Anställda larmar om läget på äldreboende: ”Vi går på knäna”

Två anställda på Furulunds äldreboende riktar skarp kritik mot ledningen efter den senaste tidens förändringar. Flera kollegor har sagt upp sig för att de inte kan arbeta enligt det nya schemat. Många andra uppges vara sjukskrivna. De själva känner att de går på knäna. Av rädsla att mista sina jobb vågar de inte prata öppet – men hoppas att cheferna ska lyssna på deras larm.

ANNONS
|

Vi möts upp i centrala Partille. Vi kallar dem ”Sara” och ”Maria”. Båda har varit anställda sedan flera år på Furulunds äldreboende. De har stortrivts på sitt arbete genom åren. Men på senare tid har det skett förändringar som gjort att de inte längre trivs på jobbet. Det är inte bara ett nytt schema.

De uppger även neddragningar och att chefer försvunnit och ersatts med flera mellanchefer. De menar att de också är färre personal på kvällar och helger, jämfört med tidigare. Nu vill de säga ifrån. Men av rädsla för att ”bestraffas” och bli ”nedtryckta” av cheferna vill de vara anonyma.

ANNONS

Stegvis har förändringar gjorts som lett till ett tuffare schema med mindre tid för familj och fritid. Även vårdtagarna påverkas.

– Jag tycker inte alls det är kul, för det drabbar oss personal. På helgerna är vi bara tre personal på två avdelningar, innan har vi varit fyra, säger Sara.

Behövs det fyra personal?

– Ja, för det är mycket dubbelgångar och det är verkligen tungt.

Dubbelgångar innebär att det är hyresgäster på äldreboendet där vården behöver göras av två personer. På en avdelning på äldreboendet bor det åtta personer. Men med färre personal blir det också tyngre arbetspass för de som jobbar.

– Det är jättemycket sjukskrivningar. Man är tröttare och har ont i ryggen. Man känner sig inte tillräcklig heller för de boende känner jag, fortsätter Sara.

Sara: ”Man är tröttare och har ont i ryggen. Man känner sig inte tillräcklig heller för de boende känner jag.”

Med de nya schemaändringarna som började under veckan får alla anställda arbeta varannan helg, men det har också blivit fler kvällspass mot tidigare schema. Tidigare kunde anställda välja att arbeta dubbelpass, eller längre arbetspass – men det valet har nu försvunnit.

– Vi är tröttare och nu har det blivit långa pass på kvällarna, man slutar 22.10 och du kommer hem och kommer inte i säng förrän kring ett, säger Maria.

Tidigare arbetade de fram till 21.15 på kvällarna. Men successivt har tiden skjutits på och nu är det en timme senare. Dessutom uppger Sara och Maria att det har blivit nedskärningar på marknivå, med färre som arbetar på kvällar och helger med de äldre.

– Personalen blir färre men det är samma antal boende och de har flyttat boende till andra våningar och personal har flyttats över till andra avdelningar utan att fråga om de ville det, förklarar Maria.

Det har varit för mycket personal vissa tider, enligt de ansvariga?

– Men det är bara vid en övergång, kanske på eftermiddagen ett par timmar när kvällspersonalen kommer, en kort tid på dagen. Men den tid vi behöver på kvällarna och på helger, så är det inte så. Där är vi ett huvud kortare nu.

Många fler sjukskrivna just nu

Allt fler har också sjukskrivit sig och det är rekordmånga som inte orkar arbeta, menar de.

– Situationen är så tuff, vi jobbar med människor och inte med maskiner. Under en period kan de vi tar hand om bli mycket sämre och då räcker vi inte till, förklarar Maria.

Trots att de har påtalat problemen för cheferna upplever de att de inte får något gehör.

– Vi har sagt det många gånger, men de säger att vi har inte större budget. Men å andra sidan så har vi många samordnare, två kvalificerade samordnare och två vanliga samordnare som ska planera scheman. Förut hade vi bara en sådan person och hon var jätteduktig. Hon lade vårt grundschema och så diffade vi mellan varandra för att justera schemat så det passade oss alla, förklarar Maria.

De påpekar att en rad anställda som har ”konstiga titlar” och otydliga arbetsuppgifter har introducerats.

– Vi har överflöd med samordnare och mellanchefer, säger Maria.

Många anställda är missnöjda

De uppger att de vet många som har slutat sista året.

– Runt 20 kollegor har sagt upp sig i hela huset, säger Sara.

Enligt henne har kollegorna inte orkat med förändringarna och det nya schemat som är tufft för ensamstående som kanske inte har någon som kan hjälpa till med barnpassning under kvällarna. De uppges istället sökt sig till äldreomsorgen hos närliggande kommuner. Att personal tvingats flytta runt till andra avdelningar är också en sak som skapat missnöje hos många på Furulunds äldreboende.

Men ni har inte sagt upp er?

– Än så länge stannar vi kvar, säger de båda i mun på varandra.

Fast enligt facket ska satsningarna mot fler i heltidsarbete vara ett lyft för kvinnor och skapa mer jämställt arbetsliv?

– Men de som kanske vill jobba 70-80 procent ska nu ändå jobba 29 arbetspass. Man går ju ner i tjänst för hälsans skull och då vill man vara mer ledig och inte jobba lika många arbetspass som en heltidare. Jag jobbar lika många arbetspass men kortare turer, men då är man ju på jobbet ändå, säger Sara.

Sara: ”Veckorna när man jobbar kvällar så hinner jag knappt se min familj”

Fritiden utanför arbetet har därför blivit beskuren, anser både Sara och Maria.

– Det känns som skiftarbete, när man ska jobba en till två veckor kväll och en till två veckor dag. Veckorna när man jobbar kvällar så hinner jag knappt se min familj, säger Sara.

– Men det handlar inte bara om arbetsschemat. Utan att det är faktiska neddragningar. Vi i personalen går på knäna. Och vi är också hyresgästernas röster och måste säga ifrån, för de boende har faktiskt byggt välfärden och de är värda att ha ett bra slutskede av livet, säger Maria upprört.

Av rädsla för att bli utsatta på sitt arbete och i värsta fall få sparken vill de inte vara med i tidningen med namn och bild.

Varför ställer du upp och pratar om problemen ändå?

– För man önskar kanske att cheferna ska lyssna på oss, nånting måste hända. Det är så mycket sjukskrivningar så nu är det extremt mot förut, säger Sara.

Chefen redo för samtal om förändringar

Enhetschefen på Furulunds äldreboende, Per Sjöhav, svarar på mejlen att budgeten och en likvärdig verksamhet styr bemanningen.

– Budgeten är oförändrad, men man har tidigare bemannat något över vad budgeten tillåter och då ges inte hyresgästerna vid våra olika boende i kommunen likvärdiga förutsättningar.

På kritiken att cheferna inte lyssnar svarar han att han gärna bokar upp tid för samtal.

– Alla medarbetare är välkommen till mig med synpunkter och önskemål och så skall vi hjälpas åt att hitta en lösning. Jag har tagit mig tid till alla medarbetare som önskat ett möte.

20 slutar på ett halvår

När det handlar om nya titlar som bekräftar Per Sjöhav att det har gjorts en extra satsning för att öka kvalitén på äldreboendet.

– Men inga nya titlar har införts. Satsningen innebär bland annat fler ordinarie undersköterskor i verksamheten istället för timvikarier. Vilket kommer leda till förbättrad vård och omsorg för våra hyresgäster, bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och mindre administrativt arbete för våra samordnare.

Dessutom utökas de tidigare tre enhetscheferna istället till fyra.

– Detta för att öka möjligheten till ett nära ledarskap, vilket möjliggörs när man som enhetschef får 30-35 medarbetare istället för 40-45 medarbetare.

Vidare konstaterar enhetschefen att det är cirka 20 personer som slutar på Furulunds äldreboende sedan årsskiftet fram till sommaren.

– Det rör sig om pensionsavgångar, studieledigheter, personer som flyttar med mera. Av dessa är det tre till fem som gett uttryck för att en del av orsaken är det nya schemat.

LÄS MER:Efter utbildningen erbjuds de fast anställning i hemtjänsten

LÄS MER:Sonen fick ingen kvällsförskola – nu läggs omsorgen ner helt

LÄS MER:Larm om buskörande hemtjänst: ”Kör utan tända ljus”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS