Elin bekämpar parkslide i Partille med spjut

Den invasiva växten parkslide har kopplat sitt grepp om Partille. För att råda bot på problemet har kommunen under sommaren tagit in Elin Lindell, 24, för att stävja skräckplantans framfart. Till sin hjälp har hon ett spjut, hett vatten och en ängels tålamod.
– Hade jag inte haft podcasts i kåporna hade det varit fruktansvärt enformigt, säger hon.

ANNONS
LocationKåsjön, Partille||

Parkslide, med sin rödaktiga bambuliknande stjälk och sina gröna blad har blivit en allt vanligare syn runtom i Sverige. Så också i Partille.

Men trots att växten ser relativt harmlös ut sprider den sig som en löpeld och ställer till det för vår inhemska flora. Parkslide, som från början kommer från Asien, är nämligen invasiv och saknar helt naturliga fiender i vår del av världen.

LÄS MER: Partille Tidning tillbaka i en helt ny kostym

I andra delar av Europa har växtens kraftiga rotsystem skapat stora problem när de trängt igenom asfalt, förstört vattenledningar och trängt igenom husgrunder.

ANNONS

Någon helt klarlagd metod för att bekämpa parkslide finns inte. Andra svenska kommuner har med varierande resultat provat att bekämpa växterna med gift, grisar eller genom att koka rötterna.

Maria Lind är chef för gata-/park i Partille kommun
Maria Lind är chef för gata-/park i Partille kommun Bild: Alfred Dikalow

Partille kommun har valt att använda sig av den sistnämnda, miljövänliga metoden.

– Vi använder oss av något som kallas heatweed, som skållar rötterna med hett vatten, säger Maria Lind, gata-/parkchef i kommunen.

Arbetet med att bekämpa parksliden inleddes i början av sommaren, på vissa utvalda platser i kommunen.

– Vi har valt områden som ligger relativt nära bebyggelse och där folk bor. Vi har också försökt sprida ut oss så att vi jobbar med det i alla områden i Partille.

För kommunens räkning är det bara en person som jobbar med att handgripligen ta kål på den oinbjudna gästen. Hon heter Elin Lindell och har sedan i början av juni spenderat varenda minut av sin arbetstid med att försöka göra sig av med ogräset.

Rötterna dödas med spjut

När hon inleder bekämpningen använder hon sig bland annat av ett spjut som sprutar 100-gradigt vatten.

– Parkslide utgår alltid från en rotknöl. Från den knölen går sedan jättemånga mindre rötter ut i jorden. Så allt börjar med att jag tar sikte på rotknölen med spjutet och sprutar in hett vatten.

Men att bara ta kål på rotknölen räcker inte, varenda liten rest av växten måste utrotas för att inte få fäste igen och det är lättare sagt än gjort. Från de mindre rötterna som blivit kvar efter bekämpningen med spjutet slår nämligen nya skott upp.

– Jag avvaktar någon vecka tills små nya skott trängt upp genom jorden och återvänder sedan till platsen för att ytspola med det heta vattnet.

LÄS MER: Trots succén – A36 är samma gamla vanliga

Partille Tidning fick följa med Elin Lindell när hon åkte till området kring Kåsjön för att ytbespruta skott som återvänt.

– Ytspolningen går ut på att man man kör ovan jord, inte i backen. Men när man är på de små plantorna hela tiden så får de inte igång fotosyntesen och får helt enkelt inte den energi de behöver. Så småningom dör rötterna.

Samtidigt går jag som reporter ut för att ta en bild, men gör bort mig genom att trampa runt på området som snart ska behandlas.

– Du ska egentligen inte kliva runt där, den kan sprida sig mer om du skadar den, säger Elin.

Kort därefter drar hon igång kompressorn som skickar det heta vattnet genom det munstycke som hon använder sig av för att göra livet surt för parksliden.

Det tar inte lång tid innan vattenångan ligger tät över området och Elin Lindell jobbar metodiskt med att dränka hela det angivna området med vatten. Det tar sin tid och arbetet bjuder inte direkt på några överraskningar.

– Hade jag inte haft podcasts i kåporna hade det varit fruktansvärt enformigt.

Får återvända till samma område flera gånger

Samtidigt finns en viss tillfredsställelse i att det hon gör verkar ha effekt.

– Det är skönt att se att det funkat här ändå. När jag behandlade det här området fick jag avbryta flera gånger för att åka till tidigare bekämpningsområden för att hålla efter. Det är därför det finns kvar parkslide bredvid här, som jag inte börjat på än.

Hon berättar att det är en stor utmaning att hinna med att hinna med alla de områden som hon är satt att jobba på varje dag. Vattnet i tanken som rymmer 500 liter räcker till i ungefär 40 minuter, men ofta måste hon återvända till kommunens depå i Brodalens industriområde för att fylla på den åtminstone en gång för att klara av att bekämpa ett till synes litet område.

Bryter man rytmen finns en risk att det hårda arbete man gjort går till spillo.

– En vecka var heatweeden trasig och när jag återvände till ett område som jag bekämpat på tre veckor tidigare så hade det kommit tillbaka mycket parkslide igen. Då var det bara att börja om igen.

Parkchefen hoppas på mer resurser

Jag och Elin Lindell skiljs åt i kommunens depå, där hon fyller på mer vatten som ska användas i samma område där vi tidigare varit. Sedan väntar ytterligare områden som hon varit på många gånger förut. Proceduren måste upprepas – om och om igen.

– Enda nackdelen är att jag börjar få slut på poddar att lyssna på nu, det har ju blivit några hundra avsnitt nu under sommaren.

Hon kommer tröstlöst att fortsätta sitt arbete tills dess att vintern inträder och parksliden går i ide och övervintrar. I november är tanken att kommunen ska utvärdera hur arbetet har gått.

LÄS MER: Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

Gata-/parkchefen Maria Lind får ofta samtal från oroliga kommuninvånare, som vill ha hjälp med att få bukt på parksliden i sina egna trädgårdar.

– Jag får dagliga samtal och folk är arga för att vi inte åker ut för att ta bort det. Några av dem är vansinniga för att de inte tycker att vi gör något. Det enda jag kan säga är att vi inte riktigt har resurser att hantera allt som finns i kommunen.

Årets pilotprojekt har kostat 1,2 miljoner kronor, och Maria Lind hoppas att man kommer få åtminstone lika mycket pengar att röra sig med nästa år.

– Vi kämpar på med det här men den finns överallt, så det är svårt att se hur vi ska kunna utrota den helt. Förhoppningen är att vi får extra medel för att kunna utöka bekämpningen till fler områden, eller åtminstone så att vi kan fortsätta i de områden vi redan håller på i.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS