Foto: Samuel Unéus

Martin Moses är Årets kock

Öjersjö/Stockholm

Det blev tredje gången gillt för Martin Moses i Årets kock. På fredagseftermiddagen stod det klart att Öjersjöbon tog hem den prestigefyllda titeln.
– Det känns jätteskönt, det är en glädje och en enorm lättnad, säger han.

Martin Moses, som till vardags jobbar som kock på stjärnkrogen SK Mat & Människor i Göteborg, har tidigare tävlat i Årets kock 2007 och 2018. Tävlingen är det svenska mästerskapet i professionell matlagning.

2007 kom Martin Moses fyra i tävlingen. 2018 föll han på målsnöret och kom tvåa, bara en enda poäng efter ettan David Lundqvist.

När HP/PT intervjuade Martin Moses i somras om hur han förberedde sig inför finalen gav han klara besked.

– Det är bara vinst som gäller, sa han då.

Och mycket riktigt tog han också hem den prestigefyllda titeln.

– Det är skönt att man kan hålla vad man säger, säger han och skrattar när HP/PT får tag på honom på telefon på fredagseftermiddagen.

– Det känns jätteskönt, det är en glädje och en enorm lättnad. Man hoppas ju hela vägen. Jag låg lite efter inför andra dagen och visste att jag behövde leverera och överträffa mig själv. Det var det som sporrade mig, fortsätter han.

På plats på Annexet i Stockholm hade Martin Moses dessutom sin egen hejarklack bestående av bland annat familj och vänner.

– Det känns fantastiskt skönt att leverera när man har så mycket stöd i publiken.

Hur ska du fira?

– Det blir kall champagne. Och lite mat. Det har varit mycket fokus på att laga mat, men inte så mycket ätande de här dagarna.

Finalen i tävlingen pågick under torsdagen och fredagen i Annexet i Stockholm. På fredagseftermiddagen fick Martin Moses ta emot Gastronomiska Akademins mejerimedalj av guld av Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor. Med vid prisutdelningen var även bland andra Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.

Tvåa i tävlingen kom Martin Moses kollega Ola Wallin, som också han till vardags jobbar som kock på SK Mat och Människor i Göteborg.