Reningsborg satsar i Partille – drömmer om att starta återbruk

Secondhandbutiken Reningsborg öppnade i Partille för snart tre år sedan och låter all vinst gå till välgörande ändamål. Allt fler hittar nu till den tusen kvadratmeter stora butiken på Laxfiskevägen och enligt verksamhetschefen Karl Jacobs är de här för att stanna.
– Vi drömmer om att i framtiden starta upp ett slags hållbarhetshus här, säger han.

ANNONS
|

Det är tidig torsdagsmorgon när verksamhetschefen Karl Jacobs låser upp entrédörren till Reningsborgs butik på Laxfiskevägen. Trots att det fortfarande är flera timmar kvar tills butiken ska öppna är aktiviteten i lokalerna redan i full gång.

Varje månad får butiken ta emot tusentals varor från både privatpersoner och företag som valt att skänka de vidare till välgörande ändamål. Alltifrån gamla böcker som rensats ut till klänningar, skor, möbler, leksaker, längdskidor och köksgeråd.

Och butiksförsäljningen går bra men vissa varor är mer attraktiva för köparna än andra.

– Det är nog köksvarorna som går allra bäst att sälja, säger Karl Jacobs samtidigt som han ställer i ordning några av varorna som placerats på en av hyllorna.

ANNONS

LÄS MER:Gamla möbler blir som nya när Jessika startar återbruk

Kan dyka upp riktiga dyrgripar

Allt i butiken är välsorterat och noga utvalt av de som arbetar bakom kulisserna. När de först startade butiken för snart tre år sedan var det bland annat sorteringsprocessen och att bedöma vad som var lämpligt att sälja här och inte, en av de största utmaningarna.

– När vi drog i gång hade vi två anställda som hade erfarenhet från en av de tidigare butikerna. Det underlättade väldigt mycket då de kunde lotsa de andra framåt i hur de skulle göra, säger Karl Jacobs.

Han berättar att det hände för inte så länge sen att de fick in en gammal telefon som visade sig vara en riktigt klenod.

– Vi valde därför att sälja den via auktionsverket i stället för i butiken och fick 4 000 kronor för den. Det hade vi aldrig fått in här i Partille, säger han och menar att bedömningen av föremålen är en konstform i sig.

– Hela tiden man lär sig, vi missar säker också något vilket vi får höra från kunder ibland. De köper något för en tia men förklarar att vi nog kunde fått mycket mer för det egentligen.

LÄS MER:Loppisfyndet innehöll dold fotosamling: ”Kul att bli igenkänd”

Stor mängd insamlade föremål under pandemin

Men trots att de ibland missar riktiga dyrgripar går det ändå bra för butiken. Karl Jacobs menar att pandemins intåg mindre än ett år efter att de drog i gång självklart har påverkat försäljningen, men att det snarare haft motsatt effekt på mängden varor de får till insamlingen.

– Alla har haft tid att vara hemma och sortera bort gamla grejer. Då kommer de hit och lämnar eller så åker vi ut och hämtar på plats, säger han.

Vid några tillfällen har det hänt att de har fått köra i väg varor till de andra två butikerna eftersom det blivit för mycket att förvara.

– Vi har ett litet lager här, men en ganska stor butiksyta. Då är det bra att kunna sprida ut det vi får in när försäljningen här inte motsvarar det vi får in.

”Socialt arbete med butik som verktyg”

Sedan tidigare har Reningsborg två butiker i Göteborgsområdet, dels i Västra Frölunda och dels i Angered. Tack vare att de redan utvecklat rutiner för verksamheten kunde Partilles nya butik bara ta efter de mallar som fanns.

Något som var en stor fördel för Karl Jacobs som själv är helt ny i rollen som verksamhetschef för en butik.

– Jag är egentligen utbildad socialpedagog i grunden och arbetade i många år på Reningsborgs boende för missbrukare. Men i samband med att den verksamheten fick stänga ner och så småningom omvandlades till hunddagis passade det bra att hoppa på det här i stället, säger han.

LÄS MER:De poddar om loppisfynd och vintage – här är deras bästa tips i Partille

Men hans bakgrund visar sig snarare vara en fördel i sammanhanget eftersom Reningsborg inte syftar till att vara som vilken secondhandbutik som helst. All vinst återinvesteras i verksamheten där de förutom stödboenden och hunddagis främjar sitt sociala arbete genom att erbjuda arbetsträning.

– Det är ju socialt arbete vi gör med butik som verktyg, men det affärsmässiga är nytt för mig, säger Karl Jacobs.

”Drömmer om hållbarhetshus”

Under de första två åren har Reningsborg i Partille gått back, men i år hoppas han på att de ska gå plus minus noll och enligt Karl Jacobs ser det lovande ut.

– Det är alltid svårt att starta en ny verksamhet från grunden och vi lutar oss mycket mot våra andra två butiker. Pandemin har inte gjort det lättare för oss ekonomiskt eller så men på nått sätt har vi ändå lyckats etablera oss bra här.

Han berättar att de redan har en hel del stammisar som kommer på besök regelbundet och sedan restriktionerna lättade i somras har de slagit nya försäljningsrekord gång på gång. Även relationen med kommunen har fått en rivstart.

LÄS MER:Utsatta familjer får hjälp med matkassar och julklappar

– Vi hoppas att vi ska kunna bidra ännu mer och få ett samarbete med kommunen i framtiden. Vi har också börjat prata om att vi drömmer om att i framtiden starta upp ett slags hållbarhetshus här ute, vi har inte resurserna än men vi vill gärna utveckla vår verksamhet och reparera mera, säger Karl Jacobs.

– Hållbarhetsaspekten blir ju bara starkare i samhället och vi vill gärna utveckla det. Att återanvända en sak är så mycket bättre än att slänga och göra nytt.

”Vill lägga pengarna på rätt saker”

Reningsborg består i dag av ungefär tusen kvadratmeter och ytan för utveckling finns där. När drömmen kan bli verklighet går däremot inte att säga i dagsläget då det krävs mer resurser.

– Vi är på god väg, men inte helt varma i kläderna. Vid i stort sett varje försäljning hittar nya kunder till oss så det är långt ifrån att vi är kända i hela Partille. Och eftersom vi jobbar med det vi gör lägger vi inte mycket pengar på marknadsföring och reklam. Vi vill lägga pengarna på rätt saker, säger Karl Jacobs.

LÄS MER:Julbordet ställs in för andra året på rad för de mest behövande

Något som man märker präglar verksamheten när man besöker butiken är nämligen den sammanhållning som finns mellan medarbetarna. Genom att erbjuda arbetsträning har Reningsborg möjligheten att hjälpa människor som haft det svårt långsamt tillbaka till ett sammanhang och ett arbetsliv.

– Vårt motto är att tillsammans skapar vi framtidstro. Ensam är inte stark, utan tillsammans kan vi göra skillnad, säger Karl Jacobs.

Det är också något han använder sig av i samarbetet med andra aktörer i kommunen.

– Vår erfarenhet är inte att vi är konkurrenter utan att man hjälper och lyfter varandra. Vi är här för att stanna i Partille och ser väldigt gärna fram emot fler samarbeten och vilka behov vi kan finnas med och möta här.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS