Arkivbild: PER ANGER
FICK LIVSTID. I måndags föll domen mot den man som dödat sin ex-fru i Mölnlycke i december i fjol. Straffet blev livstids fängelse.

Livstids fängelse för morddömda exmaken

Mölnlycke

21 december 2018 knivskars en kvinna till döds i närheten av sin bostad i Säteriet i Mölnlycke.
I måndags dömdes hennes ex-make till livstids fängelse för dådet.

Kvinnan påträffades ­mycket­ allvarligt skadan i närheten av återvinningsstationen i bostadsområdet Säteriet på morgonen den 21 december 2018. Redan samma dag som mordet begicks hämtades kvinnans ex-make in till förhör och har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

Kvinnan ska innan mordet ha fruktat för sitt liv på grund av hot och misshandel från ex-maken som inte accepterat att kvinnan efter skilsmässan gift om sig med en annan man. Hon hade ansökt om kontaktförbud för mannen men hade fått avslag.

Väntade vid parkeringen

Morgonen då mordet inträffade väntade ex-maken på kvinnan vid parkeringen eftersom han kände till att hon skulle åka för att hämta upp en anhörig på flygplatsen. Han angrep och högg hennes upprepade gånger med en kniv och slog henne med en pistol.

I förhör ska mannen ha sagt att han ville skada kvinnan men att avsikten inte var att döda henne. Kvinnans skador var dock så omfattande att medicinsk personal bedömer att kvinnan avled kort efter att angreppet inleddes och att gärningsmannen måste ha förstått att det skulle leda till hennes död.

Rättegången mot mannen inleddes i juli men avbröts 19 juli då tingsrätten fattade beslut om att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Inte psykiskt störd

Rättegången återupptogs efter att undersökningen visat att mannen vid mordtillfället inte led av någon allvarlig psykisk störning. Enligt åklagaren Lotta Nielsen var mordet hedersrelaterat men detta förnekades av förövaren och hans advokat. Tingsrätten ansåg det inte vara helt klarlagt att motivet till mordet var att återupprätta mannens eller familjens heder men dömde ändå mannen till livstids fängelse på grund av den hänsynslöshet mannen uppvisat mot sin före detta hustru samt deras gemensamma barn i samband med att brottet begicks.

Tingsrättens dom

Tingsrätten skriver i domen: ”Att (förövaren) kan ha påverkats av den kultur i vilken han vuxit upp i är närmast en självklarhet, men att den i avgörande avseende skulle ligga bakom det mord han utsatte (offret) för är något tveksamt, inte minst med tanke på att den tilltalade helt förnekat detta. Tingsrättens konklusion blir likväl att (förövaren) i sin hänsynslöshet mot inte bara sin f.d. hustru utan också mot barnen planerat och agerat på ett sådant hänsynslöst sätt att påföljden för honom är att bestämma till livstids fängelse.”