Östhjälpen bärgar prestigefyllt pris: ”Väldigt tacksamma”

För tredje året i ordning delade Partille kommun ut ett stipendium ur Inger och Gösta Sundström kulturstiftelse. Årets vinnare blev Östhjälpen som inledde sin kamp för utsatta barn i Rumänien för drygt 30 år sedan, genom att grunda ett barnhem.
– Då sa man till oss att det inte var någon idé, säger Margareta Zettergren.

ANNONS
|

Under tisdagen tog sig Partille Tidning ner till kommunhuset, där det vankades prisutdelning.

Det handlade om ett av kommunens finaste priser, nämligen stipendiet om 50 000 kronor ur Inger och Gösta Sundströms kulturstiftelse.

Gösta Sundström är en lokal näringslivsprofil som bland annat varit ordförande i Företagarna Partille och NyföretagarCentrum Partille samt tidigare ägare av Bellis Växtmiljö. Gösta Sundströms syfte med stiftelsen är att uppmuntra personer eller organisationer som gör eller har gjort något positivt för Partille, men inte uppmärksammats på något annat sätt, eller tillräckligt.

Priset har delats ut sedan 2020 och kvällens ceremoni blev alltså den tredje i ordningen.

ANNONS

Östhjälpen har hjärtat på rätt ställe

Innan själva prisutdelningen, som ägde rum under kommunfullmäktiges sammanträde i sessionssalen, fick Partille Tidning möjlighet att byta några ord med både prisutdelaren och vinnarna, som drack kaffe och käkade tårta i ett rum bredvid.

Årets vinnare blev Östhjälpen och anledningen till det är enkel, enligt Gösta Sundström.

– De har fått utmärkelsen eftersom de har hjärtat på rätt ställe. Jag tror inte det finns en människa i Partille som inte känner till dem, men jag tycker att de förtjänar att uppmärksammas extra, säger han.

LÄS MER:Missbruket ledde till fängelse – nu har David hittat tillbaka

Från Östhjälpens sida fanns Margareta Zettergren, vice ordförande samt Bo Karlsson, styrelsemedlem, på plats.

Mötte skräckscener i Rumänien

Margareta Zettergren har varit med i princip sedan starten i början på 90-talet.

– Min man, som tyvärr inte lever längre och några gubbar från olika kyrkor i Partille åkte ner till Rumänien på 90-talet och såg eländet där. De bestämde sig för att starta Östhjälpen, säger hon och fortsätter:

– Jag fick frågan om jag kunde utbilda personal där nere i frågor om bland annat mänskliga rättigheter och jag sa ja.

LÄS MER:Reningsborg satsar i Partille – drömmer om att starta återbruk

1992 stod Östhjälpens barnhem klart, men vägen dit var inte enkel.

– Då sa man till oss att det inte var någon idé. Enligt Ceaușescu var barn och gamla obrukbara människor och de levde under förnedrande omständigheter i ett samhälle präglat av mutor, säger Margareta Zettergren.

Barnhemmet styckade upp och skickades ner

Bo Karlsson berättar om den osannolika flytten av barnhemmet, från svensk till rumänsk mark.

– Gänget bakom Östhjälpen fick tag i en 650 kvadratmeter stor byggnad, lyckades förhandla ner priset med 75 procent och sågade upp den i 23 delar som sedan skickades till Rumänien och byggdes upp igen som barnhem.

LÄS MER:Gamla vantar får nya händer – här kan du lämna in

I dag har barnhemmet blivit ett boende för vuxna med funktionshinder. I många fall är det samma personer som man hjälpte då som bor kvar. Nyligen har man också slagit upp dörrarna till ett äldreboende i Rumänien. Dessutom hjälper man utsatta i Partille, i Kosvo och i baltländerna.

Efter att checken hade delats ut firades stipendiaterna med ett fyrfaldigt leve från deltagarna kommunfullmäktige som följde spektaklet via länk.

– Vi är väldigt tacksamma för det här och jag och Bo är bara representanter för de över hundra volontärer som gör så mycket nytta i den här verksamheten varje dag, säger Margareta Zettergren.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS