Ingemar har stöttat Östhjälpens arbete i Rumänien – i över 30 år

När Ingemar Nystås kom till Rumänien för över 30 år sedan mötte han djup misär bland de funktionshindrade barn han träffade. Genom att med Östhjälpens stöd bygga upp ett barnhem kunde de till slut erbjuda dem ett hem.
– Man blev helt förtvivlad när man hörde att föräldrarna inte ville ta hand om dem, säger han.

ANNONS
|

Att det blev Östhjälpen som skulle komma att bli det som präglade Ingemar Nystås liv var först inte helt självklart. Han förklarar att historien bakom varför han i dag har klivit fram och blivit en färgstark aktör för Östhjälpen i Jonsered snarare handlar om en slump.

– Jag halkade med på ett bananskal, det var en granne som var väldigt driven och eftersom jag arbetar med ekonomi till vardags så blev det så att jag utsågs till kassör när Östhjälpen startades, säger han.

Sen var hans fast. Rumänien fick han särskilt upp ögonen för i samband med att han besökte landet tillsammans med sin familj under en semesterresa i början av 90-talet.

ANNONS

Han berättar att hans son frågade honom när de besökte ett barnhem varför alla stirrade på honom.

– Det var ju helt enkelt för att han då som tioåring hade både glasögon och en armbandsklocka, det var något som var helt otänkbart där för de barnen just då, säger han.

”Man blir förtvivlad”

Särskilt uppmärksammade de då funktionshindrade barns situation i landet. Det ledde till att Östhjälpen beslutade sig för att sätta upp enkla baracker där de sedan placerade olika slags hjälpförsändelser som mat, kläder och skolmaterial. En tid senare fick de i samarbete med lokala myndigheterna ta över ansvaret för vården av 16 funktionshindrade barn.

– Vi fick ta emot de som mådde allra sämst på barnhemmet. Det skulle senare visa sig att 13 av de skulle överleva, många var svårt undernärda, säger Ingemar Nystås.

Tanken var att de efter den mest akuta återhämtningen skulle återvända till sina föräldrar, men det blev inte som de trodde.

– Det visade sig att ingen förälder ville ha tillbaka sitt handikappade barn. I stället kom de till oss med ytterligare barn som de ville att vi skulle ta hand om, då blir man ju bara fullständigt förtvivlad.

LÄS MER:Kattungen Alfons var nära att brännas med sopor

Pandemin försvårar situationen

I dag lever barnen kvar med Östhjälpens stöd i Rumänien. Barackerna är borta och har ersatts av tre hus som de valt att kalla tron, hoppet och kärleken. De stöttar även upp ute på landet ute i byarna med skolmaterial, pennor och papper, men också vinterkläder.

– Det finns barn som inte kan gå till skolan de värsta tre vintermånaderna eftersom de inte har kläder att gå dit i, vilket kan vara svårt för oss att föreställa oss. Under corona har det också blivit ännu svårare för befolkningen där att sysselsätta sig, säger Ingemar Nystås.

LÄS MER:Jessica föreläser om adhd hos flickor – fick kämpa för att dottern skulle få rätt hjälp

I vanliga fall besöker han landet fyra gånger per år, men under pandemin har de fått förlita sig på personalen som finns på plats i Rumänien att ta hand om hjälpsändningarna. För att möta upp det ökade behoven under pandemin har de skickat ännu fler långtradare med förnödenheter senaste året.

Östhjälpen får i dag stöd från alla kyrkoförsamlingar i kommunen förutom klostret, som använder sig av katolska kyrkans egna hjälporganisation. De tar tacksamt emot alltifrån kläder och skor till skolmaterial och ekonomiskt stöd.

– Vi säljer också en del av det vi får in för att finansiera transporterna ner till Rumänien, men också Kosovo som vi arbetar med, säger Ingemar Nystås.

LÄS MER:Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

Oroas av korruptionen

Efter att ha arbetat med hjälpförsändelserna i över 30 år ser han inte något slut på sitt engagemang. Det som driver honom menar han framför allt är känslan av att göra skillnad.

– Glädjen vi sprider hos barnen är vad som driver mig, säger han.

Östhjälpen i Jonsered har öppet för både inlämning och butiksverksamhet flera dagar i veckan. Ingemar Nystås ser positivt på tiden framöver, men har några orosmoln på sin himmel.

– Det jag tänker på mest är väl korruptionen i Rumänien, att man förväntas betala pengar för tillstånd och sådant. Det skulle man kunna tro att det försvunnit i och med att de är med i EU men tyvärr finns det kvar, säger han.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS