Mannen bakom nya boulebanan vid Kniven

Han var den siste företagaren som fick lämna Kniven när fastigheten dömdes ut. Under onsdagen var Lars Erik Franzon tillbaka vid anrika lokalen, för att vara med på onsdagens invigning av boulebanorna som han är initiativtagare till.
– Jag är jättenöjd, även om jag kanske ritat banorna lite annorlunda. Det lutar lite på banorna men kan nog gå att fixa till, säger han.

ANNONS
|

Kommunens paroll ”Från noll till hundra” fick sig ett ansikte under onsdagen utanför Kniven. Från rutschkana, hoppborg och ansiktsmålning till grillning, sightseeing i lokalerna och invigning av boulebanan – lockades alla åldrar till evenemanget.

John Carlsson är projektledare för Kvarteret Kniven och agerade spindeln i nätet under invigningen. Han var lyrisk över uppslutningen och visade runt i lokalerna.

– Här kommer hantverkarna flytta in inom kort när de har startat sin hantverksförening. Lite längre in här ska återbruket ligga. Och där ska vi även ha en skräddarhörna, säger han och pekar innan vi går ut igen.

Den siste företagaren som lämnade Kniven

En bit bort står 89-årige Partillebon Lars Erik Franzon. Han är en av dagens huvudpersoner då det var hans driv och idé om en bouleplan som har gjort att den nu invigs.

ANNONS

– Utan att ljuga kan man nog säga det, säger han blygsamt.

Kniven är knappast någon okänd plats för honom. Under många år hade han verkstad i byggnaden innan den dömdes ut och hyresgästerna fick flytta ut.

– Jag gjorde montrar för företag och har sedermera drivit företag ihop med sonen. Numera hjälper jag mest till med det administrativa. Jag var faktiskt den siste företagare som åkte ur huset för fyra, fem år sedan. Då fick vi flytta verksamheten till Vagnmakaregatan, säger han och berättar att företaget såg dagens ljus 1972.

Som egen företagare i sina glansdagar kunde han jobba mellan 12 och 16 timmar per dag när han for runt till världens sju hörn för att bygga otaliga montrar till mässor.

– Vid nio kunde det öppna för besökarna. Och då skulle naturligtvis allt vara klart. Man fick en ritning från reklamfirman, men när man kom dit kunde det stå en stolpe i vägen. Så man fick improvisera.

Fyra boulebanor i Partille nyinvigda

För ungefär tio år sedan gick hans fru bort. Sedan dess har han lagt mycket tid och engagemang på boule och hembygdsföreningen för att ha ett socialt sammanhang och få utlopp för sitt driv. När Kniven åter skulle få liv kände han sig direkt träffad av kommunens uppmaning att höra av sig med idéer.

– Jag läste det i tidningen. Det kanske var er tidning. De sökte sådana som var aktiva och då slog det mig att boulen skulle kunna flytta hit. Så jag tog kontakt med kommunen.

Fyra banor har det blivit och efter viss övertalning ligger banorna vid den huvudingång där hantverkarna kommer att jobba.

– Jag såg kommunalrådet Marith Hesse här för en stund sedan som jag bland annat talade med om boulebanan. Hon kände igen mig och gratulerade.

Partille och Skatås bouleförening, som Lars Erik Franzon tillhör, var på plats under onsdagen och körde en uppvisningstävling samtidigt som två banor var lediga för att besökarna skulle kunna prova sporten. Banorna lär bli välanvända.

– Nu kommer vi vara här och spela.

Återkommande evenemang vid Kniven

Vid ingången till huset sprids den omisskännliga lukten av grillat. Alireza Bakhshizadeh vänder burgare och korv och kön är lång. Här står även Ismael Issa som är en av fem från arbetsmarknadsenheten som har röjt ut och fixat till Kniven sedan i december ifjol.

Han är livsmedelsaffärsinnehavaren som flydde till Sverige 2017 och idag bor med familjen i Sävedalen. Frun jobbar på Furulunds äldreboende i sommar och själv trivs han bra på Kniven.

– Allt är bra här. Jag hoppas att jag får fortsätta med det här. Mitt kontrakt sträcker sig fram till december.

Han vill lära sig ännu bättre svenska, då är jobbet perfekt där man får träffa många olika människor och träna på språket.

Onsdagens aktivitet är en del i en återkommande satsning på evenemang under sommaren vid Kniven. John Carlson glider förbi och presenterar Malin Jonsson, som är fritidsledare på Ungdomens hus. Hon har hand om fritidsgårdarnas sommarjobbare som har planerat dagens evenemang.

– Det har gått jättebra. Ungdomarna har planerat de stora dragen så har vi hjälpt till att göra beställningarna på till exempel mat och hoppborg. Nästa vecka kommer en ny grupp och då får de välja vad vi ska göra nästa tillfälle om tre veckor. Det blir som en avslutning för varje grupp av sommarjobbare som kommer, säger hon.

LÄS MER:Rekordmånga unga har fått sommarjobb i Partille i år

LÄS MER:Full fart på Kniven: ”Vi hoppas vara klara till nationaldagen”

LÄS MER:Här erbjuds unga HBTQi-personer en mötesplats

ANNONS