Super-Madeleine bytte karriär

Brasiliansk jiu-jitsu

De flesta av Madeleine Håkanssons konkurrenter är i 20-årsåldern. Själv hann hon närma sig 30 innan hon bytte ut tenniskarriären mot brasiliansk jiu-jitsu, men det har inte hindrat henne från att samla EM- och VM-medaljer på hög.

– Är det sån där brasiliansk dans?

Det är ofta den första frågan som hon får besvara när hon ska berätta om sin sport. Men nej, Madeleine Håkansson från Partille får då förklara att det inte är den spektakulära kampkonsten capoeira hon sysslar med.

Hon skrattar till lite när hon förklarar att brasiliansk jiu-jitsu tvärtom inte är den mest publikvänliga kampsporten, vilket också blir tydligt när hon tillsammans med pojkvännen och coachen Martin Petisme inleder ett träningspass hos Yamasaki Academy i Göteborg.

Taktiskt och tekniskt

För en oinvigd ser det ut som en spretig form av brottning, som mestadels sker på golvet och där armar och ben sticker ut åt alla håll och kanter. Men skenet bedrar, de manövrar som duon utför är väl inövade tekniker som utförs med stor precision.

Brasiliansk jiu-jitsu bygger visserligen på en hel del styrka, men framför allt är det en taktisk och tekniskt avancerad kampsport där några graders fel vinkel på en arm eller ett ben kan vara direkt avgörande i en match. Det handlar om att hålla huvudet kallt och arbeta metodiskt – en av Madeleines paradgrenar som gett henne mängder av medaljer.

Men vi återkommer till hennes styrkor på mattan och börjar istället från början. Att det överhuvudtaget blev brasiliansk jiu-jitsu var en slump. Under många år var hon en hårdsatsande tennisspelare, hon började som nioåring i Partille och via ett stipendium blev hon så småningom collegespelare i USA. Där spelade hon på hög nivå i olika universitetsturneringar och blev även tränare.

Tröttnade på tennis

När hon flyttade hem till Sverige 2013 fortsatte hon som tränare i Partille, men sitt eget racket hade hon lagt på hyllan. Madeleine var bra, men inte tillräckligt bra för att bli professionell och leva på tennisen. Glöden försvann och i sitt hem Delray Beach, Florida, hade hon klivit in i en helt annan typ av träningslokal.

– Jag hade hållit på lite med taekwon-do när jag var yngre, har alltid varit fascinerad av kampsport och ville pröva MMA (mixed martial arts).

Lika och olika

Men klubben där hon började var mest inriktad på brasiliansk jiu-jitsu. Madeleine visste knappt vad det var men fastnade omgående. Hon skojar om olikheterna mellan sina sporter där hon i den första stod långt ifrån sin motståndare med ett nät emellan, medan hon i den andra har konstant närkontakt. Men egentligen tycker hon inte att steget var ”jättelångt”, utan lyfter fram tennisbakgrunden som en viktig anledning till framgångarna.

– Jag var van vid att vara själv, det är två individuella sporter. Sen handlar båda sporterna mycket om kroppskontroll, balans och att hänga med i snabba rörelser.

27 år gammal, en ålder där många ser slutet på sina idrottskarriärer, startade Madeleine en ny.

– Sen tennisen hade jag rutinen inrutad att träna, träna, träna och tävla. Jag kämpar verkligen och är väldigt fokuserad.

Mängder av medaljer

Redan efter cirka ett halvår skedde tävlingsdebuten, segrarna kom direkt och på meritlistan finns bland annat tre EM-guld, fyra VM-silver, varav det senaste kom första helgen i juni i Long Beach, Kalifornien.

– Det är lite mentalt jobbigt att ha varit i fyra VM-finaler men aldrig lyckats gå hela vägen. I år var jag väl det närmaste jag har kommit, men jag är ganska nöjd ändå.

Och mängden medaljer imponerar. Under rubriken Super-Madeleine ifrån Yamasaki Academy skrev kampsportvast.se redan 2015 att: ”Många utövare är vana att vinna medaljer inom BJJ (brasiliansk jiu-jitsu), men få når upp till den jämnhet och nivå som Madeleine gör.”

– Det är inte som i fotboll där det bästa laget nästan alltid vinner, i brasiliansk jiu-jitsu räcker det med ett litet, litet misstag så kan matchen vara körd, säger Madeleine själv.

En stark tant

Taktiken är att aldrig chansa och blotta sig utan agera som en försiktig jägare, invänta rätt läge och sedan låta fällan slå igen. Fällan i hennes fall är oftast en strypning bakifrån eller ett fotlås, två tekniker som Madeleine specialiserat sig på och gjort till sina patenterade avslutningsmanöver.

– Det går att vinna på poäng eller submission, då tar matchen slut direkt. Och du letar alltid efter ett läge att avsluta. Framför allt om det är en lång turnering sparar du mycket krafter på att inte brottas alla åtta minuter.

Men fysiskt har hon inga problem att mäta sig med sina betydligt yngre konkurrenter. 35 år gammal satsar hon vidare och säger att hon ska träna ännu hårdare inför VM nästa år.

– Medelåldern ligger nog runt 22 år så jag är som en tant, men jag kommer att fortsätta så länge jag tycker att det är roligt och kroppen håller. Det är roligt att ha kunnat prestera på så hög nivå i två idrotter.

Om du inte hade hittat till brasiliansk jiu-jitsu efter tennisen, vad hade du gjort då?

– Oj, jag vet inte. Jag tror att jag hade kunnat hålla på med lite vad som helst. Det viktiga är att alltid vilja bli bättre, det handlar om ett inre driv som är något jag bara har.