• Arkivfoto: Daniel Elfvelin
  • Joel Rausvall

Jagar guld med triggad tävlingsnerv

Innebandy

Vad skiljer ett lag som får avsluta säsongen i guldhattar mot ett som åker ut i SM-semifinal? Kanske är åtminstone en del av förklaringen vinnarmentalitet. Den här säsongen jobbar Pixbo hårt för att vässa hornen och locka fram tävlingsdjävulen hos spelarna.

En försäsong är en försäsong och ligaspel något helt annat. Men efter en sommar och inledning av hösten utan en enda förlust och två turneringsvinster, i Prag och Göteborg, är Pixbo stärkta inför söndagens seriepremiär hemma mot Malmö.

Målet den här säsongen är att återupprepa framgången från 2016 då laget blev svenska mästare. Därefter har det dock blivit respass i semifinalerna tre år i rad. De två senaste åren har Iksu respektive Kais Mora vunnit med 3–0 i matcher, men det har varit sex raka uddamålsförluster.

Större vinnarskallar

Nycklarna som ska föra Pixbo till en ny SM-final är att ge spelarna något tydligare roller och göra dem till ännu större vinnarskallar.

– Vi vill komma upp lite i tävlingsfokus i både tävling och träning, säger nye tränaren Joel Rauswall.

Hur arbetar ni praktiskt för att öka tävlingsinstinkten?

– Vi puschar på träningarna och skapar fler träningsmoment för att hitta tävlingsnerverna och pratar om vad det är som gör att vi vinner och som gör att vi inte vinner. Och vi pratar också om att spelet inte alltid behöver se klockrent ut, det viktiga är att vinna.

Sex nyförvärv

Pixbo kommer till säsongen med sex nyförvärv, varav de flesta har landslagsmeriter på U19-nivå. De nya spelarna är Rikke Ingebrigtsli Hansen, Cajsa Elm, Elin Pettersson, Anna Dömstedt, Andrea Envall och Moa Andersson, samt de två uppflyttade juniorerna Justina Eliasson och Rebecca Larsson.

Joel Rauswall tycker att samtliga nykomlingar visat framfötterna och kommit in bra socialt i gruppen. På frågan om någon av dem utmärkt sig extra mycket svarar han Moa Andersson, den snart 19-åriga backen från Kais Mora.

– Jag tycker att Moa har sett jättebra ut och nosar nog på landslaget ganska snart. Hon har sett ännu bättre ut än vi vågade tro på.

Norsk talang

En annan spännande spelare är stortalangen Rikke Ingebrigtsli Hansen, som vann norska ligans poängliga överlägset den gångna säsongen.

– Nu blir det ett högre tempo för henne men hon har mycket bra tekniska egenskaper, hon är snabb och passningsskicklig, säger Joel Rauswall.

En konstellation av personer som tidigare haft andra funktioner i klubben utgör tränarstaben. Per Tjusberg lämnar över huvudansvaret för laget och blir spelarutvecklare och sportchefen Fredrik Larsson kliver in som assisterande tränare tillsammans med David Börjesson.

Från herrlaget

Joel Rauswall, som alltså tar över Per Tjusbergs roll, kommer från herrlaget där han var assisterande tränare den senaste säsongen. Han spelade själv i klubben mellan 2009 och 2013 och har även varit huvudtränare för Kanadas U19-lag i VM 2015. Joel Rauswall har coachat tjejer individuellt på innebandygymnasiet, men det är första gången han tränar ett damlag.

– Jag tycker inte att det är någon skillnad mot herrar. Det är väldigt engagerade spelare, ett av världens bästa damlag, och det här är en bra utmaning där jag är nu i min tränarkarriär, säger han.