• Foto: Daniel Elfvelin
    Shian Jun Miwa undervisar Olivia Nordström från Landvetter Kyokushin Karate och Ajdin Krkic, Ale Karate Club.
  • Belgisk mästare. Bland helgens gäster fanns flertalet belgare och shian Lu Eekhaut var en av instruktörerna.
  • Världsmästare. Shian Toru Okamoto har en VM-titel i bagaget.
  • Johan Jacobsson, ansvarig arrangör från Landvetter Kyokushin Karate.

Japanska mästare i Rävlanda

Karate

Det är inte alla elever i Landvetter Kyokushin Karate som får chansen att åka ut i världen, då får klubben istället ta hem världen. Under ledning av japanska mästare arrangerades ett stort läger i Rävlanda i helgen.

Kvinnor, män, unga, äldre utgör det myller av personer i vita dräkter som är samlade i tre grupper i Rävlandaskolans idrottshall. Mellan fredag och lördag har skolan blivit till ett läger där deltagarna sover, äter och inte minst tränar karate. 45 av dem kommer från Landvetter Kyokushin Karate, men merparten av de 130 deltagarna kommer utifrån. Sju svenska klubbar, fyra belgiska och två japanska finns representerade.

– Det är rätt häftigt, konstaterar Johan Jacobsson, ansvarig arrangör.

Träningarna leds av meriterade instruktörer. Framför gruppen i mitten står shian Toru Okamoto, tidigare världsmästare med 5 dan, och matar explosiva sparkar som smäller i mitsarna. Till höger om honom leder hans japanska landsman Jun Miwa, 7 dan, en andra grupp och den tredje gruppen till höger instrueras av belgaren Lu Eekhaut, 6 dan.

Karate i generna

– Det betyder oerhört mycket att ta del av deras kunskap. Jag var själv i Japan hela juli och hos japanerna finns karate i generna, de har en lite annan värdegrund, det är mer djupt, mer spirituellt, förklarar Johan Jacobsson.

Han anser att det finns många kompetenta instruktörer även i Sverige, men att det betyder mycket att få inspiration från mästare från karatens hemland.

– Vår uppgift är att förvalta arvet så gott vi kan och då är det viktigt att vi tar in deras kunnande.

Johan Jacobsson påpekar även att lägret inte bara handlar om det rent idrottsliga, mycket fokus ligger på den japanska kulturen och traditionen.

– Det är inte alla svenskar som åker utomlands, här får de möta världen i Sverige istället. Det är ett stort, stort mervärde.

God gemenskap

Olivia Nordström tillhör visserligen inte kategorin som enbart utövar sin sport i Sverige. Hon kan bland stoltsera med både guld och brons i EM, men missar inte chansen att inspireras av de långväga gästerna.

– Det är lärorikt att träna för nya tränare, man träffar nya människor och lägret skapar gemenskap, säger hon.

Och även för en dubbel EM-medaljör är det en rejäl fysisk prövning. Innan helgen är slut kommer hon att ha genomfört sex träningspass.

– Och det är mer intensivt än vanligt, ett högt tempo hela tiden och vi kör längre pass på en och en halv till två timmar.

I allt ifrån uppvärmning till tekniker tar hon del av många goda tips.

– Vi får lära oss deras fighting, hur de jobbar. Det är bra variation.