• Bild: JENNY FÖRANDER
    GÖR COMEBACK. För nästan 50 år sedan slogs de om SM-titlarna. Nu möts de nyblivna pensionärerna Axel Ornstein och Nils-Gustaf Renman igen, i den internationella mästarturneringen under SS Manhems schackvecka.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Två gamla mästare möts igen

Mölnlycke

De möttes i Norrlandsmästerskapen när de var 15 år. Nu, mer än 50 år senare, möts Nils-Gustaf Renman och Axel Ornstein återigen över ett schackbräde, under SS Manhems schackvecka i Mölnlycke.

Axel Ornstein säger att han har spelat schack hela livet, men mest intensivt var det under 1970- och 1980-talen. Fram till 1988 vann han SM inte mindre än sju gånger, vilket gör honom till den person som vunnit SM näst flest gånger genom tiderna.

Mitt emot honom vid brädet sitter en annan svensk mästare. Nils-Gustaf Renman vann SM två gånger under sin mest aktiva period, 1978 och 1980.

De har båda titeln IM, internationell mästare, och deltar för första gången i IM-turneringen under SS Manhems schackvecka.

– Vi är tre spelare med IM-titel i turneringen och resten vill slå oss, förklarar Nils-Gustaf Renman.

För att turneringen ska få IM-status krävs nämligen att tre av deltagarna har internationell mästartitel, den titel som de övriga deltagarna strävar efter att uppnå.

Även om de båda tillhörde schackeliten i Sverige på 1970- och 1980-talen gick det aldrig så långt så att de blev professionella schackspelare. Med familj och lärarjobb blev det inte längre så mycket tid över till att spela schack för någon av dem.

– Ibland tänker jag att det är tråkigt att jag inte har tränat ordentligt. Ibland tänker jag att schack inte är så viktigt, varför ska jag slänga bort min tid på det, säger Axel Ornstein.

För Nils-Gustaf Renman har schackspelandet tagit fart igen efter pensioneringen för två år sedan. Visst har han tappat lite i ranking sedan toppåren, men det har mindre betydelse. Nu spelar han bara för att det är roligt.

– Varför inte bejaka sitt intresse? Nu vill jag hålla på med det jag tycker är kul. En tredjedel av året är jag bortrest och reser och spelar schack, säger han och beskriver sig som en social schackturist.

Tillsammans med andra svenska pensionärer åker han Europa runt för att vara med på olika schacktävlingar.

– Vi bor på fina hotell i spännande länder, äter goda middagar, åker på utflykter och så spelar vi matcher hela tiden. Jag spelar mot personer från hela världen och kan möta sådana som jag har köpt böcker av, säger Nils-Gustaf Renman och erkänner att det har gått ganska bra.

Faktum är att han är regerande Europamästare för pensionärer och på VM i fjol slutade han fyra av 180 deltagare.

– Om några månader är det dags igen, då är det VM i Bukarest.

Vad är det som är roligt med schack?

– Det är hjärnornas kamp, mina idéer mot dina. Vem kan lura vem mest? Det handlar om att vara kreativ, ibland utmynnar det i att jag gör något vackert, säger Nils-Gustaf Renman.

IM-turneringen är bara en av flera tävlingar under SS Manhems schackvecka. Det pågår också en stormästarturnering där den regerande svenska mästaren Erik Blomqvist är en av deltagarna och en ELO-turnering där deltagarna delas in efter rankingpoäng.

Till helgen spelas Göteborg Open, Lilla Göteborg Open och finalen i Kadettallsvenskan.

Matcherna går att följa live via SS Manhems hemsida (www.ssmanhem.se)