Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Tvåmålsskytt. Denisa Ratajova gjorde två mål mot Endre i söndags. Efter sina två assist i säsongens första match är hon så här långt poängbäst i Pixbo tillsammans med Mia Karjalainen och nyförvärvet Andrea Envall.

Västkustderby efter stark säsongsstart

Allmänt

Pixbo har fått en bra start på säsongen med två raka vinster. Nu väntar västkustderby mot Warberg och sedan ytterligare två matcher innan ett landslagsuppehåll.
– Målet är att ta uppehåll med 15 poäng, det tycker jag att vi har en bra chans att göra, säger tränaren Joel Rauswall.

Det är ett derby med ojämna styrkeförhållanden som väntar på bortaplan på fredag, och frågan är hur nertryckta Warberg är i skorna efter att ha blivit manglade med 18–3 borta mot Iksu i söndags?

– De har haft en rätt tung start men vill säkert göra bättre ifrån sig, de har ett bra stöd på hemmaplan och det blir lite speciellt eftersom vi är en derbymotståndare, säger Joel Rauswall.

Den givna matchbilden är att Pixbo kommer att ha stort bollinnehav och nyckeln blir att vara noggranna, inte tappa fokus och släppa till farliga kontringar bakåt.

– Om vi har tålamod över 60 minuter så kommer vi att skapa många målchanser och jag tror att vi kommer att vinna med några bollar, jag tippar på att vi vinner med 8–2, säger Joel Rausvall.

Två segrar

Inledningen på säsongen ger han betyget fullt godkänt.

– Det har sett bra ut utan att vi spelat på vår absoluta topp, men vi är bara i början av oktober.

I premiären slog man Malmö med 9–3 och lagets nyförvärv visade omedelbart framfötterna. Andrea Envall svarade för tre assist, Rikke Ingebrigtsli Hansen gjorde två mål och även Moa Andersson och Cajsa Elm stod för var sin poäng med ett mål respektive en assist.

– Det är nog skönt för spelarna själva att kliva in och göra poäng direkt så att de inte börjar tänka på det, säger Joel Rauswall.

I den andra matchen i söndags väntade Endre, som är svårspelade på sin hemmaplan på Gotland. Även här såg Pixbo ut att vara på väg mot en ganska komfortabel seger efter att Denisa Ratajova och Klara Loneberg utökat Pixbos ledning till 2–5 i den tredje perioden. I spel sex mot fem lyckades Endre dock reducera två gånger om i slutskedet och resultatet skrevs till 4–5.

– Vi borde kanske ha spelat lite mer rutinerat och stängt matchen innan dess, det blev lite onödigt spännande, säger Joel Rauswall.

Full pott

Efter två omgångar är Pixbo ett av fyra lag på sex poäng tillsammans med seriefavoriterna Iksu och Kais Mora, samt Karlstad. Närmast väntar ytterligare tre bortamatcher. Efter fredagens match mot Warberg spelar Pixbo mot Sirius redan på söndag och helgen efter möter man Nacka innan SSL tar två veckors uppehåll för landslagsspel. Joel Rauswall tycker att Pixbo har en bra möjlighet att ha fortsatt full pott även efter de matcherna.

– Vi har en bra bredd med tre femmor som levererar och har gjort poäng båda matcherna och sedan kan vi också spetsa till det och gå ner på två femmor.

Spelmässigt tycker tränaren att allt fler komponenter börjar sitta.

– I början av säsongen hade vi mycket fokus på vårt anfallsspel men den senaste tiden tycker jag att även försvarsspelet blivit bättre och bättre.

Under landslagsuppehållet åker både Sveriges senior- och U19-landslag till Tjeckien för att spela Euro Floorball Tour och en Pixbospelare, centern Justina Eliasson, finns med i U19-damtruppen som presenterades igår, onsdags.