Bild: Haval Mulla Nazar @rawurbanshots
MODERN MUSIK. Malin "Malinmarie" Wennergren släpper låter Jag vill bara där hon har övergivit det analoga för att experimentera med elektroniska beats. "Jag trodde aldrig att jag skulle göra ett drop", säger artisten.

Går från vispop till beats

Musik

Stora förändringar i livet men också i musiken. I nya låten Jag vill bara har Mölnlyckesångerskan Malin ”Malinmarie” Wennergren övergett vispopen för mer moderna beats.

– Jag har varit förespråkare för analog musik och varit lite ”anti-teknik”. Jag har haft lite fördomar men elektronisk musik behöver inte vara ytlig. Att göra musik handlar om att kommunicera oavsett vilket språk man använder, säger Malin.

Upprinnelsen till Malins nya sound är ett möte vid en kaffeautomat i Bergsjön. Malin som jobbar med ungdomar på kulturskolan i Östra Göteborg tog en kaffe vid samma kaffeautomat som producenten Blizz Bugaddi som vikarierade på Bergsjöskolan.

– Han nynnade och jag nynnade och så började vi prata om att vi jobbar med musik. Sedan började vi skicka grejer till varandra, säger Malin.

Gillade texterna

Blizz gillade Malins texter, men var inte så förtjust i singer/songwriter-stilen. I stället skickade han elektroniska beats till henne.

– Jag tyckte det var lite roligt, det är ju ett helt annat sätt att jobba. I stället för att jag sitter vid pianot och tar fram ackord har jag fått beats som jag ska tajma ihop med texterna. Det har varit en utmaning för en 42-åring som alltid bestämt allt själv, men det har varit jäkligt bra för mig med lite ny input. Jag har kvar mitt budskap och lite vemodiga toner, men ljudet är bara beats, säger Malin.

Vågar leka

Hon beskriver det som en nyvunnen frihet att våga testa något nytt och vara lite lekfull.

– Jag har varit lite feg och korrekt, men det är ju inte så att jag har en världskarriär som kommer att gå i botten för att jag gör en låt med ett nytt sound. Jag har fått lite distans och blivit mer ödmjuk mot mig själv, säger Malin.

Blizz Bugaddi har producerat singeln Jag vill bara, som släpptes i måndags. Malin beskriver att låten har lite ”rödstrumpe-feeling” samtidigt som det är en låt att bli glad av och som ska ge lust att dansa.

– Texten handlar om att träffa någon ny och bara ha roligt, men också om att vara stark och bestämma själv, säger Malin.

Huruvida hon kommer att fortsätta jobba tillsammans med Blizz Bugaddi vet hon inte ännu, men oavsett hur det blir så har mötet påverkat hennes sätt att tänka på musik.

Att hon har öppnat sig för att jobba med elektronisk musik innebär dock inte att hon har släppt taget om det akustiska. I november kommer fler låtar där hon har samarbetat med Simon Ljungman och Amir Aly och som påminner mer om hennes tidigare musik. I vår planerar hon att släppa mer musik på svenska.

”Spretiga släpp”

– Det blir en spretig ”släpp-period”, det är så i mitt privatliv också, men jag är mer produktiv än vad jag någonsin har varit, säger Malin.

Hon har också många spelningar inbokade. På söndag kommer Malinmarie & the birds (Helena Henriksson på fiol och Elin Johansson på gitarr) och uppträder i samband med avslutningen av Svenska konstnärsförbundets jurybedömda utställning i Mölnlycke fabriker 17.