• Foto: Henrik Jonsson
  • Foto: Tina Andrén
    Den svartvita hankatten klarade dramat utan några men, och mår nu bra.
  • Foto: Josefin Wallén
    Kristoffer Liljeroth fick ner katten från klippan.

Samarbete räddade missen från katta-strof

Mölnlycke

Efter tre dygn utan mat och vatten var katten rejält uttorkad där den satt fast på en klippa. Men med en gemensam insats kunde frivilliga rädda missen från dess öde.

Det var Mölnlyckebon ­Josefine Wallén som vid flera tillfällen när hon körde förbi såg att det satt en katt på en klippavsats vid Mölnlyckemotet. Hon ringde runt till bland annat räddningstjänsten och djurambulansen, men ingen kunde hjälpa till. När hon i tisdags kväll förra veckan såg katten för tredje dagen i rad bestämde hon sig för att agera.

Hon pratade med sin syster som föreslog att Josefine skulle ringa 114 14, och under tiden Josefine väntade i kö hos polisen la systern upp ett meddelande på en lokal Facebookgrupp. Inlägget delades och kommenterades flitigt och därefter tog det inte lång tid innan ett räddnings­uppbåd började ta form.

Stor hjälpinsats

Vid 21-tiden samlades enga­gerade personer nedan­för klippan där det stackars djuret hade fastnat 10-15 meter upp. Till slut var det ett 20-tal personer som hade anslutit för att hjälpa till. En person körde dit en lastbil med ljusramp för att lysa upp.

Det stora engagemanget överraskade Josefine Wallén ordentligt.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli en så stor grej av en liten katt. Det känns väldigt bra att många var så snabba och villiga att hjälpa till, ­säger hon.

Men fortfarande kvarstod problemet att komma fram till katten.

Klättrare ryckte ut

Samma kväll var mäklaren Christoffer Liljeroth på Långe­drag värdshus för att fira sin systers födelsedag. När de var på väg hem vid 22-tiden fick systern ett samtal från en stallkompis som berättade om katten i Mölnlycke.

Utöver att sälja bostäder är Christoffer Liljeroth nämligen även klättrare, och har tidigare dessutom varit instruktör. Han tvekade inte när han fick frågan om att hjälpa till.

– Jag sa att det nog inte ska vara några jättekonstigheter. Sen åkte jag hem för att byta om, och tänkte att det nog kan vara bra att ha ett par handskar för att få ner en katt.

Väl på plats anslöt sig Christoffer till en annan klättererfaren person och tillsammans gick de upp ovanför klippväggen, varpå Christoffer kunde firas ned till katten.

– Jag försökte få den att lugna ner sig, den såg lite rädd ut och var inte jättepigg på att bli nedtagen, säger Christoffer.

Fick stelkrampsspruta

Han fick tag i katten, som i sin tur svarade med att riva och bita sin räddare. Men med den skärrade katten i högsta hugg kunde Christoffer Liljeroth till slut firas ned till marken där han mötes av stort jubel och applåder.

Med hjälp av flera andra lyckades man få in katten i en bur varpå den kördes till Blå stjärnans djursjukhus där man kunde konstatera att katten var uttorkad men i övrigt oskadd.

För Christoffer Liljeroth som blivit biten och riven väntade en tur till Östra sjukhuset för att få stelkrampsspruta och antibiotika.

– Jag närmar mig 30 år och skulle egentligen ha tagit en stelkrampspruta nästa år, så nu fick jag den gratis, säger han och skrattar.

Christoffer har fått ta emot mycket beröm för sin insats och har kallats en hjälte. Själv tonar han ned det hela.

– Jag är bara glad att jag kunde hjälpa till och att det löste sig så bra.

Och hur gick det då för katten? Efter att ha fått dropp piggnade den till och befinner sig nu hos Göteborgs djurskyddsförening i Mölnlycke där man söker efter ägaren. Det handlar om en kastrerad men omärkt hankatt som är svart och vit. Den som saknar sin katt kan ta kontakt med föreningen.