Så blev Partille ett mecka för unga klättrare: ”Vill inspirera fler att våga utmana sig själva”

Jens Larssen har rest världen runt för att klättra och har tränat både topprankade Said Belhaj och juniorlandslaget. I dag driver han en av världens största klättersidor på nätet samtidigt som han satsar allt på att göra Partilles klätterleder mer lättillgängliga för alla – oavsett ålder.
– Vi har Europas bästa stadsnära klättring bara ett stenkast bort, säger han.

ANNONS
|

När Jens Larssen lämnar hemmet tidigt på morgonen är det inte mycket han behöver ha med sig, han sätter koppel på hunden Pepsi, ropar hejdå till familjen och beger sig ut. Bara hundra meter bort ligger skogskanten och stigen som leder upp mot Lexbybergen och Brattefjäll.

– Det var främsta anledningen till varför vi valde att flytta hit för åtta år sedan, vi har Europas bästa storstadsnära klättring bara ett stenkast bort, säger han och ler.

Det dröjer inte länge förrän det är dags för första stoppet. Till höger om stigen tornar två stora klippblock upp sig, strax under två meter över marken.

ANNONS

LÄS MER:The Chainsmokers kommer till Partille Arena

– Redan här har vi första klättringen, det behöver inte vara svårare än så här. Eftersom det är så pass låga höjder behöver du inte heller någon särskild utrustning, säger han samtidigt som han tar ett vant grepp i en klippskreva och börjar klättra.

Bara några sekunder senare har han tagit sig upp och det märks att kroppen vet precis vad den ska göra, vilket inte är så konstigt.

Under hans 25-åriga karriär har han tränat både juniorlandslaget och topprankade klättraren Said Belhaj, och sedan han startade världens största sportklättringssida på nätet har han kunnat livnära sig på klättringen på heltid.

"De ska våga utmana sig själva”

Sedan han flyttade med familjen till Partille har han också fortsatt engagerat sig som tränare, men inte för klättrare. I stället är det Sävehofs handbollslag och Partille IF som är i fokus, men trots dyker klättring ändå upp på träningsschemat ibland.

LÄS MER:Vinylmässa lockade nyfrälsta musikälskare och veteraner

– Det kanske låter konstigt, men klättringen blir ett väldigt bra verktyg, både för att ta sig ut i naturen och för att de ska våga utmana sig själva, säger Jens Larssen.

Han förklarar att varje klättervägg som man ställs inför inom klättringsvärlden kallas för ”problem”, som det krävs både smarthet och fysisk styrka för att klara av. Han liknar det vid en matchsituation där spelarna ställs inför en blockerande motståndare och måste våga ta sig förbi.

– Att klara av ett problem i klättring blir som en kick och stärker barnen även på andra plan, säger han.

Jens Larssen

Ålder: 56 år.

Bor: I Lexby, bara några hundra meter från Brattefjäll.

Familj: Frun Pernilla, de två sönerna Olle 11 år och Ville 9 år, hunden Pepsi.

Gör: Är chefredaktör för världens största sportklättringssida 8a.nu, tränar både unga i Sävehof och Partille IF. Har sedan flytten till Lexby utvecklat nya lättillgängliga klätterleder i Partille tillsammans med kommunen.

Partilles friluftsliv prisas

Under de senaste åren har han arbetat för att utveckla området kring Brattefjäll och göra det mer lättillgängligt för alla möjliga målgrupper, inte bara erfarna klättrare med rätt utrustning.

Det är något som också kan ha varit en bidragande faktor till att Partille kommun nu av Naturvårdsverket utsetts till ”Årets förbättrare för friluftsliv” 2021.

LÄS MER:Open-Air-festivalen erbjöd rockiga toner i Stadsparken

Enligt Kristina Svensson, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen är det väldigt glädjande att få så positiv respons på deras satsningar.

– Pandemin har gett friluftslivet en skjuts, vi har sett till att anordna mycket aktiviteter, anlagt en naturlekplats och försökt se till att det finns något för alla. För seniorerna har vi till exempel Partillepromenaden medan ungdomarna kanske vill vara ute och klättra på Brattefjäll, säger hon.

Nu menar hon att de bara blir peppade att göra mer.

En aktivitet för barnfamiljen

Och även för Jens Larssen har hans satsningar lönat sig, i dag är det inte ovanligt att alltifrån föreningar och skolor till Sävehofs handbollslag hör av sig för att få vägledning bland klippväggarna. I dag har han hittat upp till 150 olika boulderproblem i området, vilket betyder att det endast innefattar en till tre meter höga stenblock.

LÄS MER:Öjersjövallen bjöd på fotbollsfest i strålande solsken

Men han betonar att det går precis lika bra att som familj ta sig ut en och klättra på egen hand, vilket han menar är väldigt unikt. Tidigare har han inte träffat på lika många lätta boulderproblem på ett så litet område.

– En femåring kan klara av det här, jag är ofta ute med mina egna barn som blir lika glada varje gång de klarar ett nytt problem. Min förhoppning är att fler familjer ska kunna upptäcka att det här är något som alla kan göra, och det är helt gratis, säger han.

Om bouldering

Bouldering är en gren av klättringssporten. Boulder kommer från engelska språket och betyder klippblock. Bouldering sker således oftast på klippblock och med en crash pad på marken som skydd vid fall. Klättraren väljer en väg upp över blocket, och denna väg kallas inom bouldering för ett problem.

Då klippblocken oftast inte är mer än några meter höga (enligt Svenska Klätterförbundet max 4,5 meter), bygger bouldering mer på styrka och teknik än uthållighet - något som delvis skiljer den från övrig klättring.

Till skillnad från annan klättring kräver bouldering dessutom betydligt mindre utrustning. Sporten har vuxit snabbt i Sverige och runt om i världen.

Källa: Wikipedia, Svenska Klätterförbundet

”Det ska kännas lätt”

Under de senaste åren har klättersporten bara vuxit och de grupper som tränar inomhus är snabbt fulltecknade. På Fysikens klätterlabb är det redan ett halvårs kötid för att få en plats, nu hoppas Jens Larssen att fler ska hitta ut i naturen i stället.

För nybörjarna är det de lättare ”problemen” han främst rekommenderar.

LÄS MER:Daniel samlar namn för motionscentral vid Kåsjöbadet

– När man börjar ska det kännas lätt, de olika problemen ska man sen klara av så många gånger som möjligt. Då utvecklas man i lagom takt och fortsätter tycka att det är kul, annars är risken att man snabbt tappar intresset, säger han.

Säkerheten är också viktig, men om man håller sig på lägre höjder menar han att det inte är farligare än att leka på en klätterställning på en lekplats, eller klättra upp i träd.

– Jag står ofta bakom när mina söner klättrar och fångar upp om de skulle halka ner. Ska man högre upp kan man ha med sig en så kallad crashpad, en madrass man bär med sig och lägger på marken nedanför, säger Jens Larssen.

Redan har en hel del barn följt med honom ut och när någon klarar att ta sig upp egen hand låter responsen inte vänta på sig.

– Det är en del som först inte vågar, men när de upptäcker att de klarar av det blir det som ett riktigt happening, den glädjen går nästan att ta på.

LÄS MER:Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS