Anders Lago, Riksförbundet FUB.
Anders Lago, Riksförbundet FUB. Bild: Gert Holmer

Många lever med en klump i magen av rädsla för avslag

Ingen person med funktionsnedsättning ska leva som i ett Sverige-lotteri, beroende på vilken kommun man hamnar i, skriver FUB, intresseorganisation för personer med intellektuel funktionsnedsättning.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

FUB, intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning, är en pigg 65-åring som medverkade till institutionernas nedläggning och såg normaliseringsprocessen fullbordas 1994 då LSS-lagen antog sin form. En individuellt baserad rättighetslag, där insatser ska formas utifrån det enskilda behovet, utvecklas, säkras och samordnas med varaktighet, för att leva delaktig i samhället.

En sådan lag borde inte gå att punktera.

Med ett valår framför oss, är det tydligt att FUB långt ifrån kan gå i pension. Bit för bit har urholkningen av LSS-lagen gjort att våra medlemmar nu lever med en klump i magen inför varje ansökan, varje omprövning, då även uppenbara, dagliga behov kan innebära obegripliga avslag av insatser. Återigen är man utelämnad till godtycklig väl- eller motvilja hos tjänstemän, handläggare och politiker.

Ingen person med funktionsnedsättning ska leva som i ett Sverige-lotteri, beroende på vilken kommun man hamnar i. I en kommun kan man leva ett meningsfullt liv medan man på den andra sidan kommungränsen lever i något som liknar en livslång förvaring utan delaktighet i samhället.

Inget politiskt parti ska kunna bortse från att dessa frågor är av yttersta vikt för ett samhälle som menar sig ha en värdegrund att stå på och försvara. Ingen ska kunna se det som särintresse för ett fåtal medborgare och väljare, när det handlar om de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, något vårt land skrivit under på att följa då vi ratificerade FN:s 19:e konvention.

Därför frågar vi redan nu; Hur kommer dessa frågor att lyftas i politiska valprogram nästa år, på både riks-, region- och kommunalnivå? Hur kan vi tillsammans medverka till det samhälle där värdegrunden inte bara är vackra ord, utan faktiskt håller att stå på?

En sådan värdegrund kan aldrig vara ett särintresse. En dag behöver vi den alla.

Elaine Johansson, FUB Västra Götaland

Anders Lago, Riksförbundet FUB

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS