• Bild: JENNY FÖRANDER
    STARTAT EGET. ...

Slår upp portarna till Röstfabriken

Jonsered

Jonseredsbon Maria Pihl är mest känd som sångerska, men har rösten som arbetsredskap även i sitt jobb som logoped. Efter 20 år inom offentlig sjukvård tog hon i våras steget och startade det egna företaget Röstfabriken i Jonsereds fabriker.
– Jag har alltid fascinerats av röster, säger hon.

Marias intresse för röster väcktes tidigt. Hon beskriver det som att hon alltid har låtit väldigt mycket.

– Min pappa jobbade ­mycket med revyer. Jag har fått det i blodet.

Som sjuåring började hon spela piano och när hon var nio började hon sjunga i kör i hemstaden Alingsås.

När Maria gick på Nordiska­ visskolan i Kungälv blommade intresset ut på allvar.

– Det är den bästa skolan. Vi fick träna på texttolkning, att spela gitarr och om hur man kunde använda rösten. Där fick jag en spark att våga uppträda mer.

Ända sedan dess har hon uppträtt som sångerska i många olika konstellationer. Intresset för rösten och hur den fungerar fick henne också att utbilda sig till logoped, ett jobb hon hela tiden har haft parallellt med artisteriet.

Tuff bransch

– Ibland har det varit ett väldigt slit att få ihop de båda bitarna. Visst har jag haft drömmar om att satsa fullt ut på musiken men det är en supertuff bransch och det har varit en ekonomisk trygghet att ha ett annat jobb vid sidan av. Det är ju ganska krävande att stå på scen och bli bedömd för allt, jag vet inte om jag hade mått så bra av att ständigt vara i rampljuset och leverera. Nu är musiken fort­farande väldigt lustbetonad och jag kan sålla och göra det jag verkligen vill.

Hittills har hon gett ut två skivor. 2009 sjöng hon in Malvina där hon tolkar låtar av Ola Magnell. 2013 gjorde hon skivan Vi går till fabriken som handlar om livet för arbetarna på Jonsereds fabriker där hon tonsatte texter av sin dåvarande man Claes Pihl.

Hon tolkar Leonard Cohen som medlem i gruppen Jan-Erik Lundqvist and the relevant people och upp­träder just nu med ett tango­program tillsammans med pianisten Per Johansson på olika scener i Västsverige.

Jobbar brett

Som logoped har hon jobbat inom olika områden, de senaste sex åren som samordnare för intensiv stamningsterapi på Sahlgrenska sjukhuset. Nu kände hon att det var rätt läge att prova på att starta eget.

– På Sahlgrenska var det ju väldigt nischat, nu kan jag jobba lite bredare och det är roligt. Jag får träffa så många olika typer av människor, det är allt från treåringar till 60-åringar, och jag får följa med i hela processen, säger Maria.

Den största kategorin patienter som kommer till mottagningen är röstpatienter som drabbats av problem med rösten, som rösttrötthet eller heshet, på grund av att de har ett yrke där de be­höver prata mycket.

– Mängden röstanvändning är en riskfaktor. Man kanske har ett röstkrävande yrke, som lärare till exempel, och kombinerar det med att sjunga i kör, säger Maria.

För dem gäller det att hitta strategier för att skona rösten. Ett sätt är att träna upp sin röstteknik.

– Man kanske pratar för fort eller för ljust. Man kan behöva sänka sin talhastighet och lägga in mer pauser, det blir skönare även för dem som lyssnar. Pauserna gör att man börjar andas lugnare och djupare, det lugnar ner hela systemet. Man kan också behöva justera rösten, det är något som sitter djupt och är svårt att ändra, men om man har en stark motivation så går det, säger Maria.

Mindre buller

Ett annat sätt att skona rösten är förstås att se över arbetsmiljön och minska buller­nivån för att inte behöva skrika för att göra sig hörd.

Maria hjälper även personer som lider av stamning.

– För de flesta barn som drabbas växer det bort inom ett år, men när man väl har fått en befäst stamning kan man inte bli botad även om besvären kan minska med ökad ålder. Med tal- och andningsövningar kan man minska besvären men det handlar också om att acceptera stamningen som en del av sig själv, ju mer man kämpar emot desto värre tenderar det att bli, säger Maria som planerar att hålla en stamningsgrupp under hösten.

– Det kan vara bra att träffas i grupp och prata om sina erfarenheter och träna på olika saker tillsammans, säger hon.

Träna rösten

Maria hjälper också personer som behöver träna på att uttala en viss bokstav eller vill förbättra sitt svenska uttal. Hon kan stötta teater­elever som behöver träna på rösttekniken inför ett ansökningsprov och har även sångelever.

På samma sätt som man går på massage eller spa för att ta hand om sin kropp tycker Maria att man kan vårda sin röst i förebyggande syfte, inte minst om man har ett röstkrävande yrke.

Hon kan exempelvis ge röstworkshops på arbetsplatser och har redan tidigare arbetat som röstlärare i både sång och tal på olika teater­utbildningar.

Maria har bott i Jonsered sedan 2007 och nu trivs hon utmärkt med att även ha sitt jobb på orten.

– Jag tycker så himla ­mycket­ om Jonsered.