Partillebos hyresgäster ska inte ta notan för simhallen

De boende kan inte vara trygga med vem som kommer vara deras hyresvärd framöver, skriver de rödgröna i Partille inför onsdagskvällens kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Politiken i kommunen hanteras i flera steg. Tur är väl det, för den 27 mars fattades det ett riktigt dåligt beslut i det som kallas kommunstyrelsen arbetsutskott. Där beslutade Moderaterna och Kristdemokraterna (Sverigedemokraterna och Liberalerna hade inte rösträtt men uttryckte sitt stöd i frågan muntligt) att Partillebo skulle få i uppdrag att sälja lägenheter.

I första hand till hyresrättsinnehavarna, i andra hand till privata hyresaktörer.

Detta reagerade vi i den rödgröna oppositionen förstås rejält på och har markerat starkt mot både till M, SD, KD och L och till allmänheten. Sedan dess har lyckligtvis de styrande partierna insett hur illa deras förslag var och justerat det så att det “bara” ska säljas genom ombildning till bostadsrätter. Detta ser vi som en stor delseger för Partilleborna, men än är frågan inte över!

ANNONS

Nackdelarna som vi skrev om i vår förra debattartikel kvarstår, men vi påminner om några här än en gång:

• Det är redan 6,5 års kötid till våra hyresrätter – genom utförsäljningar blir kötiderna ännu längre.

• Det är redan svårt för framförallt unga att få en första bostad, genom att sälja ut de billigare lägenheterna i kommunen blir det än svårare för unga att flytta hemifrån.

• Enligt Partillebos egna beräkningar kommer utförsäljningen leda till stora inkomstbortfall för bolaget varje år. Detta är pengar som behöver hämtas hem genom minskat underhåll eller högre hyror – detta vill vi absolut inte bidra till!

• De boende kan inte vara trygga med vem som kommer vara deras hyresvärd framöver – om två tredjedelar av deras grannar vill ombilda, då kan det landa i att de som bor kvar i hyresrätt istället får sina grannars bostadsrättsförening som hyresvärd.

• Intäkterna av försäljningen ska gå till att minska kostnaderna för simhallen. Det är helt orimligt att de som bor i Partillebos lägenheter ska stå för större del av notan för simhallen!

Kort sagt är förslaget mindre dåligt än innan, men fortfarande rejält dåligt! Vi kommer fortsätta påtala det och kan också nämna att vi nu är uppe i 600 namnunderskrifter i protestlistan mot förslaget. Om du som läser detta inte har skrivit under den än hittar du länken i våra sociala medier för S, V och MP i Partille.

Thorbjörn Carlsson (S)

Oppositionsråd i Partille

Isabelle Asadian Strandman (S)

Ordförande Partille arbetarekommun

Linus Johansson (V)

Gruppledare

Emma Danielsson (MP)

Gruppledare

LÄS MER:Vänstern vilseleder om Partillebo

LÄS MER:De boende om Partillebos utförsäljning: ”Ingen bra idé”

LÄS MER:Hyresgästföreningen: ”Politikerna ska få sina fiskar varma” för Partillebo-förslag om utförsäljning

LÄS MER:Styret vill sälja hyresrätter hos Partillebo – för att finansiera simhallen i Partille

LÄS MER:Här ska Partilles simhall ligga: ”Många dimensioner”

ANNONS