Vatten kan också sparas

Partille

Efter att ha läst svaret från VA angående taxehöjningar som i en monopolekonomi är enkelt att vara ansvariga chefer/politiker för, kanske man kan tillåtas tänka lite utanför boxen också?

Har som villaägare drabbats av kraftig ökade vattenförbrukning (över 65 m3 extra) som visade sig inte bero på felaktig vattenmätare utan fel i fjärrvärmeanläggningen. På min fråga till ansvariga blev svaret att villaägaren är ansvarig som förväntat. Någon reaktion från VA om att vattenförbrukningen kraftigt avviker uppåt har man inte”Hur skulle vi kolla det när vi har 100-tals villaägare att kolla i så fall” blev svaret.

Nämnde detta för en annan villaägare i kvarteret som leende informerade att de i alla fall har koll på om förbrukningen sjunker. Han blev kontaktad med en fråga om de hade flyttat då de såg att hans förbrukning börjat sjunka. När han sa att han bodde kvar hann han knappt lägga på luren förrän det ringde på dörren och en kille stod där och sa att han skulle byta mätare.

Kritik skall vara konstruktiv så därför föreslår jag följande:

  • Skaffa ett modernt avläsningssystem för vatten och meddela sedan brukare elektroniskt om varje eventuell ökning på säg +20 procent om inte varje månad så kanske varannan eller tredje (fjärrvärmen kommer varje månad).
  • Låt fjärrvärmefolket kontrollera installationen och finjustera anläggningen minst vart femte år. I nuläget har jag haft anläggningen i 13 år med serviceavtal hela tiden men någon kontroll har aldrig skett. Hade de haft uppföljning hade det sparats både vatten och pengar.

Mina förslag ger inga extra pengar till kommunen men sparar inte minst miljön. Kanske miljöavdelningen kan ta på sig någon kostnad?
Kommunens placering på rankinglistan är inte imponerande så kanske mina förslag kan ge någon extra poäng där

Janne Josefsson