• Bild: Per Anger
  HEMBYGDSFÖRENINGEN. Morgan Olausson, Gunilla Olausson och Ann Svensson utgör delar av styrelsen för Partille hembygdsförening.
 • Bild: Per Anger
 • Bild: Per Anger
  VÄRMANDE. En baddräkt i ylle. Kanske för ett kyligt höstdopp?
 • Bild: Per-Arne Skansen
  MODEVISNING. Utställningen invigdes med en modevisning där personal från Partilles kulturförvaltning visade upp tidsenliga plagg.
 • Bild: Per Anger
  TELEVINKEN. Vinylskivor och klippdockor från 1970-talet.
 • Bild: Per Anger
  Skönhetsutrustning modell äldre.
 • Bild: Per Anger
  Stilrena damplagg
 • Bild: Per Anger
 • Bild: Per Anger
  SLIPSAR. Breda slipsar var högsta mode på 70-talet.
 • Bild: Per Anger
  Aftonväska. Tjusiga aftonväskor.
 • Bild: Per Anger
  Kortkort. Typiska 60-talsklänningar i kortkort och starka färger.
 • Bild: Per Anger
  Med radioapparaten kunde man ratta in senaste nytt från kontinenten.

Historiens vingslag och nylonskjortor

Partille

Den som hyser det minsta intresse för historia eller mode har all anledning att besöka Kulturum i Partille under september månad. Detta då Partille hembygdsförening visar upp delar av sin kulturskatt.

Utställningen har fått titeln Vår tid var då… Mode, minnen och musik från fyra decennier, en blinkning till den populära tv-serien ”Vår tid är nu”, som för övrigt är inspelad delvis i Partille kommun.

Utställningen består av föremål från 40-, 50-, 60- och 70-talet. Framför allt kläder, skor och hattar, men det finns även bilder, vinylskivor, en radioapparat och annat att beskåda. Och det är många saker att titta på. Bara klädesplaggen är över 250 till antalet. Det mesta i mycket gott skick. Och då handlar det ändå bara om delar av hembygdsföreningens klädsamling som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet.

I princip allt som nu visas upp har skänkts av Partillebor.

– Det är vi så tacksamma för, säger Ann Svensson, ordförande i Partille hembygdsförening.

Partille hembygdsförening som står bakom utställning har mycket noggrant katalogiserat sin samling. Varje plagg eller pryl har försett med ett nummer som återfinns i ett register.

Till många av plaggen har föreningen dessutom nedtecknat uppgifter från den som lämnat plagget. Kanske är det en klänning som burits på ett bröllop eller en begravning? Tanken svindlar när man går runt bland utställningen och inser hur många berättelser, livsöden, upplevelser, glädjeämnen och sorger de till synes döda föremålen rymmer.

Blommigt

Ann Svensson, ordförande för Partille hembygdsförening, visar runt. Det hela är mycket pedagogiskt uppdelat i de fyra årtiondena. Även om historiens händelser och en sådan sak som mode givetvis inte följer kalenderns decenniegräns för när en epok börjar och en annan tar vid.

– 40-talet var ett decennium av kaos, sorg och krig som den åttonde maj 1945 förbyttes mot glädjeyra och hopp. Modet var påverkat av militära uniformer men övergick i blommiga vida klänningar, berättar Ann Svensson.

1950-talet handlade om återuppbyggnad i Europa och den svenska industrin blomstrade. Från USA kom rockabilly-musiken med artister som Bill Haley och Elvis Presley. Under samma decennium lanserade även stora modehus som Dior och Chanel några av sina mest klassiska plagg.

– Chaneldräkten lanserades på 50-talet och slog igenom på 60-talet, berättar Ann Svensson.

Flower power

På 60-talet var det klänningar i klara färger och kortkort som gällde. Modernt men ändå propert. Desto vildare var modet på 70-talet. Utsvängda byxor och flower power-mönster, även på männen, var populära.

– En herre kunde se ut så här, säger Ann Svensson och håller upp en blommig nylonskjorta med långa kragsnibbar.

Syntetmaterial var i ropet. Och visst kunde nylonskjortan vara skrynkelfri och färgstark. Men särskilt skön att ha på sig en varm sommardag var den nog inte, jämfört med dagens luftigare bomullsskjortor.

Utställningen är ett samarbete mellan Partille hembygdsförening och Partille kommun och finns att uppleva i Utställningshallen i Kulturum hela september. Under utställningstiden är flera happenings inplanerade. Den 24 september kommer elever från kulturskolan att spela 40- och 50-talsjazz under ledning av Eric Liftig. Och den 28 september blir det en ”Grand Finale”med Stéphanie  Feldt som sjunger örhängen från 40-talet, berättar om kriget och freden i olika europeiska länder, visar ännu mera kläder och accessoarer och lär ut hur man sätter upp 40-talsfrisyrer.

Fler utställningar

Men redan nu skissar den mycket aktiva hembygdsföreningen på fler utställningar.

– Vi har idéer. Kanske att lyfta fram de riktigt gamla plaggen, och även att visa upp barnkläder och leksaker från förr, säger Ann Svensson.

Ett annat projekt som föreningen har inlett är en bok om Paradiset i Partille, där man ska intervjua människor som har vuxit upp i området.

– Det är en väldigt speciell del av Partille där många välbeställda bosatte sig. Vi hoppas att boken ska vara klar till sommaren, men det återstår mycket jobb.

Växande förening

Många föreningar kämpar med sviktande medlemsantal. Så är inte fallet för Partille hembygdsförening som tvärtom växer och nu har runt 310 medlemmar. I våras belönades föreningen, som grundades 1974, dessutom med Partille kommuns hälsopris.

2017 flyttade man in i sina nya lokaler i Kulturum och fick helt plötsligt ett skyltfönster i centrala Partille. Ann Svensson beskriver de nya lokalerna som ett enormt lyft, och berättar att det nu inte finns några trösklar som hindrar rollatorer eller rullstolar.

– Vårt medlemsantal ökar hela tiden. 2018 ökade vi med 25 procent och det har fortsatt så under 2019, berättar hon stolt.