Fridagymnasiet startar i Mölnlycke

Mölnlycke

Redan nästa höst ska en ny gymnasieskola, Fridagymnasiet, slå upp portarna i Mölnlycke. Gymnasiet kommer att husera i samma lokaler som Fridaskolans grundskola och förskola.

Fridaskolan har skolverksamhet på fem olika orter. Sedan tio år tillbaka har friskolekoncernen ett gymnasium i Vänersborg som har kommit att bli ett av de gymnasier som har högst söktryck i landet. Fridagymnasiet i Mölnlycke som ska öppna hösten 2020 kommer att bli friskolekoncernens andra gymnasieskola.

– Vi vill växa långsamt och nu kände vi att det var läge, säger Anders Berghall, regionchef på Frida Utbildning och tidigare rektor på Fridaskolan i Mölnlycke.

Litet och gemytligt

Han berättar att det nya gymnasiet ska vara en relativt liten skola för maximalt 300 elever.

– Det ska vara den lilla skolan där alla känner alla, som en liten familj, säger Anders Berghall.

Den nya gymnasieskolan kommer att få plats i de lokaler där Fridaskolan med 600 elever finns i dag, men en viss ombyggnad kommer att ske för den nya verksamheten.

– Gymnasiet och grundskolan kommer att vara i samma hus men eleverna ska inte blandas, säger Anders Berghall.

Fridagymnasiet kommer att ha fyra program; Samhällsvetenskap, Ekonomi, Naturvetenskap och Teknik.

Får egna kontor

Precis som i Vänersborg kommer varje elev ha ett kontor, en egen liten arbetsplats. Skolan kommer att ha ett nära samarbete med näringslivet, både i närområdet och i Göteborg.

– Det ska vara en verklighetsnära utbildning. Samarbetet med näringslivet skapar möjligheter till praktikplatser för eleverna och det kan också vara en väg ut i arbetslivet efter studietiden, företagen har ju ett skriande behov av arbetskraft, säger Anders Berghall.

Utbildar tågluffare

Fridaskolans slogan är att skolan ska ”utbilda tågluffare” och den utgångspunkten gäller även det nya gymnasiet.

– Det handlar om att bli självständig och att ta för sig i livet, att vi ska utbilda ansvarstagande ungdomar, säger Anders Berghall.

Han beskriver att Fridaskolan drivs av en stark vision om att skapa en god miljö för lärande och att det har skapat en uppåtgående spiral där alla drar åt samma håll.

– Vi har ett väldigt gott klimat där man hejar och bryr sig om varandra och vi har också jobbat väldigt mycket kring de frågorna, säger han.

När det gäller pedagogiken säger Anders Berghall att skolan ”tar det gottaste av allt”.

– Vi har ett smörgåsbord av det vi tycker fungerar bra, säger han.

Som regionchef är han ansvarig för att starta upp den nya skolan och är mitt uppe i att rekrytera en rektor och personal.

– Det har varit ett jätte- stort intresse, säger han.