpare och säljare har tillbringat söndagen på bakluckeloppisen på Allums tak. Människor i alla åldrar fyndade och sålde prylar i värmen.

ANNONS
|

Janne Andersson och hans fru Annika Andersson-Ax står inte på en bakluckeloppis för första gången när de befinner sig på Allums parkering under söndagen. På sitt bord säljer de skivor av olika slag, stora som små – något paret gjort i tio år.

– Jag har ett stort intresse för musik, det har jag haft sedan 50 år tillbaka, säger Janne Andersson.

Hemma brukar de variera mellan den nyare teknologin och de gamla LP skivorna när de vill lyssna på musik.

– Vi har många skivor hemma, men en del har vi inte lyssnat på, på kanske tio eller femton år. Då kan man försöka sälja dem istället för att de bara ska stå och damma så någon annan kan få nytta av dem, säger han.

ANNONS

Loppis som skattjakt

På den varma takparkeringen går Molly Dahlbäck och Ella Gertsenius runt och letar efter plagg och smycken att fynda.

– Vi hade inget annat för oss i dag och vi brukar gå på loppis, därför är vi här i dag, säger Molly Dahlbäck.

Tjejerna brukar handla mycket begagnat och tänker mycket på hållbarhet och att det är mer ekonomiskt än om man ska köpa nytt hela tiden.

– Jag köper i princip allt second hand förutom skor som jag ibland köper nytt, säger Molly Dahlbäck.

Hon har varit på bakluckeloppis i Partille flera gånger tidigare och det är hon som fått med sig sin vän under söndagen.

– Det är verkligen som en skattjakt. Man går runt och kollar och har man tur så hittar man något plagg eller smycke som man tycker om och som är unikt, säger Ella Gertsenius.

Tjejerna tycker att det är bra att loppismarknader och second hand har blivit mer populära.

– Det är ju både ekonomiskt och bra ur ett miljöperspektiv, säger Molly Dahlbäck som går på loppis ungefär varannan vecka.

Loppisens yngsta säljare

Vid ett hörn står Mathilda med sin familj och säljer allt från kläder till leksaker. Hon är bara åtta år gammal och ser ut att vara den yngsta säljaren under söndagen.

– Jag tycker att det är roligt men ibland kan det vara lite svårt att göra sig av med saker.

Mamman flikar in och säger att Mathilda värnar om miljön.

– Om jag har saker hemma som jag inte längre använder, till exempel gamla ridkläder eftersom jag inte rider längre, så är det bättre att sälja dem än att de bara ligger hemma och sen slängs, säger Mathilda.

Att Mathilda är med och säljer är en familjeaktivitet. Både syskon, föräldrar och mor- och farföräldrarna är på plats.

– Vi har gjort det till en familjegrej att sälja på loppis, säger Mathildas pappa.

Det som inte säljs under dagen tänker familjen skänka, men än så länge har de fått en hel del sålt.

Går på loppis minst en gång i veckan

Linda Restin går mellan de olika bagageluckorna ihop med sin dotter Dagny Restin. Att gå på loppis är något som Linda Restin gör minst en gång i veckan.

– Det är kul att gå runt och kolla på saker och så kanske man hittar något som är bra och då köper man det. Man kan fynda mycket, säger Linda Restin.

Hon tycker att det är en bra idé att man istället för att slänga kläder, inredning och dylikt, kan ge grejerna en ny ägare som kan glädjas åt de. När hon inte går på loppis brukar hon själv sälja saker på loppis. På Allums tak har hon fyndat grejer många gånger tidigare och dottern får hänga med om hon vill.

– Jag letar saker till min hund, det är en tax. Jag har hittat leksaker och gossedjur till honom, säger dottern Dagny Restin.

Det bästa med loppis, enligt Linda Restin, är fynden man kan göra.

– Jag brukar hitta sånt som inte görs längre. I dag hittade jag till exempel två handväskor som är från 40-talet och det är jag väldigt glad över, säger hon.

LÄS MER:Osborns våg stal showen på Jonsereds promenadloppis

LÄS MER:Barnen säljer och fyndar på bagageloppisen vid Allum

ANNONS