Jonas Larholm. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Larholm lämnar Sävehof

Allmänt

Bara ett par dagar före seriepremiären lämnar den spelande huvudtränaren Jonas Larholm Sävehof. Klubben tvingas därmed till snabba ändringar i ledarteamet inför fredagens match mot Eskilstuna Guif.

Jonas Larholm anger personliga skäl till att han nu både lämnar huvudansvaret som tränare och avslutar sin spelarkarriär i Sävehof. Lösningen blir att Kristian Berndtsson tar över som huvudtränare och stöttas av sportchefen Emil Berggren och Peter Möller, som även tidigare ingick i tränarteamet.
– Tajmingen kunde så klart ha varit bättre, men det positiva är att Kristian Berndtsson tagit ett större ansvar än vad en assisterande tränare brukar göra i och med att Jonas Larholm har varit spelande tränare och på matcherna har han fokuserat på att spela, säger sportchefen Emil Berggren och fortsätter:
– Kristian Berndtsson har förtroende från killarna och min känsla inför fredag är att det finns en förväntan och att vi har en go känsla.
Men skapar situationen ändå inte en obalans?
– Obalans skulle jag inte vilja säga, men det blir ju en omstrukturering och omställning som inte sätter sig över en natt.
Enligt uppgifter till Handbollskanalen, som var först med nyheten, har Sävehof nu ett stort problem då ingen av klubbens tränare har den TS3-utbildning som krävs.
– Det stämmer inte, det ska inte vara några problem i varken Champions League eller Handbollsligan, säger Emil Berggren.
Vad betyder det för laget att ni tappar Jonas Larholm med hans stora rutin?
– Han har varit i klubben ganska länge den här sejouren så någon sorts tomrum lämnar han efter sig. Tidsmässigt spelade han inte så mycket förra säsongen men han hade en viktig roll i det framgångsrika 7 mot 6-spelet och som straffskytt så där blir en liten nöt att knäcka.
I ett pressmeddelande förklarar Jonas Larholm själv sin sorti så här:
– Efter övervägande har jag valt att avsluta min anställning i IK Sävehof. Handbollen och klubben betyder väldigt mycket för mig, men min nybildade familj går nu före. Jag vill tacka klubben för gott samarbete och för respekt och förståelse för mitt beslut.
Inför premiären tror Emil Berggren på seger.
– Jag tycker vi är ett bättre lag och att vi ska slå Guif, men en premiär är alltid en premiär och vi vet inte till 100 procent var de står.
Spelmässigt tycker sportchefen att Sävehof visat upp en trygghet, även om det tar olika lång tid för spelarna att hitta sina roller.
– Vissa hittar rätt direkt, medan det tar en månad eller två månader för andra, men så är det i alla lag.
Ambitionen har varit att rubba så lite som möjligt på det koncept som ledde till SM-guld i våras, men ett antal spelarskiften ändrar ofrånkomligen på förutsättningarna. Tre nyförvärv har tillkommit – mittsexan Adam Blanche från Hammarby samt vänstersexan Stefan Sunajko och niometersspelaren András ”Nunu” Koncz från Pick Szeged respektive Budakalasz i ungerska ligan. Dessutom har trion Anders Forsell-Schefvert, Emil Berlin och Henrik Rhåsson signerat seniorkontrakt under sommaren.