Arkivbild: Björn Dinau

Partilles företagsklimat bäst i Göteborgsregionen

Partille/härryda

Partille kommun har Göteborgsregionens bästa företagsklimat. Det visar Svenskt näringslivs årliga undersökning. Även Härryda kommun hamnar som vanligt högt på listan.

Under tisdagen presenterade Svenskt näringsliv sin årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Resultatet är glädjande för Partille som klättrar en plats till placering sju, och därmed når sitt bästa resultat någonsin. Det innebär också att Partille för andra året i rad placerar sig högst i hela Göteborgsregionen.

– Det märks att Partille har arbetat långsiktigt och målmedvetet med företagsklimatet under många år. Årets resultat är därför ett tydligt bevis på att det lönar sig att lyfta företagsklimatet till en prioriterad fråga som hamnar högt upp på den politiska agendan, säger Christina Riksén på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande.

”Överväldigande”

För kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) är resultatet glädjande.

– Det är överväldigande. Ett fantastiskt resultat som uppnåtts tillsammans med det lokala näringslivet, våra politiker och tjänstemän. Det är små marginaler i toppen. Resultatet visar att vi har kraften att göra skillnad för våra företagare, säger hon.

– Vi gratulerar särskilt Vårgårda som är årets högst rankade västsvenska kommun på plats fyra, Härryda som tar sig in på tio-i-topplistan och Öckerö som avancerar 19 placeringar upp till plats 13, säger Marieke Wolter, näringslivsansvarig i Partille.

Enligt Partilles kommundirektör Per Bäckström är företagsklimatet ett prioriterat område i kommunen.

– Näringslivsfrågorna är högt prioriterade i hela den kommunala organisationen. Vi jobbar målinriktat för att vara en av de svenska kommuner som ger bäst service till företagen. Det är glädjande att se att hårt arbete bidrar till att sätta oss på kartan, säger han.

Resultatet i rankningen består till två tredjedelar av enkätsvar från företagare. En tredjedel utgörs av statistiska faktorer från SCB och UC.

Härryda på tionde plats

Härryda kommun hamnar på plats tio i rankningen. Det är fem högre än förra året, men under rekordnoteringen från 2017 då Härryda hade landets fjärde bästa företagsklimat.

– De förändringar vi kan se i årets mätning är att färre upplever att kommunen bedriver konkurrerande verksamhet samt att färre tycker det är svårt att få tag på rätt kompetens. Även politikers och tjänstemäns attityder får ett bättre omdöme. Vi ser också en positiv trend rörande företagsamheten i kommunen och antalet nystartade företag. Det är ett kvitto på kommunens goda företagsklimat, säger Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) är nöjd att Härryda kommun klättrar på listan.

– Det känns riktigt bra att vi klättrar, särskilt roligt är att nyföretagandet och antalet arbetsplatser ökar i kommunen. Ett bra klimat för näringslivet och goda relationer med företagen är väldigt viktigt. Ett starkt näringsliv är grundläggande för att vi ska ha ett hållbart välfärdssamhälle, säger han.