Barnen från krigets Ukraina börjar skriva in sig för skolundervisning i Partille och kommer beredas ett klassrum på Furulundsskolan. Men först ska de få gå igenom en kartläggning och introduktion vid enheten för flerspråkighet en månad.
Barnen från krigets Ukraina börjar skriva in sig för skolundervisning i Partille och kommer beredas ett klassrum på Furulundsskolan. Men först ska de få gå igenom en kartläggning och introduktion vid enheten för flerspråkighet en månad. Bild: Shamiram Demir

Flyktingbarnen från Ukraina ska läsa på Furulundsskolan

Den här veckan har ett par elever från krigets Ukraina anmält intresse för att läsa på svensk skola i Partille. Men kommunen laddar för fler och har redan nu bestämt att avsätta ett klassrum för ukrainska flyktingbarn på Furulundsskolan.

ANNONS
|

Skolchefen berättar att de precis fått in ett par anmälningar från barn som vill gå i svensks skola och som kommer som flyktingar från krigets Ukraina. De ska kartläggas och introduceras till det svenska systemet under en månad på Enheten för flerspråkighet, innan de slussas vidare till en egen klass på Furulundsskolan. Kartläggningen av nyanlända barn görs likadant över hela landet och är inte unikt för Partille.

– Vi har förberett för om det kommer många barn, det vet ju ännu inte. Men vi har plats på Furulundsskolan, säger förvaltningschef Charlotte Johansson.

Enheten för flerspråkighet första instans

Just enheten för flerspråkighet kom till efter flyktingvägen 2015. Då insåg man att det behövdes en samordning av introduktionen av hela familjen och av olika yrkesgrupper för att smidigt kartlägga nyanlända elever med familjer, det är både förskolebarn och grundskoleelever, liksom deras föräldrar som kanske ska läs på SFI, som kartläggs här. Då ser man över vilken skola de har med sig och vilka språk de kan, men också vilka olika vaccinationer barnen har fått genom åren kontrolleras av en skolsköterska på plats.

ANNONS

– Enligt lagen så ska nya elever vara i undervisning inom en månad. Här finns också personal anställd som har barnens modersmål och studiehandledning på deras språk, förklarar Charlotte Johansson.

Charlotte Johansson, Förvaltningschefen berättar att ett par elever från Ukraina har anmält intresse för att läsa på svensk skola just nu..
Charlotte Johansson, Förvaltningschefen berättar att ett par elever från Ukraina har anmält intresse för att läsa på svensk skola just nu.. Bild: partille kommun

Introduktionen på fyra veckor, som görs på enheten för flerspråkighet, ingår i undervisningen för nya elever. Introduktionen görs avsett om de flyr från krig eller kommer till kommunen på grund av andra omständigheter.

Det finns redan lärare som undervisar på ukrainska i modersmål. Om det behöver anställas fler lärare som ska ha hand om de ukrainska flyktingbarnen återstår att se.

– Jag kan inte i dagsläget utlova att vi kommer ha utbildad personal, men det blir med det modersmålet.

I vanliga fall kan kommunen köpa in tjänsten från Göteborg om man inte har lärare med språk som barnen har.

Hamnar i en förberedelseklass istället för att ”språkduschas”

Därefter brukar nya elever slussas ut till en skola som ligger nära deras hem. Men det kommer inte bli så i fallet med barnen från Ukraina. De ska alla undervisas på Furulundsskolan.

– Vi har förberett ett klassrum som inte används idag och där kommer det vara undervisning.

Att barnen hamnar i en klass med enbart ukrainska barn beror på att de kanske inte stannar särskilt länge.

– Det är barn och elever som kommer att befinna sig i vår kommun under en kortare period, så vi har istället en förberedelseklass med personal som kan ukrainska.

Det är annorlunda mot vad man gör för att introducera nya barn som brukar hamna i sina nya klasser efter introduktionen på en månad.

– I vanliga fall så klassplacerar vi elever direkt, det är det allra bästa enligt forskningen att man får ”språkduscha”.

Efter flyktingvågen 2015 gjordes mottagningen av nya elever om

Efter vågen av flyktingar från krigets Syrien hösten 2015 och framåt fick Partille en del lärdomar. Baserat på de erfarenheterna bestämde ansvariga att bygga upp Enheten för flerspråkighet. Satsningen går under namnet ”En väg in”.

– Vi såg att vi behövde en ny organisation, så vi skapade ”En väg in”. Vi tänker att det är lättast som ny familj i kommunen.

Fördelarna är många.

– Man får en bra bild över, dels eleverna som kartläggs, men att man också lär känna barnen och att man ser över barnens vaccinationer, med en skolsköterska på plats.

Är det här unikt för Partille?

– Lite så. Vi har faktiskt varit ute och pratat om det här upplägget för andra kommuner.

Tidigare fick varje rektor ansvara för att se över nya elevers kunskaper och vaccinationer. Nu görs arbetet samlat under ett tak.

LÄS MER:Rosa i årskurs två fick inte gå till skolan idag

LÄS MER:Kameror på skolan har varit utslagna i flera veckor

LÄS MER:Polisen lägger ner förundersökningen om branden i Furulundsskolan

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS