• Bild: JENNY FÖRANDER
  SPÄNNANDE MÖTEN. Britt Nedestam (i mitten) kom på idén att låta SFI-elever resa till Stockholm med tåg tillsammans med en svensktalande färdkamrat. Med på den senaste resan var Marianne Svanberg, Reza Esmaili, Bee Phiangphen och Kerstin Nävert.
 • Bild: BRITT NEDESTAM
  FÄRDKAMRATER. Kerstin Nävert och Desale Teklemariam hade mycket att prata om på tågresan.
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BRITT NEDESTAM
 • Bild: BRITT NEDESTAM
 • Bild: BRITT NEDESTAM
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BRITT NEDESTAM
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BEE PHIANGPHEN
 • Bild: BEE PHIANGPHEN

Språktåget – en plats för samtal

Mölnlycke

Elva SFI-elever och lika många färdkamrater tog i förra veckan tåget till Stockholm och besökte riksdagen, stadshuset och Gamla stan.
– Det var jättebra för mig att hela tiden träna på att prata svenska, säger SFI-eleven Reza Esmaili.

Det var Britt Nedestam, lärare på SFI (Svenska för invandrare) i Mölnlycke, som kom på idén med Språktåget som innebär att SFI-eleverna kan ansöka om att åka med på en tågresa till Stockholm. Med sig har de varsin färdkamrat som de kan konversera med under tågresan och på så sätt öva sin vardagssvenska och utöka sitt ordförråd.

– Tåg är så bra, man kan sitta och prata och så plötsligt är man framme, säger Britt.

På plats i Stockholm väntar guidade visningar i riksdagshuset och Stockholms stadshus och en promenad i Gamla stan.

– Jag tycker att man bör ha besökt Stockholm någon gång, många av SFI-eleverna har inte gjort det. Det är viktigt att veta hur riksdagen fungerar, säger Britt.

Ville fortsätta

Den första resan gjordes i januari och blev så lyckad att Britt Nedestam gjorde en ny tågresa med elva elever i förra veckan.

Bee Phiangphen är en av eleverna som var med på resan. Hon flyttade till Sverige från Thailand för tio månader sedan och har läst på SFI i sex månader. Hon hade förberett sig inför tågresan med att skriva ner frågor hon ville ställa till sin färdkamrat och svar på frågor hon förväntade sig att få.

Hon var väldigt nöjd med utflykten.

– Det var jättebra. Det var en chans för mig att lära mig mer om Stockholm, det är viktigt att besöka riks­dagen i Sverige. Demokratin är ­bättre­ här än i Thailand, säger hon.

I Thailand jobbade hon i 25 år som sekreterare. Efter SFI planerar hon att studera vidare, så småningom kan hon tänka sig att jobba som personlig assistent.

Rezas tur att åka

Reza Esmailis fru var med på den förra Stockholmsresan i januari och den här gången var det hans tur. Under resan fick han berätta för sin färdkamrat Toini Kennvik om hur han levde i Afghanistan och Iran innan han kom till Sverige för fyra år sedan.

– Jag är född i Iran, men mina föräldrar är från Afghanistan och när jag var tio år blev vi deporterade dit. Efter fyra år, när Talibanerna attackerade vår stad, flydde vi tillbaka till Iran, berättar han.

I Iran hade han många olika jobb, bland annat som snickare, byggnadsarbetare och flyttkarl.

– Jag började jobba när jag var sju-åtta år, säger Reza.

Han tror det blir svårt för honom att studera i Sverige eftersom han bara gått i skola i tre år i sitt hemland. I stället tänker han söka jobb när han är klar med SFI, kanske som flyttkarl eftersom det är något han jobbat med i många år och som inte kräver så mycket utbildning.

Ett sätt att mötas

Marianne Svanberg och Kerstin Nävert är båda pensionerade lärare och nappade på att följa med som färdkamrater på resan.

– Man får höra så spännande livsberättelser. Under våren började jag som läxhjälp för nyanlända via Röda korset. Det har varit jätte­positivt och känns bra att kunna hjälpa till på något sätt. I vanliga livet kommer jag inte i kontakt med så många utrikesfödda och jag tror att det är många fler som skulle vilja ha mer kontakt men som inte hittar kanalerna för det, säger Marianne.

Kerstin Nävert är engagerad i Röda korsets språkcafé och tvekade inte när hon blev tillfrågad om att åka med till Stockholm som färdkamrat.

– Det lät jätteroligt och det var det, säger hon.

Nya vänner

SFI-eleverna och deras färdkamrater har inte känt varandra tidigare, men flera av dem som var med på den förra resan har fortsatt att träffas efteråt. Britt Nede­stam berättar att det kommer att bli en resa till i slutet av oktober. Den som är sugen på att åka med som färd­kamrat kan anmäla sitt intresse via kommunens hemsida.

Resorna har kunnat bli av tack vare att tågbolaget MTR Express har sponsrat med gratis tågbiljetter.