Upp till fyra miljoner kan komma att fly från Ukraina. Debattskribenten anser att svenskarna ska öppna sina hem och inkvartera flyktingar.
Upp till fyra miljoner kan komma att fly från Ukraina. Debattskribenten anser att svenskarna ska öppna sina hem och inkvartera flyktingar. Bild: Sara Johari

Låt oss öppna vår dörr för den på flykt

Nu är det hög tid att visa solidaritet för medmänniskor och demokratiska värden skriver Madeleine Jonsson (MP).

ANNONS

Engagemanget och stödet både ekonomiskt och emotionellt är stort bland svenskarna kring ockupationen av Ukraina. I stort sett hela världen fördömer Rysslands invasion.

Vi kan se i realtid hur folk flyr, beskjuts och drabbas av något de inte har en del av. Hur från en dag till en annan en stad som var en plats för liv, lek, arbete, kärlek, kreativitet och frihet förvandlas till oförutsägbar skräck.

Fyra miljoner kan komma att fly

Antalet människor som är på flykt stiger i takt med spänningarna och ytterligare hot. Just nu flyr cirka 100 000 människor varje dag över gränsen till Polen. Det handlar om barn, kvinnor, äldre och svårt sjuka. I dagsläget räknas det med att cirka 4 miljoner ukrainare kommer att fly enligt UNCHR och till södra Sverige ökar den ukrainska flyktingtillströmningen varje dag. Från en vecka till en annan ökar antalet från 30 till 100 personer per dygn och en minskning ser inte ut att ske. Sverige har sedan 2015 snabbt minskat antal boenden från för några år sedan totalt 100 000 till idag bara kring 10 000 platser. Migrationsverket ska komma upp i 30 000 platser närmsta månaderna. Detta bidrar till en pressad situation där samhället behöver hjälpa till, visa empati och solidaritet

Det handlar om att erbjuda lämpliga boenden. Utifrån att de som kommer främst är mammor med mycket små och medelstora barn. Är det bästa och mest humanitära att bo i en tillfällig lokal eller på överfulla flyktingboenden?

Över 600 000 fritidshus i Sverige

I Sverige har vi över 600 000 fritidshus. 3 av 10 svenskar har tillgång till ett fritidsboende. Vår genomsnittliga bostadsarea per person i Sverige är dessutom 42 kvadratmeter. Andelen svenskar som har ett gästrum, gillestuga, attefallshus etcetera är hög i jämförelse med många andra länder. Det finns fler sängplatser och boendeytor i Sverige än vad vi redovisar i inkvarteringsplatser på våra flyktingförläggningar.

Nu behövs både kreativitet och flexibilitet för att hjälpa människor komma till en trygg plats. Det är dags att solidariskt öppna inte bara våra hjärtan utan våra hem.

Politiker bör underlätta genom incitament och stötta enkla förmedlingar mellan människor. Antingen genom kommunen, Migrationsverket eller civilsamhället.

Ett förslag är att erbjuda kompensatoriskt stöd till de som tar emot asylsökande i sina hem för el och andra ökade levnadskostnader. Detta skulle göra det enkelt och möjligt för alla att engagera sig och erbjuda allt från ett rum till ett sommarboende.

Står vi med Ukraina står vi för en öppen, generös och varm famn, säng och mål mat för de som är i mer nöd än oss.

Så öppna en dörr mot en värdig och rättvis värld tillsammans.

Madeleine Jonsson

Regionkandidat 2022 Miljöpartiet

LÄS MER:Från Ukraina till Partille – nu flyr orienterarna landet

LÄS MER:Flyktingströmmar väntas efter kriget i Ukraina – så reagerar politikerna i Partille

LÄS MER:Första flyktingarna i Partille – Iryna Hnativ vill tillbaka till Lviv

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS