För närvarande pågår byggnationen av hundratals nya bostäder i Gökegård i Öjersjö.
För närvarande pågår byggnationen av hundratals nya bostäder i Gökegård i Öjersjö. Bild: Shamiram Demir

Felaktig strategi – stoppa byggboomen i Partille nu

Kommentar på nyheten om minskat barnafödande i Partille senaste fyra åren och målet att nå 40 000 invånare. Byggboomen måste få ett slut anser Stefan Hermansson som pekar på naturvärden som går förlorade i och med förtätning med nya bostäder.

ANNONS
|

Barnafödandet minskar och fler lämnar än flyttar in till Partille! Marith Hesse, kommunstyrelsens ordförande, och Filip Siewertz, planeringschef på samhällsbyggnadskontoret, vill lösa politikernas mål att nå 40 000 invånare snarast genom att bygga fler bostäder. Detta trots att Partille Partille är en av Sveriges minsta kommuner och en av de mest tätbebyggda kommunerna redan, enligt uppgift i Översiktsplan ÖP 05.

Kanske är det tid att ta sig en funderare om strategin är rätt? Dessutom har det byggts tusentals bostäder sedan 2017 i kommunen. Strategin är att förtäta och det genom att ta bort alla öppna ytor och grönområden i kommunen. Vem mer än våra politiker vill ha det så?

ANNONS

Skogar skövlas, avtal ignoreras, kommunala upphandlingar genomförs inte, Artskyddsförordningen ignoreras och bygglov släpps igenom med lättja vilket vi vanliga dödliga i kommunen inte upplever när vi söker bygglov.

Kommunen har godkänt ett bygglov på Hallegårdsvägen i Sävedalen där nyligen genomtvingad detaljplan säger tre höghus på 3-4 våningar med 40 lägenheter mitt i villaområdet men byggaren ansöker nu om 48 lägenheter i 5-6 plan. Ett minimalt och acceptabelt avsteg från detaljplanen, enligt kommunen. Vi vet ju alla som sökt olika bygglov hos samhällsbyggnadskontoret på kommunen att det är millimeterpassning som gäller, annars inget bygglov.

Nu försöker man få Göteborgarna hit för att fylla i våra tomma bostäder med annonser "Bo på landet nära stan. Ljummet intresse verkar det vara! Fler lämnar än flyttar in! Det måste innebära att det står ett stort antal lediga bostäder till förfogande i vår kommun. Dessutom så talar världsläget totalt emot dagens strategi.

Politiker! Ni har glömt vem ni är till för! Gör om, gör rätt! Stoppa byggboomen nu och tänk till. Låt våra få grönområden och fina natur vara kvar och behåll känslan att bo lite som på landet och där även våra vänner djuren kan få plats!

Stefan Hermansson

ANNONS