LO-facken vill se ett höjt barnbidrag för att hjälpa familjer som har det svårt med ekonomin när kostnaderna skenar.
LO-facken vill se ett höjt barnbidrag för att hjälpa familjer som har det svårt med ekonomin när kostnaderna skenar. Bild: Jenny Ingemarsson

Stoppa onödig barnfattigdom – inför krisprogram

Det är dags att leva upp till löftena inför valet och hjälpa dem som har det svårast ekonomiskt. Det menar LO-facken som i sin insändare pekar på att pengarna finns – det gäller bara att alla sluter upp för de som har det svårast.

ANNONS
|

Krisen är här. Massor av LO-förbundens medlemmar har det oerhört tufft nu. Det är el, mat, bränsle, räntor och hyror. Allt blir dyrare. Och många har väldigt små marginaler. Det gäller exempelvis ensamstående föräldrar eller de som tagit stora lån för att köpa sig ett hem.

Prisökningarna för vanlig familj boende i småhus i elområde 3, där nästan hela Västsverige ingår, kan vara så hög som 10 000 till 15 000 kronor per månad. Det här innebär att väldigt många barn i Sverige blir fattiga. Kanske tillfälligt men reallönerna kommer troligen inte att öka under 2023 och 2024 är ytterst osäkert. Om elpriserna faller tillbaka räddar det många men övriga kostnadsökningar är här för att stanna.

ANNONS

LO har tagit fram ett krisvinterprogram med sex punkter. En av dem är ett extra barnbidrag. LO-ekonomernas förslag är att utöka barnbidraget med 200 kronor per månad.

Det är klart att hela samhället tillsammans ska bidra när vi behöver hantera en kris. LO:s medlemmar är redo att göra sitt. Och våra bekymmer är lätta att bära jämfört med befolkningen i Ukrainas. Men. Det finns ju pengar i Sverige. Staten har pengar. och de rikare är rikare än någonsin. Vi kräver att regeringen agerar kraftfullt för att minska risken för fler fattiga barn och föräldrar i Sverige. Att förhindra att hårt arbetande människor inte kan leva på sin lön. Det är dags att leva upp till alla vackra ord innan valet.

Christine Marttila, ordförande LO Västsverige, Jerry Johansson, Ordförande LO-facken i Partille

LÄS MER:Hundskiten som göms i snö – kommer fram vid tö

LÄS MER:Chockhöjning efter renovering tvingar bort hyresgäster: ”En tickande bomb”

LÄS MER:Högre kostnader på grund av turtäthet och uppgraderingar

ANNONS